Hoe een schakelaar vervangen? Check dit stappenplan!

Gepubliceerd op

Is je schakelaar aan vervanging toe? Ontdek hoe je makkelijk zelf je schakelaar vervangt. We tippen je een breed gamma afwerkingen om uit te kiezen. Maar evengoed ga je voor een dimmer. Daarmee creëer je vlot de gewenste sfeer in de ruimte. Cosy!

1. Check welke schakelaar je nodig hebt

Wil je een oude schakelaar vervangen? Dan moet je op zoek naar een nieuwe, geschikte schakelaar die bij je interieur past. Check eerst welk type schakelaar je nodig hebt: een enkelpolige schakelaar, een wisselschakelaar of een kruisschakelaar. Is er maar één aanschakelpunt, dan volstaat een enkelpolige schakelaar. Als je het licht vanaf twee plaatsen kan aanschakelen, ga je voor wisselschakelaars. Is er een derde bedieningspunt? Daar installeer je een kruisschakelaar. Niet zeker welk type schakelaar jij best kiest? Neem contact op met je plaatselijke elektrische installateur voor advies.

2. Vind een geschikte schakelaar die bij je interieur past

Een mooie schakelaar kan de puntjes op de i zetten in je interieur. Tegenwoordig kies je uit een ruim aanbod van stijlen en afwerkingen. Benieuwd welke schakelaar bij jouw interieur past? Vraag je inspiratiebrochure aan en vind hier een verdeelpunt of installateur. Als je nog niet zeker weet welk design je mooi vindt, laat je dan inspireren door de laatste interieurtrends. Goed om te weten: met de verwisselbare drukknoppen en afdekplaten van Niko geef je makkelijk kleur aan je interieur. Alle functies en afdekplaten binnen het Niko gamma zijn compatibel en perfect inwisselbaar. Ontdek het gamma.

Tip: overweeg dimmers voor meer sfeer en energiebesparing

Waarom je lichtschakelaar niet vervangen door een dimmer? Met een dimmer regel je de lichtsterkte van je verlichting snel en nauwkeurig. Jouw voordelen: instant sfeer en een lagere energiefactuur! Met zowel de 2- als de 3-draadsdimmers klaar je de klus in 1, 2, 3. Zonder kappen of breken. Een enkelpolige schakelaar kan je vervangen door een 2-draadsdimmer, een tweepolige door een 3-draadsdimmer.  

Wil je je verlichting vanop meerdere punten bedienen in je nieuwe woning? Dan kies je uit een uitgebreid gamma van universele dimmers. Ze zijn beschikbaar in zowel een draai- als drukknop variant. Als je later kiest voor een ander type lamp, moet je de dimmer niet veranderen. Benieuwd? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan. Daarin ontdek je hoe je met enkele eenvoudige ingrepen je woning dimt. In een moeite check je het assortiment van Niko. Ontdek een verkooppunt in je buurt.

3. Zoek je gereedschap bij elkaar

Een geschikte schakelaar gevonden die bij je interieur past? Naast deze schakelaar heb je een nijptang, een striptang, een schroevendraaier en een spanningszoeker nodig. Zodra je alles bij de hand hebt, kan je van start met het vervangen van je oude schakelaar.

4. Verwijder de afdekkap

Eerst schakel je de stroomkring uit waarop de schakelaar is aangesloten. Niet zeker welke stroomkring dit is? Schakel dan de stroom voor heel het huis uit, zodat je veilig aan de slag kan. Daarna haal je de afwerkingsset en het afdekkader van de schakelaar. Bij moderne schakelaars houdt het binnenwerk het afdekkader vast. Bij oudere schakelaars is de kap met schroefjes vastgezet. Kijk de contacten van de schakelaar na met behulp van de spanningszoeker. Als de stroomkring uit staat, mag het lampje van de spanningszoeker niet branden.

5. Koppel de oude schakelaar los

Draai de bevestigingsschroeven uit de schakelaar met je schroevendraaier en neem de schakelaar van de muur. Maak vervolgens de aansluitdraden van de schakelaar los. Dat doe je door de schroeven waarmee ze zijn vastgeklemd, los te draaien.

6. Sluit de nieuwe schakelaar aan

Klem de draden vast onder de schroeven van de nieuwe schakelaar. Draden die vastzaten onder een schroef en beschadigd werden, zal je mogelijk opnieuw moeten strippen om een goed contact te krijgen. Plaats vervolgens de schakelaar weer in of op de muur. Plaats het afdekkader en de afwerkingsset op hun plaats. Zet de stroom aan en controleer de schakelaar. Werkt hij, dan is je klus geslaagd!

Draadloze schakelaars: voeg schakelaars toe waar je wil

Al gehoord over draadloze schakelaars? Die voeg je makkelijk aan je installatie toe zonder sloopwerk. Je vervangt de hoofdschakelaar door een geconnecteerde schakelaar van Niko en koppelt hieraan met een paar eenvoudige handelingen een draadloze schakelaar die je plaatst waar je wil. De draadloze schakelaar gaat naadloos op in je interieur en past perfect bij je overige schakelmateriaal. Omdat de schakelaar op kinetische energie werkt, heb je er geen batterijen voor nodig.

Boost je comfort met huisautomatisatie

Wil jij van je huis een slimme thuis maken? Vervang dan je schakelaars en stopcontacten door geconnecteerde versies van Niko Home Control. Dat kan zelfs bij renovatie wanneer je niets aan de bekabeling wil veranderen. Met behulp van een touchscreen of met je smartphone/tablet bedien je alle functies in de woning: verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken … Vraag hier je gratis infobrochure aan of bezoek de virtuele showroom van Niko om het systeem in je eigen tempo te ontdekken.

Welke schakelaar past bij jouw interieur? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en ontdek stijlvolle afwerkingen. Tip: met een dimmer regel je de sterkte van je verlichting tot in de puntjes. Zo creëer je op elk moment de juiste sfeer. Voor nieuwbouw en renovatie, en voor elk type lamp heeft Niko een oplossing. Vraag je gratis brochure dimmers aan en ontdek de mogelijkheden. Benieuwd naar een oplossing op maat? Neem contact op met je plaatselijke elektrische installateur voor advies.