Installeer nog dit jaar zonnepanelen en geniet van de terugdraaiende teller

Zonnepanelen blijven een interessante investering, omwille van de gunstige prijs en het mooie rendement. Komt je installatie er vóór 2021, dan profiteer je nog van de voordelen van een terugdraaiende teller.

Nog steeds rendabel

Door de alsmaar hogere eisen op vlak van hernieuwbare energie of omdat ze hun ecologische voetafdruk willen verminderen, gaan steeds meer Belgen op zoek naar manieren om hun energiefactuur te verlagen. De beslissingen van overheden om subsidies af te bouwen doen heel wat mensen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt ook voor zonnepanelen. Toch is zo’n installatie anno 2020 nog steeds rendabel. Ja, ook mét digitale meter.

Zonnepanelen plaatsen blijft voordelig

Hoewel de steunmaatregelen vanuit de overheid afnemen, blijven zonnepanelen de komende jaren een interessante investering. En wel hierom:

  • Je energiefactuur daalt fors.
  • Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de strenge EPB-normen te behalen.
  • Binnen gemiddeld 8 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
  • Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
  • Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest en de kwaliteit wordt steeds beter.
  • Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

De opkomst van de digitale meter

Vlaanderen is sinds de zomer van 2019 bezig met de uitrol van de digitale meter. Binnen 15 jaar zal elke woning in Vlaanderen er een hebben. De digitale meter zal het elektriciteitsverbruik meten en automatisch delen met de netbeheerder. Zo wordt je verbruik nauwkeuriger gemeten, krijg je zelf beter inzicht in waar je energie kunt besparen en is er geen meteropname meer nodig. De digitale meter draait echter niet meer terug. Gelukkig is er een compensatieregeling: het systeem van de terugdraaiende meter blijft nog 15 jaar bestaan voor zonnepaneleninstallaties die vóór 2021 geplaatst worden.

En wat met het prosumententarief?

Als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen heb je in Vlaanderen twee opties na de installatie van een digitale meter:

  1. Wanneer je kiest voor het systeem van een terugdraaiende teller op al je verbruik, betaal je het prosumententarief. Deze jaarlijkse forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet blijft van toepassing voor eigenaars van zonnepanelen van minder dan 15 jaar oud, en voor gezinnen die nog geen digitale meter hebben.
  2. Kies je voor het nieuwe systeem, en dus voor een teller die terugdraait behalve op het distributienettarief, dan betaal je distributienetkosten op de energie die je effectief van het net afneemt. Wanneer je je verbruik afstemt op de productie van je zonnepanelen en zo bijna geen elektriciteit meer van het net afneemt, is dit de voordeligere optie.

Wat bij een plaatsing vanaf 2021?

Laat je pas na 31 december 2020 zonnepanelen plaatsen? Dan kom je automatisch terecht in het nieuwe nettariefsysteem met netkosten op basis van je werkelijke afname. In plaats van het prosumententarief betaal je dan nettarieven op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Wat is het voordeligst voor jou: de terugdraaiende teller met prosumententarief, of het nieuwe tariefsysteem? Via de simulator van Vreg kun je achterhalen welke optie de beste is in jouw specifieke situatie.

Laat je je zonnepaneleninstallatie plaatsen vóór 1 januari 2021, dan kun je nog 15 jaar lang rekenen op een terugdraaiende teller. Bereken nu de prijs van je zonnepanelen.

Info en voorwaarden op luminus.be.

In samenwerking met Luminus

Meer nieuws van Luminus

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog in 2020?

Is het nog interessant om te investeren in zonnepanelen? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Een goede energieleverancier helpt je met besparen. En wel zo!

Een goede energieleverancier levert je niet alleen energie, maar helpt je ook om er verantwoord e

Zorgeloos wonen: profiteer 24/7 van snelle hulp bij schade

Een defecte verwarmingsketel, stormschade, schade aan je dak, verstopt sanitair ...

Duurzaam investeren: beleg in windenergie en pak tot wel 4% rendement

Gezien een klassiek spaarboekje haast niets meer opbrengt, kijken we massaal uit naar een voordel

GRATIS Nieuwsbrief