Kiezen voor domotica of niet?

Gepubliceerd op 03 March 2021

Sferen creëren met gedimde lichten, de verwarming alvast aanzetten vanop je werk, het huis met één commando afsluiten bij vertrek … Domotica zorgt voor extra woonplezier, meer veiligheid en energiebesparing. Is domotica ook interessant voor jou en wat zijn de mogelijkheden? We zochten het voor je uit.

Domotica: meer comfort in je slimme woning

Een klassiek schakelsysteem, drukknoppen en teleruptoren, domotica of ‘home automation’. De mogelijkheden voor jouw elektrische installatie zijn enorm uitgebreid. Waarom zou je voor domotica kiezen? Met domotica geniet je met minder handelingen van meer comfort in huis. Met één commando op je smartphone bepaal je de juiste sfeer in de woning, regel je de temperatuur en beluister je je favoriete afspeellijst. Maar het kan nog makkelijker, zonder smartphone, door sfeerbediening te installeren voor de bewuste ruimte. Door de juiste configuratie laat je jouw verwarming, rolluiken, verlichting, droogkast, wasmachine ... in- of uitschakelen op het juiste moment. Zo ga je efficiënt om met energie en kun je het tijdens je afwezigheid net laten lijken alsof je thuis bent. Er is een oplossing voor elk budget. Bovendien kun je stevig besparen op de kosten door te kiezen voor zelfbouw. Download het gratis handboek elektriciteit en ontdek voordelige zelfbouwpakketten.

Wat is domotica?

Met domotica maak je je huis dus comfortabeler, maar verstaan we precies onder deze term? Domotica is een verzamelnaam voor een centrale sturing van je elektriciteitsinstallatie in de woning waarmee je alledaagse taken kunt automatiseren. Je domoticasysteem bedient de verlichting, rolluiken of screens, verwarming … in je woning. Afhankelijk van het type systeem, verloopt de bediening via een touchscreen, je smartphone of tablet, drukknoppen, afstandsbedieningen of designschakelaars. Domotica of toch maar een klassiek systeem? Ontdek hier verschillende systemen van elektrische installatie en hun voordelen.

Wat verwacht je van een domoticasysteem?

Zo’n domoticasysteem, is dat niet duur en complex? Wegen de voordelen van domotica op tegen de kostprijs? Dat hangt van je situatie en wensen af. Wat verwacht je precies van een domoticasysteem? Volstaan enkele kleine automatiseringen, of ga je voor absoluut comfort en gebruiksgemak? In functie van je wensen kan er nagedacht worden over een systeem op maat. Een domotica-specialist helpt je graag je behoeften in kaart te brengen. Vervolgens zal hij je een systeem op maat tippen dat je zelf kunt plaatsen, met de nodige begeleiding. Dankzij zo’n zelfbouwsysteem komt je volledige installatie gemiddeld de helft goedkoper uit! Maak een afspraak met een specialist voor advies.

Teleruptoren en drukknoppen: domotica kan altijd nog 

Wil je een en ander automatiseren, en nadien nog aanpassingen kunnen aanbrengen? Een basisinstallatie met drukknoppen en teleruptoren is zo’n 500 euro duurder dan een klassiek systeem, maar biedt interessante mogelijkheden. Je lichten laten werken met een bewegingssensor bijvoorbeeld, of al je verlichting uitzetten met één knop. Je kunt altijd nog functies aanpassen of drukknoppen toevoegen binnen één inbouwdoos. Bovendien kun je zonder slijpwerk overstappen op domotica wanneer je er klaar voor bent. Je woning zonder grote uitgaven klaarstomen voor domotica? Ontdek het centraal systeem met teleruptoren en drukknoppen.

Het domoticasysteem: meer comfort en veiligheid

Wil je heel wat automatiseren en verschillende systemen (zoals verlichting, verwarming, rolluiken, screens, ventilatie) met één systeem sturen? Met een domoticasysteem verhoog je je wooncomfort en veiligheid. Je kunt blijvend aanpassingen maken en herconfigureren. Zie je op tegen de kosten, dan kun je van start met een budgetvriendelijk basispakket. Door zelf je domoticasysteem te installeren bespaar je extra. Download je handboek elektriciteit en ontdek zelfbouwsystemen met begeleiding voor doe-het-zelvers.

Home automation: tover je huis om tot een slimme woning

Wil je nog een stapje verder gaan en je leven in huis zo comfortabel en eenvoudig mogelijk maken? Een smart home systeem speelt in op je gewoontes. Via bewegingssensoren detecteert het wanneer je waar bent in de woning. De installatie zorgt dat er precies gebeurt wat jij wil dat er gebeurt. Het systeem houdt bovendien rekening met het moment van de dag, het lichtniveau buiten, temperatuur, vochtigheid … Alles verloopt zoveel mogelijk automatisch, waardoor je geniet van uitgebreid wooncomfort, meer veiligheid én energiebesparing. Ontdek een handige zelfbouwoplossing voor thuisautomatisering.

Welk systeem past bij mij?

Interesse in de voordelen van domotica en benieuwd welk systeem jij best kiest? Neem contact op met een specialist. Hij zal luisteren naar je wensen en samen met jou de mogelijkheden overlopen. Van een klassiek schakelsysteem over drukknoppen en teleruptoren tot domotica en ‘home automation’. In één moeite leer je meer over de voor- en nadelen per systeem. Na zo’n adviesgesprek ben je veel beter in staat om een goede keuze te maken. Zin om te besparen op de kosten van je installatie? Kies dan voor zelfbouw. Dankzij de uitgebreide begeleidingsmogelijkheden bekom je gegarandeerd een professioneel resultaat. En dat aan een fractie van de prijs die je zou betalen aan een vakman. Veel hulp nodig, of slechts een duwtje in de rug? Jij kiest zelf welke begeleiding je wil.

Benieuwd of domotica iets voor jou is en wat de mogelijkheden zijn? Ontdek nuttige tips in dit handboek elektriciteit en maak een afspraak met een specialist voor advies. Hij laat je kennismaken met een oplossing op maat waarmee je stevig kunt besparen. Time to switch!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan