Energie besparen zit ’m in de kleine dingen

Bij energiebesparing denk je meteen aan dak- en muurisolatie, isolerende ramen en warmtepompen. Toch kom je met enkele kleine ingrepen al heel ver. Bijvoorbeeld met een elektrische installatie die je energieverbruik in het oog houdt.

Meten = besparen

Weten hoeveel je elektriciteit, water en gas je verbruikt. Meer heb je niet nodig om je energieverbruik naar beneden te halen. Want het is bewezen: als je ziet hoeveel je verbruikt, doe je er alles aan om zoveel mogelijk te besparen. Je knijpt gemakkelijk tot 15% van je energiefactuur af. Het enige wat je daarvoor nodig hebt: een display waarop je ziet hoeveel je per dag, week en maand verbruikt en hoeveel stroom je zonnepanelen produceren.

Alles uit met één toets

Je kent het wel. Net voor je de deur uitgaat, twijfel je of je het licht in de slaapkamers wel uitgeschakeld hebt. Met een alles-uitknop schakel je in één keer alle lichten uit. Zo pak je het sluimerverbruik van je woning efficiënt aan. Bijkomende bonus: je voelt je heel wat geruster én je zet brandgevaar buitenspel. Je bepaalt zelf welke lichten je met zo’n knop bedient.

Zet je stopcontacten aan en uit

Tip: installeer op verschillende plaatsen stopcontacten die je kunt aan- en uitschakelen. Sluit er toestellen op aan die niet constant aan moeten staan. Dankzij een alles-uittoets schakel je ook die stopcontacten – en apparaten – uit.

Intelligent verwarmen en ventileren

Je hoeft niet alle kamers in huis op hetzelfde moment te verwarmen. Zoneverwarming verwarmt elke kamer in je woning apart op verschillende tijdstippen én temperaturen. Slimme ventilatie ventileert kamers alleen wanneer er iemand is of wanneer het licht brandt. Resultaat: een gezonde en warme woning zonder torenhoge energiefactuur.

Bedien je rolluiken, gordijnen en zonwering automatisch

Het bespaart je heel wat heen-en-weergeloop in huis. Je bepaalt zelf wanneer en hoe lang je rolluiken, gordijnen of zonwering dichtgaan. Zo benut je de zonnewarmte maximaal en wordt het niet té warm in huis. Ben je op het werk en merk je dat het een warme dag is? Zelfs dan doe je via je smartphone snel de zonwering bij je thuis naar beneden.

Je huis in ecomodus

Een goede installatie voor huisautomatisering heeft ook een ecostand. Met één druk op een toets zet je je woning in ecomodus. Alle lichten en geschakelde stopcontacten gaan uit, je verwarming en ventilatie draaien op de laagste stand.

Ontdek hoe je energie bespaart met Niko Home Control

Laat je inspireren door andere (ver)bouwers

In samenwerking met Niko

Meer nieuws van Niko

Met Niko Home Control heb je voor een kleine meerprijs veel meer comfort en mogelijkheden

In 2014 verhuisden Anthony en Heidi naar een nieuwbouwwoning.

Niko pure dark bamboo - Een luxueuze, exotische & donkere schakelaar!

Vanaf 2018 zullen donkere tinten de plaats innemen van de lichte.

We breiden Niko Home Control nog constant uit. Zonder kappen of breken.

Sofie (30) en Steven (35) wonen al 3 jaar in hun nieuwe woning. Toch is ze nog niet af.

Slimme schakelaars van Niko om slim te renoveren!

Een slimmer huis zonder grote renovatiewerken?

Gratis documentatie van Niko

GRATIS Nieuwsbrief