Wat is het effect van de digitale meter op mijn zonnepanelen?

Gepubliceerd op 01 July 2019

De digitale meter komt eraan! Heel wat eigenaars van zonnepanelen hebben er toch vragen bij. Wat is de invloed op het rendement van mijn installatie? Blijft een terugdraaiende teller* voordelig voor mij? Word ik vergoed voor de stroom die ik op het net zet? Je ontdekt het in dit artikel!

Uitrol van de slimme meters

Even terug in de tijd: twee jaar geleden keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de vervanging van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door digitale meters. In Vlaanderen worden sinds januari dit jaar de zogenaamde ‘slimme meters’ uitgerold. Maar ook in Brussel en Wallonië worden op termijn de oude meters vervangen door digitale meters. Lees ook: digitale meters, een stand van zaken.

Wat met mijn terugdraaiende teller?

De traditionele Ferrarismeter kan terugdraaien. Zo kan het stroomverbruik gecompenseerd worden met de stroomproductie. Een digitale meter daarentegen meet de stroomproductie en de stroomafname apart. Hij heeft niet één, maar twee tellers. De ene meter meet de afname van elektriciteit van het net meet, de andere meet de eventuele injectie. De digitale tellers draaien niet terug, maar door het verrekenen van beide tellers is het effect hetzelfde als bij de terugdraaiende teller.

Goed om te weten: iedere installatie geplaatst vóór 2021 blijft minstens 15 jaar zijn recht behouden op een terugdraaiende teller. Bijvoorbeeld: je plaatste in 2012 zonnepanelen op je dak, dan geniet je nog tot 2027 van het voordeel van een terugdraaiende teller. Wil je toch overschakelen op het nieuwe systeem? Dan kan dat ook. Ontdek er meer over in dit artikel.

Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijft het plaatsen van zonnepanelen een interessante investering. De belangrijkste redenen zijn de gunstige prijs en het uitstekende rendement. Benieuwd naar het kostenplaatje van een zonnepaneleninstallatie bij je thuis? Via deze online tool bereken je eenvoudig en vrijblijvend je prijs.

Wat met het prosumententarief?

Het prosumententarief voor decentrale productie-installaties in combinatie met een terugdraaiende teller, heeft al heel wat stof doen opwaaien. Bij plaatsing van een digitale meter zal dit tarief vervallen. Als prosument betaal je dan enkel nog het distributienettarief voor je afname. Voor de injectie van geproduceerde stroom op het net, moet je geen distributienettarief betalen.

Blijf ik groenestroomcertificaten ontvangen?

Benieuwd of de plaatsing van een digitale meter een invloed zal hebben op het rendement van je zonnepanelen? Bij de oudere zonnepaneleninstallaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten? Dan zal dat zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.

Kan ik de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Voor installaties na 2021 voorziet de Vlaamse wetgeving dat distributienetbeheerders Infrax en Eandis je van stroom mogen afsluiten als je weigert om een digitale meter te plaatsen. Maar in praktijk zal het niet zo ver komen. Het parlement heeft immers beslist dat er niemand afgesloten mag worden. In Brussel zal pas na een evaluatie van de digitale meters overgegaan worden tot een algemene uitrol. In het Waals Gewest ligt de nadruk op grootverbruikers en eigenaars van zonnepanelen, maar is er nog weinig geweten over hoe de uitrol zal verlopen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!  

Nog vragen over zonnepanelen in het algemeen? Download dit gratis e-book en kom te weten wat er allemaal gebeurt vóór, tijdens en na de installatie van zonnepanelen op je dak. Of vraag simpelweg gratis en vrijblijvend advies aan een vakman.

* Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid. Onder andere energieregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan