Zonnepanelen: boost je zelfverbruik dankzij huisautomatisatie

Gepubliceerd op

Met zonnepanelen kun je je eigen duurzame energie produceren. Op die manier daalt je energiefactuur en hebben stroomprijsstijgingen minder effect op jou. Wel komen zonnepanelen anno 2022 met een belangrijke uitdaging. Om ze volop te laten renderen moet je zoveel mogelijk van je opgewekte energie meteen verbruiken wanneer de zon schijnt. Niet evident, maar het huisautomatiseringssysteem Niko Home Control helpt je daarbij.

Waarom zoveel mogelijk van je opgewekte energie zelf verbruiken?

Zoals je vast al weet is het systeem van de terugdraaiende teller afgeschaft. In het huidige systeem ‘nettarief wettelijke afname’ wordt je energiefactuur berekend volgens je werkelijke verbruik. Je betaalt voor de energie die je van het elektriciteitsnet haalt.

Als je zo veel mogelijk van je zelf opgewekte energie verbruikt als de zon schijnt, moet je minder vaak gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Bijgevolg moet je daar minder bijdragen voor betalen, waardoor je bespaart. Wil je je zonnepanelen maximaal laten renderen, dan streef je dus best naar een zo hoog mogelijk zelfverbruik, ook wel zelfconsumptie. Lees hier hoe je dit aanpakt.

Wat met de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en niet gebruikt? Die kun je terug in het net injecteren en ‘verkopen’ aan je energieleverancier. Hiervoor sluit je een zogenaamd ‘teruglevercontract’ af.

De uitdaging: je opgewekte energie gebruiken wanneer de zon schijnt

De uitdaging bestaat er dus in om je zelfopgewekte energie zoveel mogelijk zelf te verbruiken, zodat je zo min mogelijk energie terug naar het net injecteert. Probleem: je zonnepanelen brengen het meeste op wanneer de zon op zijn hoogst staat (tussen 11 en 15 uur). De kans is groot dat je dan buitenshuis aan het werk bent. Hoe kun je toch meteen gebruikmaken van je zelf opgewekte energie, zodat je die niet terug naar het net moet injecteren? Een huisautomatiseringssysteem helpt je daarbij! Ontdek hoe het werkt.

Stem je energieverbruik af op je opgewekte zonne-energie

Door de installatie van een slim automatiseringssysteem als Niko Home Control, bespaar je niet alleen energie en verlaag je je facturen, maar optimaliseer je meteen ook jouw energie-efficiëntie. Niko Home Control helpt jou bijvoorbeeld om je energieverbruik af te stemmen op de productie van je zonnepanelen, het energieverbruik van jouw huishoudtoestellen te programmeren en je te waarschuwen als er iets vreemds aan de hand is. Vraag je gratis infobrochure over huisautomatisering aan en leer meer over de mogelijkheden.

Wist je dat je een premie kunt krijgen van Fluvius als je je warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming slim aanstuurt met Niko Home Control? Ontdek er hier meer over.

Laat je toestellen automatisch werken wanneer de zon schijnt

Niko Home Control kan beheren waar en wanneer de energie die je hebt opgewekt met je zonnepanelen gebruikt moet worden. De Niko Home app stuurt slimme energiemeldingen wanneer er bijvoorbeeld overproductie is. Als je dan thuis bent, kun je eigenhandig toestellen als de wasmachine, de droogkast of de vaatwasmachine aanzetten. Maar als je niet thuis bent, kun je eenvoudig instellen dat Niko Home Control dit in jouw plaats doet. De solar mode functie van Niko Home Control zorgt ervoor dat geconnecteerde toestellen automatisch geactiveerd worden als er te veel zonne-energie wordt opgewekt. Zo neemt je zelfverbruik toe en dalen je distributiekosten. Zonder dat je hier zelf wat voor hoeft te doen! Ontdek alle voordelen.

Zo helpt Niko Home Control: voorbeelden uit de praktijk

  • Laat je slimme wasmachine, vaatwasser en droogkast hun programma's draaien wanneer de zonnepanelen energie beginnen op te wekken. De vaatwasser start best zodra de wasmachine klaar is, enzoverder. Niet genoeg zonne-energie vandaag? Dan wordt het programma van de droogkast een dag uitgesteld. De wasmachine en vaatwasser wil je vast wel laten draaien, desnoods op elektriciteit van je leverancier. Dat kun je zelf bepalen.
  • Laat je slimme boiler opwarmen wanneer de zonnepanelen energie opwekken. Wanneer er geen zon wordt verwacht, laat je de boiler overschakelen op elektriciteit van je leverancier.
  • Je kunt een melding krijgen wanneer je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken. Of wanneer er toestellen zijn die te veel verbruiken. Dit alles in één app, zodat je makkelijk je energieverbruik kunt volgen.
  • Blijft de elektrische fiets of de elektrische auto vandaag thuis? Laad ze op wanneer de zonnepanelen energie opwekken. Hetzelfde geldt voor je robotgrasmaaier en draadloze stofzuiger. Waarom zou je die opladen op momenten dat de energie niet gratis is?
  • Houd je huis koel op de warmste dagen. Zorg ervoor dat je slimme airconditioning tussen zonsopgang en zonsondergang enkel draait wanneer je zonnepanelen energie opwekken. En laat de gordijnen of luiken automatisch sluiten om de hitte buiten te houden.

Met Niko Home Control stem je je warmte- en elektriciteitsverbruik zo goed mogelijk af op de stroom die je zelf produceert met je zonnepanelen. Zo verbruik je slim in alle comfort, waardoor je energiefactuur binnen de perken blijft. Download het energie e-book en ontdek hoe Niko Home Control jou helpt om je energie-efficiëntie te optimaliseren. Klaar voor actie? Vind hier een verdeelpunt of installateur.