Welke voorbereidingen doen voor je elektriciteitsinstallatie?

Gepubliceerd op 30 April 2021

Elke woning heeft een goed werkende, gekeurde en veilige elektrische installatie nodig. Je gekozen elektriciteitsinstallatie zal mee het comfort in je woning bepalen. Daarom is het belangrijk dat je je elektriciteitsproject goed voorbereidt. Ontdek hoe je dat best aanpakt.

Denk na over je behoeften en je type elektriciteitsinstallatie

Elektriciteit leggen in je nieuwbouwwoning begint met het bepalen van je behoeften. Op basis van de toepassingen die je wil, kies je één van de drie types installaties: een klassieke installatie met schakelaars, een installatie met teleruptoren en drukknoppen of een home automation installatie (domotica). Elk van deze installaties kun je zelf plaatsen met behulp van een handig zelfbouwsysteem. Zo bespaar je gemiddeld 50% op de volledige installatie. Vraag je gratis offerte aan.

  1. Een klassieke installatie is ideaal als je zoekt naar een budgetvriendelijke oplossing waarmee je het licht aan en uit doet. Helaas biedt dit type installatie weinig flexibiliteit achteraf.
  2. Een installatie met teleruptoren en drukknoppen is interessant als je nadien nog zaken wil aanpassen en al een en ander wil automatiseren (bv. een ‘alles aan/uit’ knop).
  3. Wil je verschillende systemen (verlichting, verwarming, rolluiken, screens, ventilatie, …) met één systeem sturen en je woning automatiseren? Dan kies je best voor home automation (domotica).

Welk type elektriciteitsinstallatie past bij jou?

Welk type elektrische installatie kies je best? Download je wegwijzer elektriciteit, kruis de gewenste toepassingen aan en ontdek zo welk type installatie het meest geschikt is voor jou. Wil je bijvoorbeeld je verlichting vanop afstand kunnen bedienen via je smartphone, dan is een home automation systeem een aanrader. Het is slechts één van de tientallen toepassingen die je krijgt voorgesteld in de wegwijzer elektriciteit.

Bij renovatie: de bestaande elektriciteit vernieuwen

Wat bij renovatie? Bij de renovatie van een woning ligt er al elektriciteit en moet die vernieuwd worden. Voor woningen gebouwd na 1 oktober 1981 zijn een keuringsverslag en de bijbehorende elektrische schema’s in principe al voorhanden. Vind je dit attest niet meer terug, zijn er wijzigingen gebeurd aan de installatie, of is het attest ouder dan 25 jaar, dan moet je de installatie opnieuw laten keuren. Met de begeleiding van Ruban Zelfbouw kun je veilig zelf de elektriciteit in je woning vernieuwen en zo stevig besparen op de kostprijs van je elektriciteitsinstallatie. Daarbij ga je aan de slag met een handig zelfbouwsysteem op maat. Vraag hier je gratis offerte elektriciteit aan.

Uittekenen van het elektrisch grondplan

Voor de start van de elektriciteitswerken moet je een plan maken van wat je allemaal nodig hebt in de woning. Denk goed na over het gewenste aantal stopcontacten, de lichtkringen, de data stopcontacten, de tv-stopcontacten, verlichting enzoverder. Met een goed plan werk je sneller en kom je tot een beter resultaat.

Stopcontacten, schakelaars en drukknoppen

Behalve een aantal beperkingen in de badkamer of doucheruimte bepaal je zelf wat de beste plaats is voor je schakelaars, drukknoppen en stopcontacten. Download je wegwijzer elektriciteit en je krijgt hierover het juiste advies. Tip: een interieurvormgever van Ruban Zelfbouw helpt je graag bij het intekenen van jouw elektriciteitsplan. Met hun zelfbouwsysteem en de nodige begeleiding bespaar je gemiddeld tot de helft op de kosten van jouw elektriciteitsproject. Maak een afspraak voor je gratis adviesgesprek.

Aansluitingen voor je tv, internet, telefoon en geluidsinstallatie

Wat je moet voorzien aan aansluitingen voor tv, data (internet en telefoon) en aansluitingen voor muziek, radio … hangt vooral af van je precies wil, al zijn er belangrijke aandachtpunten. Wil je je woning uitrusten voor zowel Proximus als Telenet? Wil je ook op de slaapkamers een data- en tv-aansluiting? Wil je een spelcomputer aansluiten op je tv? In de wegwijzer elektriciteit ontdek je meer aandachtspunten en hun gevolgen voor je installatie. Maar de wegwijzer bevat ook handige adviezen. Bijvoorbeeld de tip om naast wifi ook een vaste data-aansluiting te voorzien op bepaalde plaatsen. Of de raad om één of meerdere USB-laders op te nemen in je plan. Download je wegwijzer elektriciteit en ontdek meer tips voor je elektrische installatie.

Verwarming, sanitair en andere nutsvoorzieningen

Ook voor je deurbel, je alarminstallatie, je verwarmings- en sanitaire installatie, je zonnepanelen en andere nutsvoorzieningen (zoals een airco, centrale stofzuiger, automatische rolluiken, zonwering, een laadpaal enzoverder) zal het nodige voorzien moeten worden. Als je aan de slag gaat met een zelfbouwsysteem van Ruban, kun je hun specialisten de nodige voorzieningen laten opnemen in je elektriciteitsplan. Met de begeleiding van Ruban leg je makkelijk zelf je elektriciteit, ook als je geen ervaring hebt. Leer meer over de mogelijkheden.

Uittekenen van de verlichting

Voor je start met de ruwbouw van je woning denk je best eens na over je verlichting. Als je kiest om zelf je elektriciteit te leggen met een zelfbouwpakket van Ruban, dan kun je je elektriciteitsplan laten uittekenen door een van hun interieurvormgevers. Hij/zij adviseert je uitvoerig bij je keuzes. Samen met jou werkt hij/zij een volledig lichtplan uit. Zo weet je waar je spots, centrale lichtpunten of bijvoorbeeld een ledstrip moet voorzien. Download je wegwijzer elektriciteit en ontdek advies over het aantal nodige lichtkringen per ruimte. Daarnaast krijg je info over de diverse soorten verlichting (algemene, directe en indirecte verlichting), de soorten armaturen en het voordelig verlichten met ledverlichting.

Uitwerken van het plan voor vochtige ruimtes

In badkamers is het elektrocutiegevaar bijzonder groot. Daarom wordt de badkamer ingedeeld in vijf zones. Per zone gelden specifieke regels over wat mag en niet mag. Zo is in het volume in het bad (= zone 0) geen enkel elektrisch materiaal toegelaten. Download je wegwijzer elektriciteit en check de wetgeving per zone.

Plaats van het verdeelbord, de modem en de tellerkast

De plaats van het verdeelbord kun je vrij bepalen in de woning. Hoe centraler in de woning je verdeelbord staat, hoe minder kabels je nodig zal hebben. Doorgaans wordt het verdeelbord naast de teller geplaatst. Iets om rekening mee te houden: bij de plaatsing van het verdeelbord moet je een sleuf boven het bord maken waarlangs de kabels van de verdiepingen erboven in het bord terechtkomen. Hetzelfde geldt voor de kabels voor telefonie, internet en tv die naar je modem moeten. Ook hiervoor kun je best een sleuf voorzien. Verder komen er in de woning nog diverse andere technieken (centrale verwarming, ventilatie …). Voorzie daar eveneens de nodige plaats voor. Download je wegwijzer elektriciteit voor meer tips.

Type aansluitnet

Tot slot zal je minstens twee contracten moeten afsluiten: een met de netbeheerder en een met de stroomleverancier. De stroomleverancier (ook netbeheerder genoemd) is regio gebonden en kun je niet kiezen. Zijn gegevens vind je op de website van de VREG. Je stroomleverancier kies je wel zelf. Op de website van de VREG kun je een test doen om te achterhalen welke leverancier de beste is voor jou. Download je wegwijzer elektriciteit en check welke soort aansluiting je best kiest.

Als je zelf je elektriciteit legt met een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, dan bespaar je gemiddeld 50% op de volledige installatie. Je kunt zelf kiezen welke begeleiding je wil. Vraag hier je gratis offerte elektriciteit aan. Ruban helpt ook met het vernieuwen van de elektriciteit in een bestaande woning. Download de wegwijzer elektriciteit en ontdek welke extra voorbereidingen nodig zijn voor het vernieuwen van je elektriciteit.