Van Der Valk en Daikin: (meer dan) 4 sterren waard!

De prestigieuze hotelketen Van Der Valk groeide de afgelopen decennia uit tot een wereldwijde speler met 93 hotels en restaurants. Midden vorig jaar opende het gloednieuwe Van Der Valk Congres Hotel in Mons (Bergen). Dit viersterrenhotel beschikt over alle mogelijke comfort, en dit mede dankzij de innovatieve geïntegreerde klimaatregeling van Daikin.

Bergen en Van Der Valk: The place to be

Bergen, Culturele Hoofstand van Europe van 2015, heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in enkele moderne en architecturale hotspots. Naast het impressionante congrescentrum MICX, een architecturaal meesterwerk van de New Yorkse architect Daniel Libeskind, en het gloednieuwe station, van de hand van de beroemde Calatrava, pronkt sinds mei vorig jaar het gloednieuwe Van Der Valk hotel. Gebouwd in moderne architecturale stijl past dit helemaal in het plaatje.

Trotse uitbaters zijn Lauren en Mathieu Wohrmann, de vierde generatie “Valken”. Met veel trots openden ze midden vorig jaar het hotel met zijn moderne faciliteiten, maximaal comfort en uitstekende energie-efficiëntie. En dit alles aan een aantrekkelijke prijs. “We bieden een viersterrenhotel aan, voor de prijs van een driesterrenhotel”, vertelt Mathieu fier.

Daikin, totaaloplossing voor maximaal comfort

Om het hotel uit te rusten met de modernste technieken op het vlak van HVAC-R werd beroep gedaan op Daikin. Als marktleider in de sector biedt Daikin wereldwijd oplossingen voor verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling. De expertise van het bedrijf zorgt ervoor dat steeds de best passende totaaloplossingen kan worden geboden. Innovatie, duurzaamheid en energie-efficiëntie staan daarbij voorop.

Er werd afgestapt van de meer klassieke installatie en gekozen voor éénzelfde systeem voor heel het project: het Daikin VRV IV warmterecuperatie systeem. Dit systeem biedt een totaaloplossing voor een integrale klimaatregeling en genereert daarmee optimale comfortomstandigheden en maximaliseert tegelijkertijd de energie-efficiëntie. Men streeft, met andere woorden, naar het ultieme eco-comfort.

Verwarming en koeling

Daar Bergen over een groot geothermisch potentieel beschikt, werd geopteerd voor het zeer energie-efficiënt watergekoeld VRV IV warmterecuperatiesysteem gekoppeld aan een Bodem Energie Opslag (BEO)-veld. Dit systeem kan tegelijkertijd voor zowel verwarming als koeling zorgen. Gasten hebben maximale flexibiliteit en kunnen de temperatuur naar wens instellen en te allen tijde genieten van verwarming of koeling die geleverd wordt door fluisterstille binnenunits die discreet in het plafond zijn ingebouwd. In totaal is het hotel uitgerust met 155 binnenunits.

Luchtkwaliteit

Het hotel heeft in het bijzonder ook aandacht geschonken aan de binnenluchtkwaliteit. Voor een ideaal binnenklimaat is niet enkel een nauwkeurige regeling van de temperatuur nodig, maar moet ook de luchtkwaliteit binnenin worden gegarandeerd. Een goede ventilatie is daarom onontbeerlijk. De centrale Daikin luchtbehandelingskasten zorgen ervoor dat warme, vochtige en zuurstofarme lucht wordt afgevoerd en koele, zuurstofrijke en droge lucht wordt aangevoerd in alle delen van het hotel.

Tweemaal energierecuperatie

Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan, wordt er in het hotel tweemaal energie gerecupereerd. Vooreerst zullen de Daikin luchtbehandelingskasten de warmte en vocht van de uitgaande lucht recupereren om zo de ingaande verse lucht voor te verwarmen en te bevochtigen. In warmere weersomstandigheden zal het omgekeerde gebeuren. Het resultaat is een energiebesparing van 80% ten opzichte van een standaard extractiegroep.

Een tweede vorm van energierecuperatie wordt gerealiseerd door het VRV IV warmterecuperatiesysteem, dat toelaat om verschillende kamers op eenzelfde tijdstip te koelen of te verwarmen, waarbij de onttrokken warmte van één kamer kan worden getransfereerd naar een andere kamer om deze op te warmen.  Deze situatie doet zich vooral voor in het tussenseizoen bij laagstaande zon, waarbij één gevel veel zoninstraling krijgt en moet worden afgekoeld, en de kamers aan de schaduw kant nog moeten worden verwarmd. Hierbij wordt de efficiëntie van het VRV-systeem met 40% verhoogd.

Slim energiebeheer

Tegelijkertijd heeft de hoteleigenaar volledige controle over het energieverbruik. De intelligente controller kan het systeem aanpassen wanneer de hotelkamers leeg zijn of wanneer de ramen worden geopend, zodat men totale controle houdt over de exploitatiekosten en ecologische impact. Via de i-manager kan men de installatie zeer gemakkelijk vanop afstand bedienen. Met de slimme energiebeheersystemen kan worden nagegaan of het energieverbruik volgens plan verloop en kan men zeer snel ingrijpen bij eventuele energieverspilling.

 

“Dit pilootproject bevestigt onze innovatieve reputatie op het vlak van nieuwe technologieën en heeft de standaard gezet voor de realisatie in andere hotels”, besluit Benoit Fabry, Area Sales Manager bij Daikin.

In samenwerking met Daikin Belux nv

Meer nieuws van Daikin Belux nv

Hou het hoofd koel tijdens de ‘Staycation’

Door de klimaatopwarming hebben we ook in België de laatste jaren te maken met hete zomers en zel

De Daikin warmtepomp convector: een nieuwe aanpak voor huiselijk comfort

De Daikin Altherma warmtepomp convector kan zowel gebruikt worden om te koelen als te verwarmen e

Daikin scoort met zwart: nieuwe design lucht/lucht warmtepomp

Daikin stelt op Batibouw het vernieuwde en uitgebreide gamma Stylish lucht/lucht warmtepompen voo

Nieuw op de markt: Daikin Altherma 3 H Hoge Temperatuur warmtepomp

Daikin lanceert de Daikin Altherma 3 H HT, zijn nieuwste hoge temperatuur lucht/water warmtepomp

GRATIS Nieuwsbrief