Energiemonitoring: de kortste weg naar meer controle en lagere energiekosten

26/07/2023

De schommelende energieprijzen, de toegenomen populariteit van hernieuwbare energie, de komst van de digitale meter en het capaciteitstarief … Er beweegt van alles op het vlak van energie. Wil jij je energieverbruik en bijhorende kosten binnen de perken houden? Ontdek dan hoe je je verbruik nauwlettend opvolgt, het slim beheert en zo gericht bespaart. Een dienst zoals Luminus EnergyControl Monitor zorgt voor alle inzichten die je nodig hebt!

Wat is energiemonitoring en wat levert het op?

Je energieverbruik beheren en onder controle houden? Via energiemonitoring word je daar een kei in! Onder het monitoren van energie verstaan we ‘in de gaten houden’, ‘nauwlettend volgen’ of ‘bijhouden’.

Het monitoren van je energieverbruik levert je 3 belangrijke voordelen op:

1. Je krijgt gedetailleerd inzicht in je verbruik en kosten

Door je energieverbruik te monitoren, krijg je gedetailleerde inzichten in je energieverbruik en -kosten, zelfs tot op de seconde. Ontdek waar je grootverbruikers zitten, hoeveel energie je tijdens koude maanden meer verbruikt, wat je exacte maandelijkse energiekost is en zoveel meer. Met die info kan je bewuster gaan verbruiken en zo besparen op je energiekosten. Efficiënt en doelgericht!

Je verwarming een graadje lager zetter, of een halfuur voor het slapengaan al uitzetten? Je ziet het effect meteen op je energieverbruik. Zo word je extra gemotiveerd om energie te besparen.

2. Meer controle over je verbruik

Dankzij de inzichten spring je niet alleen efficiënter om met je energieverbruik, je hebt er ook de controle over. Hierdoor gaat er minder energie verloren. Sluimerverbruik detecteren en aanpakken: check! Efficiënter omgaan met de stroomproductie van je zonnepanelen en je huishouden daarop afstemmen? Dubbelcheck! Je verbruikspieken binnen de perken houden om je capaciteitstarief onder controle te houden? Jazeker!

Gemiddeld genomen zorgt een energiemonitoringsysteem zoals Luminus EnergyControl Monitor voor een besparing tussen 5% en 15%. De moeite, nietwaar?

3. Je merkt onregelmatigheden op

Sommige systemen voor energiemonitoring geven jou automatische meldingen wanneer ze onregelmatigheden detecteren. Wanneer het systeem kan communiceren met (enkele van je) huishoudtoestellen, kan je zelfs ontdekken welke apparaten plots minder goed werken, hoe efficiënt ze energie verbruiken en of je ze moet vervangen.

De digitale meter als basis voor energiemonitoring

Heb je al een digitale meter in huis? Prima! Hiermee kan je precies zien hoeveel energie je wanneer verbruikt. Liggen er bovendien zonnepanelen op je dak? Dan krijg je ook zicht op de productie en injectie van je zonnepanelen. Als je een energietarief met injectievergoeding (ook wel ‘teruglevercontract’ genoemd) hebt, word je vergoed voor elke zelf opgewekte kWh die je terug op het net stuurt. En er is meer: met een digitale meter voor elektriciteit en gas heb je de ideale basis voor energiemonitoring.

Nog geen digitale meter? Raadpleeg dan de planningschecker van Fluvius. Door de EAN-code van je elektriciteitsmeter in te geven, ontdek je wanneer ze jouw digitale meter komen plaatsen. Is je gemeente nog niet aan de beurt, maar wil je zo snel mogelijk een digitale meter? Dan kan je hier je digitale meter aanvragen. Sinds 2023 is de aanvraag van een digitale meter gratis.

Luminus EnergyControl Monitor: verlaag actief je energiekosten

Wil jij je energiekosten actief verlagen? Woon je in Vlaanderen en heb je een digitale meter? Dan kan je aan de slag met EnergyControl Monitor. Met de dongle die je in de P1-poort van je digitale meter plugt, kan je je energieverbruik in real time volgen. Je krijgt inzicht in je kosten en notificaties wanneer je verbruik piekt. Zo kan je gericht stappen zetten. Bovendien zie je meteen heel concreet het effect van je inspanningen.

Welke inzichten biedt EnergyControl Monitor?

  • Check je verbruik van gas en elektriciteit (die laatste zelfs in real time, samen met het verbruik van de stroom van je zonnepanelen als je die hebt).
  • Raadpleeg je energiekosten per dag, week, maand of jaar, gekoppeld aan je Luminus-tarief.
  • Ontmasker de energievreters in je woning en pak sluimerverbruik aan.
  • Krijg slimme meldingen over waar je precies kan besparen.  
  • Ontvang een melding bij hoge verbruikspieken. Zo kan je je verbruik tijdig aanpassen en hoge nettarieven vermijden.  
  • Leer hoeveel stroom je zonnepanelen produceren, wanneer je die best gebruikt en profiteer maximaal van je zelf opgewekte energie. 

Benieuwd naar meer? Op deze website vind je een overzicht van álle voordelen.

Hoe werkt Luminus EnergyControl Monitor?

Op je digitale elektriciteitsmeter zitten gebruikerspoorten. Door de bijbehorende dongle in de P1-poort van je digitale meter te klikken, worden je verbruiksgegevens in real time naar de bijhorende applicatie gestuurd. Lees hier hoe je Luminus EnergyControl Monitor activeert in 5 stappen.

Wat mag dat kosten?

De dienst kost eenmalig 24,99 euro en nadien betaal je een maandelijkse bijdrage van 2,95 euro. Een kleine investering, die je snel kan terugverdienen via een besparing op energiekosten. Registreer je hier voor Luminus EnergyControl Monitor. Je ontvangt je dongle dan via de post, samen met een helder stappenplan om hem te activeren.

Pssst … Dankzij de kortingsactie is de maandelijkse bijdrage gratis gedurende de eerste drie maanden. Daarna betaal je 2,95 euro per maand.

Waar zitten je energievreters, en wat kan je doen om je energiekosten te verlagen? Activeer hier Luminus EnergyControl Monitor en profiteer van de tijdelijke kortingsactie. 

In samenwerking met Luminus

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.