Waarom domotica het overwegen waard is

Gepubliceerd op

Domotica zit in een stroomversnelling. Steeds meer woningen worden er mee uitgerust. Twijfel je nog of het iets voor jou is? Ontdek welke voordelen domotica zoal opleveren.

Domotica iets voor jou?

Domotica is een overkoepelende term die staat voor alle technologische toepassingen waarmee je huis kunt automatiseren. Hiermee geniet je van meer mogelijkheden dan met een gewone elektrische installatie en creëer je meer woonkwaliteit. Overweeg je een domoticasysteem voor jouw woning? Denk vooraf dan goed na over wat je ermee wilt bereiken. Welke toepassingen zijn voor jou belangrijk en wil je investeren in comfort, energiebesparing of veiligheid? Vraag raad aan een domoticaspecialist en ontdek de mogelijkheden. 

1. Meer wooncomfort

Met domotica switch je in een handomdraai naar meer comfort. Het vergemakkelijkt het dagelijkse leven. Bij wijze van spreken kun je vanuit je luie zetel allerlei zaken bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld van op afstand je huis controleren, je ramen, deuren, zonwering en rolluiken automatiseren, je verwarming afstemmen, je lichtkringen aansturen, enzovoort. The sky is the limit. 

2. Besparing op energie en uitgaven

Maar je kunt met domotica ook fiks besparen op je energie-uitgaven. Met het systeem controleer je je energieverbruik van elektriciteit, gas en water en bepaal je waar, wanneer en hoeveel energie er verbruikt mag worden.. Zo kun je bijvoorbeeld op afstand de verwarming later aanzetten als je moet overwerken, alle lichten met een centrale knop doven wanneer je de woning verlaat, alle ruimtes in huis apart verwarmen of afkoelen, de ventilatie regelen, enzovoort. Controleer alles via een touchscreen en lees er een schat van informatie op af. Kortom met domotica ben je in staat om op een intelligente manier uit energiebronnen te putten en je verbruik te optimaliseren.

3. Meer veiligheid

Safety first! Koppel je je alarmsysteem aan je domoticasysteem, dan waakt het over je veiligheid en ben je dag en nacht beschermd. Ook als je niet thuis bent. Wek bijvoorbeeld een bewoonde indruk door je lichten of tv in te schakelen op regelmatige tijdstippen, activeer een paniekscenario waarbij de lichten plots aangaan en de rolluiken worden opgehaald wanneer er ingebroken wordt, hou een oogje in het zeil via livebeelden op je smartphone, sluit ramen, deuren vanop afstand enzovoort. Of wat dacht je van een domoticasysteem dat autonoom ingrijpt bij een gaslek, brand of overstroming door te kiezen voor vooraf ingevoerde telefoonnummers van hulpdiensten en familieleden? Zoveel is mogelijk!

4. Gemakkelijk te bedienen

Aan domotica hangt niet per se een enorm prijskaartje. Bovendien hebben vernuftige smartphones en tablets sinds kort een technologische revolutie teweeg gebracht. Je koppelt ze gemakkelijk aan je domoticasysteem en bedient het met een app waar en wanneer je maar wil. Draadloze toepassingen zoals verlichting die automatisch aangaat als het donker wordt, een thermostaat die zich aanpast aan de verwarmingsgewoontes van de bewoners, een wasmachine die aankondigt met een berichtje dat de wasbeurt erop zit, noem maar op. In één beweging maak je je woning ‘slim’.