Domotica: de eerste stappen naar een slim huis

Is jouw woning klaar voor de toekomst? Met domotica wordt je huis slimmer dan ooit. Vereenvoudig routines, bespaar energie en geniet van geavanceerde beveiliging. Je hoeft niet meteen alles te automatiseren. Begin bijvoorbeeld met slimme verlichting of een intelligente thermostaat om het effect te ervaren. Uitbreiden kan wanneer je maar wil, in jouw tempo. Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning en upgrade je huis.
Een toekomstbestendige elektrische installatie
Wanneer je gaat bouwen of renoveren, is het belangrijk om na te denken over hoe je je elektrische installatie wil aanpakken. Een moderne elektrische installatie biedt niet alleen direct comfort en gebruiksgemak, maar maakt je huis ook klaar voor de toekomst. Aanpassingen kunnen op elk moment eenvoudig en kostenefficiënt worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van slimme sloten, bewakingscamera's of zelfs een geavanceerd audio- of entertainmentsysteem. In dit artikel leer je hoe je jouw elektrische installatie kan voorbereiden op de toekomst en aan de slag kan gaan met domotica.
Vergeet niet om advies in te winnen bij de experts van Solyd. Ze helpen je bij het kiezen van het meest geschikte systeem voor jouw woning, rekening houdend met je project, wensen en budget.
Maak zelf je huis slim en bespaar
Door zelf je elektriciteit te leggen bespaar je geld en tijd. In de webshop van Solyd vind je alle nodige kwalitatieve materialen voor het zelf aanleggen van je elektriciteit, tegen scherpe prijzen. Ontdek hier een handige tool waarmee je eenvoudig je schakelmateriaal kan samenstellen.
Twijfel je aan je vaardigheden? Geen stress. De specialisten van Solyd helpen je waar nodig met advies, een op maat gemaakte elektriciteitsstudie en hulp op de werf. Je kan zelfs de controle en keuring van je installatie aan hen overlaten. Ontdek alle begeleidingsmogelijkheden en download de gratis infobrochure.
Drie opties voor slimmer wonen
Afhankelijk van je projecttype en budget zijn er verschillende manieren om je woning slimmer te maken:
1. Nieuwbouw of grote renovatie: domotica troef
Als je bezig bent met nieuwbouw of een grote renovatie, is dit het perfecte moment om te investeren in een domoticasysteem. Dit biedt ultiem comfort: stel je voor dat je verlichting, verwarming, rolluiken en meer met slechts één tik kan beheren, via je smartphone of zelfs met je stem. Energiebesparing wordt geautomatiseerd, en je kan je beveiligingssysteem op afstand in de gaten houden. Een moderne elektrische installatie met domotica biedt dit alles en meer. Het systeem in de zekeringkast stuurt alle elektrische apparaten in huis aan, en je kan het bedienen via een touchscreen, smartphone, tablet, drukknoppen, afstandsbedieningen of designschakelaars.
Het verschil met een klassieke installatie
Het grootste verschil tussen domotica en een normale installatie zit in hoe je de kabels legt en welke soort kabelje gebruikt. Bij een gewone installatie verbind je de schakelaar rechtstreeks met het lichtpunt. Maar hoe zit het bij domotica?
- Bij domotica worden vaak kabelnetwerken in een ster- of lusvorm gebruikt.
- Naast de gebruikelijke kabel (220 volt) is er een kabel nodig om informatie door te sturen die met minder spanning werkt: een buskabel (EIB/KNX), SVV-kabel of UTP-kabel.
- De keuze van de kabel hangt vooral af van welk domoticasysteem je kiest.
Lees meer over de soorten elektriciteitskabels.
Welk domoticasysteem kiezen?
Er zijn verschillende opties, afhankelijk van hoe slim je je huis wil maken:
- Graag maximaal comfort en gebruiksgemak? Dan is Niko Home Control een goede keuze. Hiermee bedien je verlichting, verwarming, rolluiken en meer vanaf één plek met een touchscreen, je tablet of smartphone. Niko Home Control is eenvoudig te programmeren met de software en handig te regelen via de app op je smartphone. Je kan Niko Home Control installeren met UTP, SVV of buskabel.
- Volstaan enkele kleine automatiseringen? Dan kan je aan de slag met LOGO! van Siemens. Het werkt alleen met SVV-kabel, dus je hebt geen buskabel nodig.
- Wil je een opstap naar domotica waarbij je later eenvoudig kan uitbreiden? Dan zijn de standalone modules van Qbus interessant.
Bij Solyd kan je kiezen uit domoticasystemen van A-merken zoals Niko, Siemens, Bticino en Legrand. Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw (ver)bouwproject? Neem dan contact op met de Solyd-specialisten voor advies.
Waarom je Niko Home Control installatie niet zelf plaatsen? Zo hoef je geen dure vaklui in te huren. Met de ondersteuning van de Solyd-vakmannen lukt het jou zeker. Lees hier hoe je aan de slag gaat.
2. Je huis klaarstomen met een klein budget: teleruptoren en drukknoppen
Wil je je huis voorbereiden op domotica, maar heb je een beperkt budget? Overweeg dan een centraal systeem met teleruptoren en drukknoppen, ook wel een pré-domoticasysteem genoemd. Hierbij worden alle bedienings- en lichtpunten apart verbonden met teleruptoren in de zekeringkast. In plaats van traditionele schakelaars gebruik je drukknoppen in huis. Wanneer je een drukknop indrukt, wordt een signaal gestuurd naar de teleruptor, die via SVV-bekabeling is verbonden met de drukknop. Door met dit type kabels te werken, behoud je de optie om later over te stappen op volledige domotica door simpelweg de teleruptoren te vervangen.
3. Eenvoudige upgrade bij kleine renovatie: geconnecteerde schakelaars en stopcontacten
Bij een kleine renovatie kan je je huis upgraden zonder ingrijpende werkzaamheden. Kies voor geconnecteerd schakelmateriaal zoals dat van Niko. Vervang de bestaande schakelaars en stopcontacten in je woning door slimme Niko schakelaars en stopcontacten. Die kunnen worden aangesloten op je bestaande 230V bekabeling zonder extra buskabels. Het programmeren en bedienen van de schakelaars verloopt eenvoudig via de Niko Home Control-software en gebruiksvriendelijke smartphone-app. Met Niko's geconnecteerd schakelmateriaal kan je genieten van huisautomatisering zonder grote ingrepen in je elektrische installatie. En je kan later eenvoudig uitbreiden naar andere kamers in je huis.
Ook je huis slimmer maken? Neem contact op met de Solyd-specialisten en ontdek welke aanpak het beste bij jouw (ver)bouwproject past. Door je installatie zelf te plaatsen, is je systeem extra snel terugverdiend. Vraag je gratis infobrochures aan en ontdek hoe Solyd jou kan begeleiden.