Hoe gebeurt de keuring van een zonnepaneleninstallatie?

Gepubliceerd op 24 April 2020
Zonnepanelen optimaal rendement

Eens je zonnepanelen hebt laten installeren, moet je installatie gekeurd worden. Want zonder een positief keuringsverslag mag je je installatie niet gebruiken. Hoe regel je zo’n verplichte keuring en wat mag je verwachten?

Voorwaarde om je installatie te mogen gebruiken

Eens je zonnepanelen geïnstalleerd zijn, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van gaan profiteren. Nog even geduld, want eerst moet er een AREI-keuring van je installatie gebeuren. Daarbij onderzoekt men of het veilig is om je zonnepanelen op te starten. De keuring is verplicht en maakt deel uit van de aansluitingsvoorwaarden, waaraan je moet voldoen om je zonnepanelen correct en veilig op het net aan te sluiten. Een must dus!

Is je installatie wel veilig? 

Via de AREI-keuring controleert men of jouw zonnepaneleninstallatie aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. AREI staat voor Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Dit reglement bevat een reeks voorschriften waaraan elektrische installaties moeten voldoen. Graag meer info? Download je gratis e-book zonnepanelen. Daarin vind je alles wat je moet weten over zonnepanelen bij je thuis.

Schakel een erkend keurder in

De AREI-keuring moet uitgevoerd worden door een erkend keurder. Wanneer je zonnepaneleninstallatie geïnstalleerd is, contacteer je dus best een erkend keurder voor een controle van je installatie. De keurder zal nadien een AREI-verslag opmaken. Dat keuringsverslag bezorg je dan aan je netbeheerder (je energieleverancier). Let wel, een beslissing van de keurder is niet voldoende, je moet het volledige verslag bezorgen. Goed om te weten: wanneer je Luminus-zonnepanelen aanschaft, vraagt de installateur de keuring aan. Je wordt dan gecontacteerd door de keuringsinstallatie voor een afspraak, handig!

Wat houdt de keuring in?

De AREI-keuring bestaat uit drie delen: een administratief luik, een visuele controle, en de nodige testen en metingen. Wat mag je verwachten?
  • Administratief luik: De keurder kijkt het eendraadschema, het opstellingsschema en de technische kenmerken van de installatie na.
  • Visuele controle: De keurder controleert onder andere de bescherming tegen overstroom en rechtstreekse aanraking, en de verbindingen naar de metalen draagstructuur van de panelen.
  • Testen en metingen: De keurder controleert de verspreidings- en isolatieweerstand.

Wat is er nodig om een controle uit te voeren?

Je houdt best volgende documenten bij de hand:
  • Het eendraadschema van de installatie met o.a.: tellers, eventuele batterijen, alle elektrische productiebronnen, etc.
  • Het opstellingsschema van de elektrische installatie: een beschrijving aangevuld met foto's.
  • Referenties en technische kenmerken van de installatie: merk, model, vermogen, etc.
  • Gebruiksaanwijzing van de installatie: werking en onderhoud.
  • Veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de interventie op installatie en tot haar gebruik.
  • Type en serienummers van de geplaatste omvormers.
  • Het totaal piekvermogen van de geplaatste zonnepanelen en omvormers.

Wat na de keuring?

Is het keuringsverslag positief, dan mag je installatie opgestart worden. Maar is het keuringsverslag negatief of onvolledig, dan zal de netbeheerder dit niet aanvaarden. De installatie moet dan aangepast worden en er is een nieuwe keuring nodig. Want zolang je installatie niet aan de aansluitvoorwaarden voldoet, mag ze niet opgestart worden. Met het keuringsattest op zak kan je je installatie officieel aanmelden bij je netbeheerder. De goedkeuring volgt na een aantal weken, tot maximaal 2 maanden. Vanaf dan kan je genieten van de voordelen van je eigen zonnepanelen.

Goed om te weten

Een controle moet niet alleen gebeuren bij indienststelling van de installatie, maar ook bij uitbreiding van de installatie en na 25 jaar gebruik (als periodieke controle).

Zonnepanelen blijven ook in 2020 een interessante investering. Klaar om je dak te laten renderen? Download hier je gratis infobrochure, bereken in een paar minuten hoeveel jouw zonnepaneleninstallatie zou kosten en ontdek hier een stappenplan voor de installatie. Vragen over het verloop van de installatie en de keuring? Neem contact op met Luminus voor meer info.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan