Hoe een nieuwe aansluiting (elektriciteit/gas) regelen voor je woning? Check dit stappenplan.

Het is een veelvoorkomende vraag bij (ver)bouwers: hoe regel ik mijn aansluiting op het gas- en elektriciteitsnetwerk? In dit artikel leer je hoe je je energieaansluitingen regelt in 5 stappen. Zo weet je perfect wat je te doen staat en vergeet je geen enkel aandachtspunt. Hopla, tijd en frustraties bespaard! Goed om te weten: de aansluiting op het elektriciteits- en aardgasnetwerk regel je met je distributienetbeheerder, en dus niet met je energieleverancier.
Stap 1: Doe je aanvraag bij je distributienetbeheerder
Je renoveert of bouwt en wilt een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en/of gas. Hoe pak je dat aan? Eerst neem je contact op met je netbeheerder. Je aansluitingen worden namelijk aangelegd en beheerd door je netbeheerder.
Wie je netbeheerder is, hangt af van de plaats van je aansluiting. Niet zeker wie jouw distributienetbeheerder is? Check het snel online. Kijk hier voor een woning in Vlaanderen en hier voor een woning in Wallonië. Ligt de woning in Brussel, dan is de distributienetbeheerder die je moet contacteren altijd Sibelga.
-
Samen met je netbeheerder bepaal je welk type aansluiting en meter je nodig hebt (bv. een werfaansluiting, een tijdelijke aansluiting of een definitieve aansluiting).
Je aansluiting is de verbinding tussen je eigen installatie en het net. Hieronder valt onder andere je gas- en elektriciteitsmeter. -
Je distributienetbeheerder bezorgt je daarna de EAN-code(s) voor je gas- en/of elektriciteitsmeters. Die heb je nodig om je energiecontract af te sluiten.
Wat zijn EAN-codes? EAN-codes worden gebruikt om een leveringspunt voor gas of elektriciteit te identificeren en tellen 18 cijfers. Gebruik deze codes voor al je communicatie met je energieleverancier en netbeheerder.
Als je voor elektriciteit en aardgas klant bent, heb je twee EAN-codes. De EAN-codes zijn gekoppeld aan de leveringspunten op een specifiek adres. Wanneer je verhuist, neem je de codes dus niet mee.
- Je energieaansluitingen aanvragen kan makkelijk online. Ga naar de website van je netbeheerder (in Vlaanderen is dat Fluvius) en vul de aanvraag in. Nadien ontvang je een bevestigingsmail.
De werfaansluiting: betrouwbare energievoorziening tijdens de werken
Heb je gedurende een bepaalde periode een betrouwbare en veilige energievoorziening nodig op de werf? Bijvoorbeeld om bouwgereedschap of verlichting van stroom te voorzien? Een werfaansluiting is een tijdelijke aansluiting op het elektriciteits- en/of gasnetwerk die wordt gebruikt tijdens de bouwfase van een woning. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de werkzaamheden over de nodige energievoorziening beschikt.
We raden je aan om in de volgende situaties een werfaansluiting aan te vragen: bij de bouw van een appartement en bij verbouwingen waar tijdelijk een hoger vermogen nodig is.
Let op: Als het vermogen van je werfaansluiting gelijk is aan dat van je definitieve elektriciteitsaansluiting, vraag je best onmiddellijk naar een definitieve kabel (met tijdelijke werfkast). Zo vermijd je onnodige kosten.
Hoe een tijdelijke werfaansluiting aanvragen?
- Neem contact op met je netbeheerder om een tijdelijke aansluiting aan te vragen.
Je ontvangt dan een bevestiging van inschrijving met de EAN-code van je werfaansluiting. - Contacteer je energieleverancier en houd je EAN-code bij de hand. De energieleverancier informeert nadien je netbeheerder.
- Laat je werfaansluiting ter plaatse keuren door een erkend keuringsorganisme.
- Spreek met de netbeheerder een datum af om je werfaansluiting aan te sluiten.
Tijdens de aansluiting plaatst de distributienetbeheerder een teller in de werfkast. Je ontvangt een factuur van de distributienetbeheerder met de aansluitingskosten.
Stap 2: Keur de offerte goed en maak een afspraak voor de installatie
Heb je de aanvraag voor de aansluiting gedaan? Dan krijg je van je netbeheerder een offerte voor je nieuwe energiemeters en een persoonlijk stappenplan met de to do’s voor jou als klant. Je krijgt ook meteen een voorstel voor de uitvoeringstermijn. Als je akkoord gaat, kan je het voorstel goedkeuren.
De kostprijs van je aansluiting is afhankelijk van jouw specifieke situatie en verschilt per netbeheerder. Je kan de tarieven opvragen of raadplegen op de website van je netbeheerder.
- De prijs van je elektriciteitsaansluiting hangt vooral af van het nodige vermogen. Sinds 1 januari 2023 is het vermogen van een standaardaansluiting elektriciteit voor een woning in Vlaanderen 17,3 kVA. Voor een nieuwe aansluiting of verzwaring van een bestaande aansluiting betaal je dus enkel een bijkomende vergoeding als het vermogen boven 17,3 kVA ligt. Voordien betaalde je een meerkost bij een vermogen boven 10 kVA. Wie kiest voor een energiezuinige warmtepomp of elektrische wagen, wordt zo minder snel geconfronteerd met extra kosten. Een standaardaansluiting in Brussel heeft een lager vermogen, namelijk 9,2 kVA.
Voor een standaardwoning is een eenfasige aansluiting doorgaans voldoende. Komen er toestellen of installaties in je woning die een groot vermogen nodig hebben, zoals een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen? Dan is een driefasige aansluiting een beter idee. Hou er rekening mee dat een driefasige aansluiting iets duurder is.
Niet zeker of die investering wel nodig is? Je kan er ook voor kiezen om deze kost voorlopig uit te stellen en in een later stadium je installatie te verzwaren. Zo hoef je nu nog geen definitieve keuze te maken. -
De kostprijs van een gasaansluiting varieert per netbeheerder. Een standaardaansluiting kost je zo’n 250 euro.
Tip: Fluvius (Vlaanderen) heeft een handige simulatietool waarmee je snel een indicatie kan krijgen voor de prijs van je gas- en elektriciteitsaansluiting.
Spreek een datum af met je netbeheerder om de meter(s) te komen plaatsen. Voordat je (ver)nieuw(d)e aansluiting kan gebeuren, zijn er enkele voorwaarden die jij zelf (of je elektricien of aannemer) in orde moet brengen.
-
De netbeheerder voorziet de aansluiting vanop de straat tot aan de rooilijn. Als bouwheer sta je zelf in voor de graafwerken voor elektriciteit op jouw terrein. Maak hierover afspraken met je ruwbouwaannemer of informeer bij je netbeheerder naar de voorwaarden. Als je de werken zelf uitvoert, kan je stevig besparen.
-
Verder moet je zelf een energiebocht/aansluitbocht en watervaste multiplexplaat voorzien op de plaats waar de aansluitingskabel van de meterkast naar binnen komt. Dit geldt ook voor je gasaansluiting.
Plaats je elektrische installatie volgens de voorschriften en vóór de einddatum van de afgesproken uitvoeringstermijn. Na de plaatsing van je installatie, laat je deze keuren door een erkend keuringsorganisme. Daarbij wordt gecontroleerd of de installatie werd aangesloten volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (A.R.E.I.). Is dat het geval, dan krijg je een positief keuringsattest.
Stap 3: Sluit een energiecontract af met je gekozen energieleverancier
Tijd om een energieleverancier te kiezen en een energiecontract af te sluiten voor je nieuwe aansluitingen. Doe dit vóór de installatiedatum van de meters, anders worden die niet geopend door je netbeheerder.
Je kan een energiecontract afsluiten voor alleen elektriciteit, voor alleen gas, of voor zowel gas als elektriciteit. Je kan naar wens je elektriciteit en aardgas bij verschillende leveranciers kopen. Het gaat steeds over aparte contracten. Uit welke energieleveranciers jij kan kiezen, verschilt per gewest (Vlaanderen – Wallonië – Brussel).
Een populaire en betrouwbare energieleverancier is Luminus. Bij hen vind je gegarandeerd een contract dat aansluit op je energieverbruik en -behoeften. Een vast tarief zoals Comfy of een variabel tarief zoals Comfy Flex, 100% groene energie of in een bundel met andere diensten ... Dat kies je zelf. Bovendien helpt Luminus jou energie besparen op diverse manieren: met voordelige energietarieven, advies op maat en energiebesparende diensten en producten. Benieuwd naar het voordeligste energietarief voor jouw situatie? Bereken dan hier je prijs.
Voordelig om weten: Alle elektriciteitscontracten van Luminus zijn trouwens teruglevercontracten. Zo word je op je jaarafrekening automatisch vergoed voor de zelf opgewekte stroom van je zonnepanelen die je terug op het net plaatst.
Eenmaal je je energietarief hebt gekozen, kan je online je energiecontract aanvragen.
-
Bezorg de EAN-codes voor je gas- en/of elektriciteitsmeter aan je gekozen energieleverancier.
-
Je energieleverancier zal de afsluiting van je nieuwe contract bevestigen per mail of met de post. Hij zal ook je netbeheerder op de hoogte brengen.
Stap 4: Je energiemeters worden geplaatst en geopend.
Je distributienetbeheerder komt de nieuwe meter(s) plaatsen op de afgesproken datum. Het handigst is dat ze dezelfde dag nog geopend worden. Daarvoor moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:
-
Je hebt een energiecontract afgesloten met een leverancier.
-
Je installatie voor elektriciteit is afgewerkt en gekeurd.
-
Voor het aansluiten van aardgas moet je aanwezig zijn en een getuigschrift van de installateur voorleggen. Is de installateur niet gehabiliteerd, dan is een keuringsattest van een erkend controleorganisme noodzakelijk.
De kostprijs voor het openen van een energiemeter verschilt per netbeheerder. Als één van bovenstaande voorwaarden niet is vervuld, dan moet je netbeheerder een tweede keer langskomen om de meters te openen. Dit kost extra geld en kan je dus best vermijden.
Goed om te weten: Als het gaat om een aansluiting op een bouwwerf, wordt er een zogenoemde werkkast geplaatst. Die wordt vervangen door een definitieve meterkast zodra het gebouw wind- en waterdicht is.
Stap 5: Regel de keuring van de aansluitingen
Een keuring van de elektrische installatie in je woning is verplicht. Om dit te regelen neem je contact op met een erkend controleorganisme of erkend keurder. De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl. btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter
Leg voor de keuring het eendraadschema, het situatieplan en de EAN-code van de elektrische installatie klaar, en zorg dat alles makkelijk toegankelijk is voor de keurder.