Het capaciteitstarief voor elektriciteit komt er in juli 2022. Wat met je energiefactuur?

Gepubliceerd op 05 November 2021

Nieuws over je energiefactuur: op 1 juli 2022 introduceert men in Vlaanderen het capaciteitstarief. Het gaat om een nieuwe berekening voor het gebruik van het elektriciteitsnet, die rekening houdt met je piekverbruik. Het tarief geldt hoofdzakelijk voor huishoudens met een digitale meter. De impact op je energiefactuur zal je niet voelen, enkel in heel specifieke gevallen kunnen je netkosten gaan stijgen. Ontdek er gauw meer over.  

Wat is het capaciteitstarief?

Ook jij betaalt een bijdrage aan je distributienetbeheerder voor je gebruik van het elektriciteitsnet. Dit maakt al deel uit van je energiefactuur. Vanaf 1 juli 2022 wordt die bijdrage in Vlaanderen op een nieuwe manier berekend: volgens het gemiddelde van je gebruikspieken. Het doel? Overbelasting van het elektriciteitsnet vermijden tijdens de gezamenlijke transitie naar groenere energie. 

Tip: met een groenestroomcontract van Luminus – zoals Comfy – ben je er 100% zeker van dat je stroom groen is, maar ook dat hij lokaal geproduceerd werd. Stap nu over op Luminus Comfy en krijg 2 maanden gratis elektriciteit.

Meer aandacht voor verbruikspieken

Hoe werkt het capaciteitstarief? Momenteel bestaat ongeveer een derde van je energiefactuur uit distributienetkosten, berekend op basis van je verbruik. Maar vanaf juli 2022 zal je verbruik nog maar voor 20% meetellen. De andere 80% van de netkosten gaat men berekenen op basis van je verbruikspieken. Die verbruikspieken kan men alleen meten als je een digitale elektriciteitsmeter hebt. Heb je nog een analoge meter, dan betaal je een vaste bijdrage die we hieronder toelichten.

Hoe gaat de VREG je capaciteitstarief berekenen?

Op dit moment worden je netkosten gebaseerd op je totale verbruik in kilowattuur (kWh). Maar vanaf 1 juli 2022 kijkt de Vlaamse Energieregulator (VREG) elke maand naar je hoogste kwartierpiek in kilowatt (kW) volgens je digitale meter, m.a.w. je maandpiek. Omdat je als huishoudelijke verbruiker jaarlijks een afrekening krijgt, neemt men het gemiddelde van je maandpieken van de laatste 12 maanden. Op basis daarvan bepaalt men je effectieve netkost.

  • Het capaciteitstarief heeft geen effect op je energietarief, enkel op het deel distributienetkosten van je energiefactuur. Het is een nieuwe manier om die netkosten te berekenen.  
  • Heb je een analoge elektriciteitsmeter, dan betaal je een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW. Dit bedrag is gelijk aan de minimale bijdrage die gezinnen met een digitale meter betalen.
  • De overige netkosten blijft men berekenen op basis van je effectief verbruik.

Tip: check hier hoeveel jij thuis kan besparen op je energiekosten en ontdek oplossingen op maat om minder te verbruiken.

Zal je energiefactuur stijgen door het capaciteitstarief?

De VREG verwacht dat de impact van het capaciteitstarief op de energiefactuur bij velen beperkt zal zijn. Volgens voorlopige simulaties van de VREG zullen de distributienettarieven dalen, of maximaal 10% stijgen, voor iets meer dan de helft van de Vlaamse gezinnen. Als gezin met een gemiddeld of hoog gebruik zal je je netkosten zien dalen als je erin slaagt om je verbruik te spreiden.

De VREG benadrukt dat je als consument geen comfort zal verliezen en geen heel nieuw dagschema zal moeten invoeren. Benieuwd welke impact het capaciteitstarief zal hebben op jouw energiefactuur? Ontdek het via deze handige simulator van de VREG.

We geven je alvast enkele tips om mee aan de slag te gaan:

  • Door je elektriciteitsverbruik goed te spreiden, beperk je jouw capaciteitstarief en kan je zelfs je netkosten doen dalen ten opzichte van je huidige tarief.
  • Gebruik je energieverslindende toestellen niet allemaal tegelijkertijd, net zoals het opladen van je elektrische wagen, je airco, je elektrische boiler, enzovoort. 
  • De impact van het capaciteitstarief op je voorschotten en jaarafrekening beperk je vrij gemakkelijk. Met gewone huishoudelijke apparaten is het trouwens haast onmogelijk om onverantwoorde pieken te bereiken. Een gemiddeld gezin verbruikt 3025 kWh per jaar.

Op wie heeft het capaciteitstarief het meeste effect?

Via deze online simulator bereken je de impact van het capaciteitstarief op je energiefactuur. Goed om weten: alleen in heel specifieke situaties heeft de invoering van het capaciteitstarief een aanzienlijk effect op je energiefactuur. Enkele voorbeelden:

  • Als je een elektrische wagen hebt met een thuislader, maar geen zonnepanelen en/of thuisbatterij, kan het zijn dat je maandpiek de hoogte ingaat, en dus ook je netbijdrage.
  • Als je net je elektrische wagen oplaadt wanneer je warmtepomp opstart, moet je mogelijk meer betalen. Het gebruik van je grootverbruikers spreiden is een must wil je een hogere energierekening vermijden.
  • Als kleine verbruiker (zoals kleine gezinnen in een appartement, zonder zonnepanelen of elektrische wagen) heb je minder mogelijkheden om je verbruik te spreiden. Bijgevolg zal je het effect van het capaciteitstarief voelen via een stijging van je elektriciteitsrekening. 
  • Heb je een tweede verblijf in Vlaanderen? Dan ga je dat waarschijnlijk voelen in je energiefactuur. Je gemiddelde maandpiek in dat verblijf is mogelijk lager, maar door de minimale bijdrage van 2,5 kW voor elke aansluiting stijgen je distributienettarieven.

Het capaciteitstarief dat in juli 2022 wordt ingevoerd in Vlaanderen zal geen effect hebben op je energietarief, enkel op het deel distributienetkosten van je energierekening. Via deze online simulator bereken je de impact van het capaciteitstarief op je energiefactuur. Benieuwd naar een voordelig groen energietarief? Stap nu over op Luminus Comfy en krijg 2 maanden gratis elektriciteit.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan