Is elektrisch rijden voordelig voor mij?
Elektrische wagens zijn doorgaans duurder dan benzine- of dieselwagens, maar je brandstofkosten dalen drastisch en blijvend. Als je de elektriciteitskost van het opladen uitrekent, kost elektrisch rijden ongeveer 3,8 euro tot 4,6 euro per 100 km. Dat is een stuk goedkoper dan rijden met fossiele brandstof. Bereken hier hoeveel stroom je elektrische wagen verbruikt. Verder betaal je gemiddeld de helft minder onderhoudskosten dan wanneer je voor een diesel- of benzinewagen gaat én profiteer je van een langere levensduur. Ook met de restwaarde zit het wel goed. Een elektrische wagen behoudt volgens studies na 5 jaar tot 47,5% van zijn aankoopwaarde op de tweedehandsmarkt. Lees meer over het kostenplaatje van elektrisch rijden.
Twijfel je nog tussen een hybride wagen of een 100% elektrische wagen? Ontdek dan hier de voor- en nadelen per type.
Hoe je elektrische wagen opladen?
Bij je elektrische wagen zit een speciale kabel en adapter waarmee je je wagen oplaadt. De kabel is uitgerust met een In-Cable Control Box. Die zorgt voor een goede beveiliging tijdens het opladen van je elektrische wagen. Een elektrische wagen opladen kan op 3 manieren: via een stopcontact, via een laadpunt (publiek of thuis) en via een snellaadstation. Interesse in een laadpunt bij je thuis? Met deze oplossingen laad je je wagen gemakkelijk, veilig én snel op. De experten van Luminus helpen je bij het kiezen van de juiste laadoplossing en garanderen een vlotte en veilige installatie van je laadstation.
Goed om te weten: met de gratis Luminus laadpas krijg je toegang tot een netwerk van 1200 laadstations met snelladers over heel België. Je betaalt enkel voor je verbruik. Zo is je mobiliteit met je elektrische wagen steeds verzekerd.
Kan ik laden via een gewoon stopcontact?
Of je je elektrische wagen via een gewoon stopcontact kan opladen, is afhankelijk van je type wagen en batterij. Veilig laden kan via een gewoon stopcontact (met aarding) tot 10 ampère. Dat heet in vakjargon Mode 2-laden. Op die manier laad je per uur ongeveer 12 kilometer actieradius. Mode 2-laden is doorgaans beperkt tot een stroomsterkte van 10 ampère en een vermogen van 2,3 kilowatt. Dat volstaat om de beperkte accucapaciteit van een plug-in hybride ‘s nachts mee op te laden, maar niet om de batterijen van een 100% elektrisch voertuig mee op te laden. Dat kan handiger én sneller, met een laadpaal of muurelement bij je thuis.
Thuisladen met een laadpaal gaat een pak vlotter
Stopcontacten zijn niet ontworpen om regelmatig en langdurig hoge stroom te leveren. Bovendien moet je rekenen op een oplaadtijd van zo’n 10 uur. Met een laadpaal thuis valt het risico op oververhitting of een versleten stopcontact weg. Laadpalen zijn speciaal ontworpen om méér vermogen te leveren zonder dat ze verhitten. Een thuislaadpaal is aangesloten op een eigen beschermde stroomkring aan het begin van je elektrische installatie. Op die manier is je elektrische wagen al na 4 uur opgeladen. Dat is dus 60% sneller dan wanneer je een gewoon stopcontact gebruikt! Ontdek handige laadoplossingen voor bij je thuis en vraag hier je gratis offerte aan.
Waarom een laadpaal bij je thuis?
Waarom zou je een laadpaal bij je thuis laten installeren? Je kan toch terecht bij een publiek laadpunt? Klopt, maar een laadpaal bij je thuis is zowel voordelig als handig. Je eigen stroom is veel goedkoper dan die van een openbare laadpaal. En heb je ook nog eens zonnepanelen op je dak, dan laadt de energie van de zon je wagen zelfs kosteloos op. Maar er is meer. Met een laadpaal kan je het opladen van je auto makkelijk instellen. Je laadpaal detecteert of er op dat moment andere toestellen veel verbruiken en kan het eigen vermogen wat lager zetten. Je kan ervoor zorgen dat je laadpaal enkel ’s nachts aan het werk gaat, en je laadverbruik raadplegen via het internet.
--> Vraag hier een vrijblijvende offerte aan voor een laadpaal bij je thuis.
De voordelen?
- Altijd efficiënt opladen wanneer je maar wil.
- Minder afhankelijk van drukke, publieke laadpalen en oplaadpunten.
- De kosten voor de laadsessie zijn lager. De prijs die je thuis betaalt voor je energie is goedkoper dan wat je betaalt bij een openbaar oplaadpunt. Zo verdien je op termijn de kosten van je laadpaal terug.
- Het is mogelijk om op te laden met zonne-energie van je zonnepanelen om extra te besparen en meer zelfvoorzienend zijn.
- Je laadpaal is altijd beschikbaar.
- Je kan je auto opladen terwijl je thuis bent.
- Kies je voor een laadpaal van Luminus, dan krijg je een gratis laadpas: jouw toegangskaart tot meer dan 1.200 openbare oplaadstations in heel België.
- Deel je elektrische laadpaal met collega's of buren. Kies je een slimme laadpaal, dan kan je iedereen je laadpaal laten gebruiken tegen betaling.
Wat kost een laadpaal bij je thuis?
De aankoop- en installatiekost van een laadpaal varieert van 750 tot 1750 euro, afhankelijk van de opties zoals de aanwezigheid van een laadkabel, een kWh-meter om je verbruik te controleren en een slot tegen onrechtmatig gebruik. Luminus biedt je niet alleen de elektrische laadpaal die bij jou past, maar ook een reeks handige laaddiensten en een uitgebreide ondersteuning. Ontdek de mogelijkheden of neem contact op met een van hun experten.
Laat je adviseren over een laadpaal op maat
Welke laadpaal je best kiest, is afhankelijk van het type wagen, het verbruik en het aansluitingsvermogen. Verder moet je elektriciteitsinstallatie klaar zijn voor de laadpaal die je wil. Een laadpaal neemt een bepaald vermogen van je meter in beslag. Is het inkomende vermogen hier niet op afgestemd, dan kan je elektriciteit uitvallen zodra je meerdere toestellen laat werken. Informeer je dus: hoeveel vermogen moet de laadpaal hebben om vlot je wagen op te laden? Is het nodige voorzien in je elektriciteitsinstallatie? Is dit niet het geval, dan moet je contact opnemen met je netwerkbeheerder nog voor de plaatsing van je laadpaal doorgaat zodat ze jouw elektrische installatie kunnen aanpassen. Zo kan het nodig zijn om het vermogen van je installatie te verhogen van 16 ampère naar bijvoorbeeld 32 ampère.
Goed om te weten: kies je voor een laadpaal van Luminus, dan komt er een expert langs bij je thuis voor een technische analyse. Je leert welke oplaadoplossing de beste is voor jouw situatie en aan welke technische vereisten de installatie moet voldoen. Je ontvangt een persoonlijke offerte op maat. Zo ben je zeker van een elektrische laadpaal die geschikt is voor jouw situatie. Bekijk hier de technische specificaties en neem contact op met Luminus voor advies.
De plaatsing van een laadpaal bij je thuis: stap voor stap
Bij Luminus kan je rekenen op een vlotte en veilige installatie van je laadpaal, inclusief een onderhoudscontract om de kwaliteit te garanderen. De plaatsing van je laadpaal neemt normaal gezien enkele uren in beslag. Je laadpaal wordt bij je thuis geïnstalleerd op afspraak. Maak ruimtes waar geboord en gegraven moet worden vrij en zorg dat de meterkast toegankelijk is. De installateur doet de rest!
-
Bespreken van de installatie
De installateur komt langs op een afgesproken datum en tijdstip. Jullie bespreken waar het laadpunt best geplaatst wordt. Zo moet je er makkelijk bij kunnen met je wagen, want een verlengkabel gebruiken is absoluut verboden. Het laadpunt kan in je garage, maar ook aan een parkeerplaats buiten worden geplaatst. Tip: hou ook rekening met de locatie van het laadpunt op de wagen zelf. Vaak is dat vooraan de wagen, maar soms ook achteraan. Je moet altijd vlot kunnen parkeren.
-
De meterkast voorbereiden
De installateur plaatst een nieuwe groep voor het laadpunt in je meterkast. Zo blijft het stroomnet van je huis beschermd tegen overbelasting. Bovendien zal je laadpaal ook blijven werken als er elders in huis een stroomstoring is.
-
De kabels aansluiten
Is de meterkast voorbereid, dan sluit de installateur het kabeltraject aan. Hij/zij boort de nodige gaten in de muur of in de vloer, zodat de kabels van de meterkast naar buiten getrokken kunnen worden. Die kabels gaan direct naar de laadpaal.
-
De laadpaal testen en in gebruik nemen
De installateur legt uit hoe de laadpaal werkt en beantwoordt je vragen. Na de plaatsing komt een medewerker van een erkende organisatie je installatie keuren.
Let wel: als je ook lange afstanden doet, is het belangrijk dat je je voertuig onderweg kan laden, net zoals een wagen met verbrandingsmotor ook brandstof nodig heeft. Met de Luminus Powerpass heb je toegang tot meer dan 1.200 laadpunten in België en tot 150.000 punten in 25 Europese landen. Vraag je gratis kaart aan om bij te tanken waar je maar wil.
Extra besparen met een slimme laadpaal
Laadpalen worden almaar intelligenter en passen het laden aan op de omstandigheden. Zo weten ze wanneer de stroom goedkoper is, zodat je bespaart op laadkosten. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen, dan kan je instellen dat laden met zonne-energie de voorkeur heeft. Je auto wordt dan zoveel mogelijk met ‘gratis’ zonne-energie geladen. Ook kan je laadpaal rekening houden met het energieverbruik van andere apparaten in je huis. Als die veel stroom verbruiken, dan kan de laadpaal de laadsnelheid van de auto op dat moment wat verlagen. Dat wordt ook slim laadbeheer of load balancing genoemd en voorkomt stroomuitval door overbelasting.
Wil je een laadpaal laten installeren bij je thuis? De experten van Luminus adviseren je over de meest geschikte laadoplossing voor je woning en wagen(s). Hun gecertificeerde installateurs zorgen voor een efficiënte installatie en optimale werking van je nieuwe laadpaal. Ontdek voordelige laadoplossingen voor bij je thuis en vraag hier je gratis offerte aan.