Hoe zelf het energieverbruik van je elektrische toestellen berekenen?

Dag in dag uit verbruiken tal van apparaten in je woning energie. Je koelkast, vaatwasser en wasmachine bijvoorbeeld, zijn echte energievreters. Wil jij energie besparen, dan is het handig om te weten hoeveel energie jouw elektrische apparaten zoal verbruiken. Dat bereken je gemakkelijk zelf. Ontdek snel hoe en krijg er bespaartips bovenop.
Gebruik deze handige rekensom
Mogelijk weet je al hoeveel je toestellen zouden mogen verbruiken. En cijfers over het gemiddelde verbruik van huishoudtoestellen vind je snel online. Maar daarmee krijg je enkel een indicatie, want elk huishouden is anders. Iedereen gebruikt zijn toestellen op een andere manier. Tijd om eens te checken hoeveel energie jouw apparaten precies verbruiken. Dat lukt met een handige rekensom!
Hoe het verbruik in kWh van een elektrisch toestel berekenen?
1. Verzamel de nodige gegevens:
- Het vermogen van je elektrisch toestel, uitgedrukt in watt.
Tip: check de verpakking van het apparaat, of kijk eens in de handleiding. Niet te vinden? Kijk dan eens op de website van de fabrikant. - Het aantal uur dat je het toestel per dag (of week) gebruikt.
Let op: een aantal apparaten verbruikt ook energie in standby-modus, bijvoorbeeld een tv. - Het aantal dagen (of weken) per jaar dat je het toestel gebruikt.
2. Doe volgende berekening:
Aantal uren gebruik x aantal dagen gebruik x (vermogen toestel uitgedrukt in watt / 1.000) = aantal kWh.
Et voilà, je ontdekt het verbruik van je toestel in kWh of kilowattuur.
Waarom moet je het vermogen delen door 1000? Zo zet je het aantal watt om naar het aantal kilowatt(uur). Eén kilowatt(uur) of kWh komt overeen met het verbruik van een elektrisch toestel van 1000 watt gedurende één uur. Lees hier meer over deze elektrische eenheden.
Voorbeeld 1: het verbruik van je wekkerradio berekenen
Bij wijze van voorbeeld, berekenen we het verbruik van onze wekkerradio. Een wekkerradio verbruikt constant energie omdat hij altijd aan staat. We gaan aan de slag met volgende cijfers:
- Vermogen: 10 watt
- Aantal uur per dag in gebruik: 24 uur
- Aantal dagen per jaar in gebruik: 365 dagen
De berekening gaat als volgt:
24 x 365 x (10 / 1.000) = 87,6 kWh. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,50 euro per kWh* gaat het om 43,80 euro per jaar.
Voorbeeld 2: het verbruik van je strijkijzer berekenen
Laten we ook eens kijken naar het verbruik van een apparaat dat niet altijd aan staat: een strijkijzer.
- Vermogen: 2.000 watt
- Aantal uur per week in gebruik: 2 uur
- Aantal weken per jaar in gebruik: 52 weken
De berekening gaat als volgt:
2 x 52 x (2.000 / 1.000) = 208 kWh. Met een gemiddelde stroomprijs van 0,50 euro per kWh* gaat het om 104 euro per jaar.
Op dezelfde manier kan je ook het verbruik van pakweg je koelkast, stofzuiger, elektrische boiler, elektrische verwarming en cv-ketel berekenen.
*deze stroomprijs is van toepassing voor de elektriciteitscontracten die in augustus 2022 werden afgesloten (nieuwe klant of hernieuwing bestaand contract).
Je weet nu hoe je eenvoudig het energieverbruik van je elektrische apparaten berekent. Wil je nog een stap verder gaan in het doorlichten van je verbruik? Doe dan hier de gratis energiescan en ontdek hoe jij je woning energiezuiniger kan maken. Je scoort meteen een persoonlijk besparingsplan met tips op maat.
Dankzij de wedstrijd van Luminus maak je zelfs kans op een uitgebreide energie-audit van je woning. Mis het niet!
Lees ook:
Wat is het gemiddelde energieverbruik van een gezin in België?
Vergelijk je verbruik met de rest van je gemeente
Hoe bewuster verbruiken en gerichter besparen op je energiekosten?