Waarom de nieuwe generatie domotica zo aantrekkelijk is

Gepubliceerd op

Domotica is niets nieuw. Wel heeft er de laatste jaren een technologische revolutie plaatsgevonden waardoor het ook voor het grote publiek interessant geworden is. Wat maakt de hedendaagse domotica zo aantrekkelijk? Dat ontdek je hier.

Domotica of huisautomatisering

De term domotica komt van het Latijn ‘domus’, wat huis betekent, en de toevoeging ‘tica’ dat verwijst naar informatica. Onder domotica verstaan we de technieken en technologieën die gebruikt worden om je huis te automatiseren. Vandaag de dag zit domotica in een stroomversnelling. Men spreekt wel eens van ‘the Internet of things’, hiermee wordt bedoeld dat alle apparaten via een netwerk met elkaar verbonden zijn en gegevens kunnen uitwisselen.

Domotica vroeger

In de jaren ‘70 ontstonden de eerste ‘slimme huizen’. Hiervoor werd een soort centraal computersysteem gebruikt met knoppen om functies in huis aan te sturen. Sindsdien is domotica verder geëvolueerd, techbedrijven zijn er al decennia mee bezig en met de opmars van het internet in de jaren ’90 kregen meer ideeën vorm.

In 1999 maakte Microsoft een filmpje waarin het de toekomst van de smart home voorspelde. Het is leuk om te zien dat ze er niet zo ver naast zaten.

Bediening binnenshuis

Domotica werd aanvankelijk aangestuurd met een centraal bedieningspaneel in huis. Hiervoor was er wel wat programmatie nodig. Deze oude domoticasystemen veroverden maar een beperkt deel van de markt want ze waren vrij prijzig. Slimme domotica van nu is veel eenvoudiger en toegankelijk voor iedereen.

Draadloze bediening op afstand

Met de komst van smartphones en tablets is er een technische revolutie in gang gezet. Dankzij smart devices kan je nog flexibeler en compleet draadloos de apparaten in je slimme woning aansturen. Via een applicatie op je smartphone of tablet bedien en beheer je alle functies eenvoudig en intuïtief thuis én op afstand. Je bepaalt zelf de scenario’s, bijvoorbeeld op basis van het weer, de tijd en de locatie. Bovendien gaan we meer en meer naar een decentraal systeem waarbij alle onderdelen intelligent zijn. Het verbeterde gebruiksgemak is een van de redenen waarom domotica aan populariteit wint.

Voordelen van domotica

Domotica zorgt voor meer mogelijkheden dan een gewone elektrische installatie. Hierdoor geniet je van heel wat voordelen. De drie pijlers waarrond domotica is opgebouwd zijn: meer wooncomfort, een besparing op energie en uitgaven en meer veiligheid. De opties zijn uitgebreid. Zo kun je bijvoorbeeld je verlichting, verwarming, rolluiken nog eenvoudiger bedienen.

Controle over je woning

Stem alles af op jouw behoeften. Je kiest zelf hoe ver je hierin gaat, je kunt bijvoorbeeld starten met een basisinstallatie en geleidelijk functionaliteiten toevoegen op basis van je eigen tempo en budget. Het voordeel van de nieuwe technologie is dat je altijd kunt veranderen en kan meegroeien wanneer je persoonlijke situatie verandert.

Twee soorten huisautomatisering

  • Bediening met busbekabeling

Ga je een nieuwe elektrische installatie laten plaatsen, dan kun je je een complete huisautomatisering laten installeren dankzij busbekabeling. Deze soort kabels sturen zowel spanning als elektronische signalen door. Hierdoor krijg je tal van mogelijkheden om je huis te automatiseren: je krijgt een slimme installatie waarbij alle onderdelen met elkaar kunnen communiceren.  De installateur sluit de toestellen aan op een busbekabeling die verbonden is met een server en het internet en koppelt de actuatoren en bedieningen. Via een intuïtieve app op je smartphone bedien je gemakkelijk de installatie.

  • Huisautomatisering met traditionele bekabeling

Geen zin om je elektriciteitsinstallatie helemaal aan te passen? Ook dat kun je je woning slim maken. Je moet enkel je traditionele schakelaars en stopcontacten te vervangen door geconnecteerde exemplaren. Die communiceren dan draadloos met elkaar via een centrale slimme hub. Je kunt alle geconnecteerde toestellen dan ook eenvoudig bedienen met je smartphone. Dankzij speciale programmeersoftware voeg je extra functionaliteiten toe.

Enkele handige ontwikkelingen

Bediening met je stem

De functies in huis bedienen met je stem gaat nog een stapje verder dan via de smartphone. Hiermee kun je gemakkelijk met je stem commando’s geven via spraakbesturingssystemen zoals Google Assistant en Amazon Alexa om je smart home functies te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan functies zoals je verlichting inschakelen en dimmen, je alarm activeren, de temperatuur regelen. Handig wanneer je je handen vol hebt en je tijd wilt winnen.

Open je deur zonder sleutel

Belisol bijvoorbeeld heeft voordeuren die je kunt openen en sluiten zonder slot. Je moet enkel je smartphone bij de hand hebben. Wanneer je dan de deur nadert opent deze automatisch. Handig wanneer je bijvoorbeeld  je handen vol hebt met boodschappen. Of wanneer je iemand op afstand binnen wilt laten.

Domotica en videofonie

Geconnecteerde videofonie verbindt je op afstand met je woning. Zo kun je gemakkelijk de deur of poort openen, camera’s checken of oproepen beantwoorden. Check wie er aan je voordeur staat als je niet thuis bent. Laat bijvoorbeeld poetsvrouw binnen terwijl jij op kantoor bent.

Wek de indruk dat je thuis bent

Ben je een avondje niet thuis en wil je mogelijke inbrekers misleiden? Stel via je domotica een routine in waarmee je een bewoonde indruk wekt: laat de lichten aan en uitgaan, speel muziek af, laat je rolluiken en gordijnen geprogrammeerd sluiten, enzovoort.

Stem je nieuwe digitale meter af op je zonnepanelen

Ga je werken met de nieuwe digitale meter, dan wil je graag er zo optimaal gebruik maken van je zonnepanelen. Met domotica van niko bijvoorbeeld kun je je energieverbruik afstemmen op de productie van je zonnepanelen. Daarnaast kun je je huishoudelijke toestellen en hun energieverbruik programmeren en krijg je een melding als er iets misloopt. Wat dacht je van een slimme boiler die je kunt laten opwarmen wanneer de zon schijnt? Of dat je een melding krijgt wanneer de zonnepanelen te weinig energie opwekken of wanneer bepaalde toestellen te veel verbruiken.

De mogelijkheden van domotica zijn zeer uitgebreid. Denk na over je behoeften en laat je adviseren door een verdeler om het juiste systeem huisautomatisering te vinden.