Elektriciteit leggen: hoe zelf een elektrisch plan tekenen?

01/07/2021

Ga je binnenkort je elektriciteit leggen? Maak dan eerst een plan van wat je allemaal nodig hebt in de woning. Als je hier goed over nadenkt, verlopen je elektriciteitswerken extra snel. Ontdek tips voor een goed elektrisch grondplan en leer hoe je zo’n 50% bespaart op de installatiekosten.

Welke type elektrische installatie past bij mij?

Voor je je stopcontacten en schakelaars kunt bepalen, moet je weten welke type elektrische installatie je wil. Je kiest tussen een klassiek schakelsysteem, teleruptoren en drukknoppen, domotica en smart home automation. Je twijfelt nog? In de gratis wegwijzer elektriciteit ontdek je via een handige checklist welke type installatie bij jou past. Indrukwekkend: door je elektriciteit zelf te leggen via zelfbouw, bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Ontdek hier hoe het werkt

Welke stopcontacten, schakelaars, drukknoppen … heb ik nodig?

Beslist welk type elektrische installatie je wil? Dan kun je gaan nadenken over het aantal stopcontacten, lichtkringen, data-stopcontacten, tv-stopcontacten … dat je nodig hebt. Vraag je wegwijzer elektriciteit aan en leer welke stopcontacten je best voorziet per ruimte. Je krijgt ook advies over de plaatsing van schakelaars, drukknoppen en stopcontacten. Tip: overweeg om één of meerdere USB-laders te voorzien, om makkelijk je pc, smartphone of tablet mee op te laden.

Wat is een elektriciteitsplan, en waarom heb ik het nodig?

Een elektriciteitsplan bestaat uit twee schema’s, een ééndraadchema en een situatieschema. Een ééndraadschema is een schematische weergave van alle leidingen, kabels en elementen van de elektrische installatie door middel van specifieke symbolen. Het situatieschema (of situatieplan) van de elektrische installatie is een grondplan van de woning dat via symbolen de plaats aanduidt van de schakelkast, de aftakdozen, lichtpunten, stopcontacten, schakelaars en gebruikstoestellen die op het ééndraadschema voorkomen. Beide schema’s geven een duidelijk overzicht van je elektrische installatie. Een elektriciteitsplan is een handig hulpmiddel tijdens de elektriciteitswerken, bovendien moet het verplicht aanwezig zijn bij de keuring van je elektrische installatie.

Tip: als je zelf je elektriciteit legt met behulp van een zelfbouwpakket van Ruban Zelfbouw, dan kun je hulp krijgen bij het uitwerken van je elektrisch grondplan. Ontdek hier welke begeleiding je kunt krijgen.

Welke aansluitingen voorzien voor internet, tv en telefoon?

Welke aansluitingen voor internet, tv en telefoon je moet voorzien, hangt vooral af van je wensen en behoeften. Wil je je woning klaarstomen voor Telenet, dan moet je coaxkabel voorzien naar elk punt waar je tv wil, én tussen de straat en de plaats waar de modem komt. Naast elke tv-aansluiting met coax voorzie je een data-aansluiting, want die heb je nodig voor je digibox. Wil je tv-kijken via Proximus, dan heb je een data-aansluiting nodig voor de decoder.

Welke bekabeling moet je voorzien als je voor Telenet kiest, welke als je voor Proximus kiest? Waar plaats je je modem? Volstaat draadloos internet, of heb je ook vaste bekabeling met data-aansluiting nodig? Ontdek het in de gratis wegwijzer elektriciteit, de onmisbare gids voor je elektriciteitswerken.

Tip: door zelf je elektriciteit te leggen, bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Met een zelfbouwsysteem van Ruban lukt dit ook als je geen ervaring hebt. Je krijgt immers hulp van hun specialisten. Een digitaal plan van de elektrische installatie inclusief lichtplan? Een legplan op maat met materiaallijst? Instructieboeken en video’s? Ruban Zelfbouw zorgt ervoor! Maak kennis met de zelfbouwformule van Ruban Zelfbouw en vraag je gratis offerte aan.

Welke aansluitingen voorzien voor mijn geluidsinstallatie?

Graag een bioscoopervaring bij je thuis, of speel je geregeld muziek af in je woning? Dan voorzie je best meerdere aansluitpunten voor luidsprekers. Wil je enkel luidsprekers voor muziek (radio, cd), dan volstaan twee aansluitingen per ruimte. Denk je aan een surroundsysteem, dan heb je vier tot vijf aansluitingen nodig. Ontdek meer tips in de gratis wegwijzer elektriciteit.

Welke aansluitingen heb ik nodig voor mijn deurbel, videofoon of parlofoon?

Waarom niet meteen de juiste bekabeling voorzien voor een parlofoon of videofoon? Zo kun je later makkelijk overstappen als je je deurbel wil upgraden. Een goede kit voor een videofoon (binnen- en buitenpost) start vanaf 300 euro, maar er zijn ook sets van over de 1000 euro. Een goedkoper alternatief is een buitenpost die geconnecteerd is met jouw binnenhuis netwerk via wifi. Als er aangebeld wordt, kan je dan via je smartphone zien wie er aan de deur staat. Welke voorzieningen zijn er nodig voor je deurbel of videofoon? Wat zijn de aandachtspunten bij de bekabeling? Vraag je gratis wegwijzer elektriciteit aan voor een helder overzicht.

Wat moet ik voorzien voor een alarminstallatie?

Denk je eraan om later een alarmsysteem te installeren, dan voorzie je best nu al de nodige leidingen. Er zijn diverse mogelijkheden om inbraak vast te stellen, zoals magneetcontacten op de ramen en bewegingsdetectoren in opbouw. Let op: bewegingsdetectoren zijn geen optie wanneer je zelf in de woning aanwezig bent. Ook als je huisdieren hebt die vrij rondlopen in huis kun je meestal geen bewegingsdetectoren gebruiken. Raamcontacten zijn dan een beter idee, al dan niet in combinatie met glasbreukdetectors. In het ebook elektriciteit van Ruban Zelfbouw leer je meer over de plaatsing van raamcontacten en detectoren.

Wat voorzien voor mijn sanitair- en verwarmingsinstallatie?

Vraag voor je verwarmingsinstallatie aan je installateur wat je moet voorzien aan stopcontacten en bekabeling. De specialisten van Ruban Zelfbouw voorzien steeds een stopcontact voor je ketel of warmtepomp, en de nodige bekabeling voor een buitenvoeler en thermostaat. Ook houden ze rekening met bijvoorbeeld een regenwaterpomp. Tip: door zelf je verwarming en sanitair te plaatsen met een systeem van Ruban, bespaar je telkens enorm op de installatiekosten. Vraag hier je gratis offerte aan.

Wat met de extra nutsvoorzieningen: airco, zonwering, zonnepanelen … ?

Als je een airco-installatie, centrale stofzuiger, automatische rolluiken, zonnewering ... wil installeren, geef je dit door aan Ruban Zelfbouw. Ze zorgen er dan voor dat de nodige kabels worden voorzien. Denk je eraan een elektrische wagen te kopen? Voorzie dan plaats voor een laadpaal op de oprit, of in de garage. Ook als je de laadpaal pas later wil plaatsen, voorziet Ruban Zelfbouw de bekabeling en het materiaal in je verdeelbord.

Door je elektriciteit te leggen met een zelfbouwsysteem van Ruban Zelfbouw bespaar je zo’n 50% op de installatiekosten. Ontdek de mogelijkheden, geniet van begeleiding op maat en krijg hulp bij het uitwerken van je elektrisch grondplan. Vraag hier je gratis offerte aan, volledig vrijblijvend.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.