Volg het energieverbruik van je apparaten dankzij Niko Home Control

Gepubliceerd op 10 March 2021

De recente introductie van de digitale meter en de afschaffing van de terugdraaiende teller: niet het leukste nieuws. Maar, het stimuleert consumenten wel om bewuster en efficiënter om te gaan met zonne-energie. Met Niko Home Control biedt gebruikers een oplossing om hun energieverbruik goed te beheren en zelfconsumptie te optimaliseren en zelfs te automatiseren.

Energie- en productieverbruik in kaart gebracht

Niko Home Control biedt een innovatieve energieoplossing die eenvoudig toe te passen is in alle woningen. Alles begint met het plaatsen van de slimme hub. Dit is het brein van de woning dat gekoppeld kan worden aan de digitale meter. Zo krijgen gebruikers via de Niko Home app inzicht in hun totale verbruik van elektriciteit en gas. Om het energieverbruik van specifieke apparaten op te volgen, kunnen consumenten de slimme hub uitbreiden met geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers. Dankzij de koppeling met omvormers van SMA, hebben gebruikers ook zicht op de hoeveelheid energie die hun zonnepanelen produceren. Zo krijgen ze zicht op de mate waarin ze gebruik maken van hun eigen zonne-energie. Aan de hand van deze informatie kunnen ze ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk energie terug naar het net gaat en dus hun zelfconsumptie verhogen.

"De uitrol van slimme meters in Vlaanderen is een voorbode van een aantal veranderingen voor eigenaars van zonnepanelen. Zelfopgewekte energie verbruiken wordt meer dan ooit zeer voordelig, als je het juist aanpakt”, vertelt Bart Van Remortel, Product Manager bij Niko, Om het elektriciteitsverbruik efficiënter te maken en de factuur te verlagen, vermijd je best hoge pieken in je verbruik en verbruik je elektriciteit wanneer die het goedkoopste is. Onze oplossing voor huisautomatisering, Niko Home Control, helpt daar perfect bij."

Automatiseer je zelfconsumptie

​Wanneer zonnepanelen meer produceren dan dat er energie verbruikt wordt, stuurt Niko Home Control een slimme energiemelding in de Niko Home app. Dankzij deze notificatie kan de gebruiker snel reageren en bijvoorbeeld besluiten om de vaatwasser of de wasmachine aan te zetten, zodat er geen zonne-energie verloren gaat. “Elektriciteit verbruiken op het ­moment dat de zonnepanelen er opwekken, blijft immers veruit de gemakkelijkste manier om je energiefactuur te verlagen”, licht Van Remortel toe. Met de Solar mode van Niko Home Control kunnen gebruikers apparaten instellen om automatisch aan te schakelen wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan er verbruikt wordt. Niko Home Control schakelt toestellen automatisch aan of uit via de geconnecteerde stopcontacten, via het online platform IFTTT of via de Niko partnerkoppelingen met o.a. Vaillant, Bulex of Mitsubishi Electric. 

Niko Home Control starterskit

​De volledige installatie van Niko Home Control inclusief de slimme stekkers en stopcontacten is bedienbaar via dezelfde Niko Home app. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Om de energie oplossing binnen Niko Home Control zo toegankelijk mogelijk te maken, lanceert Niko een Niko Home Control starterskit energie. Daarin zitten zowel de hub als drie slimme stekkers, die men direct in de eigen woning kan gebruiken.

Benieuwd naar een de Niko Home Control voor bij jou thuis? Neem een kijkje in de virtuele showroom.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan