Sos capaciteitstarief: zo beperk je de kosten!

27/01/2023

Je hebt vast al gehoord over het capaciteitstarief. Woon je in Vlaanderen en heb je een digitale meter? Dan wordt een deel van je energiefactuur berekend op basis van je piekvermogen. Heb je nog een klassieke meter, dan betaal je een vaste bijdrage. Het nieuwe capaciteitstarief kan je energiefactuur stevig de hoogte injagen. Maar je staat niet machteloos. Ontdek hoe je de impact en de bijhorende kosten beperkt.

Nieuwe nettarieven voor elektriciteit

Elektrische wagens en warmtepompen winnen snel terrein. Goed voor het milieu, maar er is wel stroom voor nodig. De overheid wil vermijden dat ons elektriciteitsnet overbelast raakt. Het nieuwe capaciteitstarief moet ons stimuleren om ons stroomverbruik beter te spreiden doorheen de dag. Voortaan hangen de nieuwe nettarieven op je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt. Ook hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt speelt een rol.

De berekening van het capaciteitstarief gebeurt op basis van je gemiddelde maandpiek (in kW). De registratie verloopt via de digitale meter. Heb je nog geen digitale meter? Dan rekent de VREG een vast bedrag aan, dat overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW.

Besparen ondanks het capaciteitstarief? Jazeker!

Wie regelmatig veel elektriciteit tegelijk verbruikt, zal door het capaciteitstarief meer gaan betalen. Maar het omgekeerde is ook waar. Je energiefactuur wordt goedkoper door je verbruik te spreiden. Wij vertellen je hoe je slim verbruikt en zo bespaart op je capaciteitstarief.

Automatiseer je woning en verbruik slim

Slim omspringen met je energie lukt het best als je een slimme woning hebt. Logisch, niet? Het volstaat om je woning te upgraden tot een Loxone Smart Home. Dan verlopen heel wat zaken automatisch. Zonwering, verlichting, verwarming, audio … alles wordt aangestuurd door één centrale controller: de Loxone Miniserver. Op die manier bespaar je jaarlijks meer dan 50.000 handelingen en krijg je meer vrije tijd. Ontdek hier hoe het werkt.

Maar er is meer. Loxone helpt je slim omgaan met het capaciteitstarief, zodat je kan besparen op je energiefactuur. De Loxone Miniserver, het brein van je smart home, heeft namelijk handige energiefuncties. We gaan er hieronder dieper op in:

Welke slimme functies biedt Loxone?

  • Toestellen automatisch inschakelen: De Loxone Miniserver kan verbruikers zoals je wasmachine, droogkast en laadpaal automatisch opstarten via slimme stopcontacten. Dit op basis van de huidige energievraag en je zelfgekozen prioriteiten. Zo spreid je je verbruik doorheen de dag.
  • Meer profiteren van je zonnepanelen: Met zonnepanelen heb je minder elektriciteit van het stroomnet nodig. Zo heeft het capaciteitstarief minder impact op jou. Een overschot aan zelfgeproduceerde stroom? Dan wijst Loxone dat automatisch toe aan de juiste toestellen.
  • Thuisbatterij beter inzetten: Met een thuisbatterij vang je volop energiepieken op. De energie die je doorheen de dag opslaat, kan je ‘s avonds gebruiken.
  • Warmtepomp als buffer gebruiken: Bedien je modulerende warmtepomp via Loxone. De slimme energiemanager buffert warmte doorheen de dag. Zo heb je ’s avonds een minder hoge piek.
  • Sluimerverbruik voorkomen: Loxone verlaagt het energieverbruik van je woning door onnodige verbruikers van het stroomnet te halen. Dat gaat zelfs volledig automatisch.
  • Beschermen tegen overbelasting: Stel een maximumvermogen in via de app en krijg een melding wanneer die wordt overschreden. Of gebruik deze als drempelwaarde om bepaalde belastingen los te koppelen, afhankelijk van hun prioriteit.

Tijd om jouw huis te automatiseren, zodat je deze snufjes kan gaan gebruiken! Het kan voor nieuwe en bestaande woningen. Vind hier een Loxone Partner in je buurt en krijg advies voor jouw project.

Hou rekening met schommelende energieprijzen en bespaar

Je kan nog een stap verder gaan. Steeds meer elektriciteitsleveranciers bieden tarieven aan met dynamische elektriciteitsprijzen per uur. De prijzen kunnen sterk verschillen. Wil jij rekening houden met dergelijke prijsschommelingen en zo fiks besparen? Het wordt mogelijk met de functiebouwsteen Spot Price Optimizer, beschikbaar voor de nieuwe Loxone Config Public Beta 13.2.

Stel, je bezit een plug-inhybridewagen maar geen zonnepanelen. Je auto heeft zo’n twee uur nodig om volledig op te laden. Als je hem na het werk rond 18u00 op je Wallbox aansluit, zal hij waarschijnlijk tegen het duurste elektriciteitstarief laden. Niet met de nieuwe ‘Spot Price Optimizer’! Deze functiebouwsteen bepaalt eerst de twee uren met de goedkoopste elektriciteitsprijzen in de komende twaalf uur. Het laadproces van het voertuig begint dus bijvoorbeeld pas om 3 uur ’s nachts. Zo profiteer je van een voordeliger tarief, en staat je voertuig de volgende dag weer voor je klaar met een volle batterij. Lees meer over het dynamisch elektriciteitstarief in deze blog

Overweeg je om je woning te automatiseren? De Loxone Partner in je buurt adviseert je graag! Vind hier je dichtstbijzijnde partner en neem vrijblijvend contact op. Ook de professionele installatie en configuratie van je systeem kan je aan hem toevertrouwen.

Liever eerst wat meer info? Vraag dan hier je gratis infogids aan.

Lees ook:
Hoe werkt energiemanagement met Loxone?
Je huis automatiseren: wat kan er allemaal?
4 eenvoudige tips om elektriciteit te besparen

In samenwerking met Loxone Benelux

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.