Goedkoper verwarmen? Combineer je zonnepanelen en elektrische verwarming met huisautomatisering

Gepubliceerd op

De energieprijzen pieken. Hoog tijd om de manier waarop je verwarmt onder de loep te leggen. Hoe zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet, en minder energiekosten betaalt? Ontdek een uitgekiende oplossing voor jouw verwarming en doe je voordeel. Energie besparen was nog nooit zo comfortabel!

Produceer zelf de stroom voor je elektrische verwarming

Waarom dure stroom aankopen, als je die zelf kan opwekken? Met zonnepanelen sta je zelf in voor je elektriciteit en hebben de stijgende energieprijzen minder invloed op jou. De opgewekte stroom kan je gebruiken voor diverse doelen, waaronder het verwarmen van je woning. Met huisautomatisering profiteer je maximaal van je geproduceerde elektriciteit, door bijvoorbeeld je elektrische radiatoren te laten werken op energie van je zonnepanelen. Zo kan je je woning verwarmen met groene stroom die je zelf opwekt. Vraag je gratis inspiratiebrochure over huisautomatisering aan.

Verhoog je zelfverbruik en word minder afhankelijk van het net

Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering, maar ze komen met een belangrijke uitdaging. Nu het voordeel van de terugdraaiende teller is weggevallen, gebruik je als zonnepaneleneigenaar best zoveel mogelijk energie onmiddellijk wanneer de zon schijnt. Op die manier maak je minder gebruik van het bestaande elektriciteitsnet en moet je daar minder bijdragen voor betalen. Kortom: je zelfverbruik of zelfconsumptie verhogen is nu dé manier om volop van je zonnepanelen te profiteren. Ontdek hieronder hoe je dit aanpakt en download het energie e-book voor extra tips.

Altijd perfect op de hoogte van je energieproductie en -verbruik

Niko Home Control is een handig systeem voor huisautomatisering dat je een scherp zicht geeft op je je energieverbruik en -productie. Door het koppelen van de draadloze slimme hub van Niko Home Control aan zowel de digitale meter als de SMA Sunny Boy en Sunny Tripower omvormers, krijg je inzicht in je totale energieverbruik, de productie van je zonnepanelen en je zelfconsumptie. Per gewenste tijdsperiode kan je op die manier zien hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt, hoeveel daarvan naar het net is geïnjecteerd en hoeveel je direct zelf hebt verbruikt. Bovendien kan je een premie krijgen van Fluvius als je je warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming slim aanstuurt met Niko Home Control. Maar er is meer …

Huisautomatisering helpt je zelfconsumptie verhogen

Met Niko Home Control kan je je elektriciteitsverbruik overdag beter beheren en pieken in je verbruik vermijden. Op die manier word je minder afhankelijk van elektriciteit die door het net aangeleverd wordt. Dit is belangrijk omdat Vlaanderen binnenkort overstapt op een capaciteitstarief. Een deel van de distributiekosten zal berekend worden op basis van de hoeveelheid elektriciteit die een woning van het net afneemt. Minder gebruik maken van het elektriciteitsnet betekent dan eens te meer een lagere energiefactuur. Leer hoe je bespaart met Niko Home Control en ontdek een handige starterskit.

Kies waar en wanneer je je geproduceerde energie verbruikt

Met Niko Home Control kan je beheren waar en wanneer je zelfopgewekte energie gebruikt moet worden. Zo verstuurt de Niko Home app meldingen wanneer er overproductie is. Als je dan thuis bent, kan je eigenhandig toestellen zoals je boiler, droogkast of de vaatwasmachine aanzetten. Ben je niet thuis? Dan kan je rekenen op de solar mode die de geconnecteerde schakelbare stopcontacten of slimme stekkers automatisch doet werken wanneer er veel energie beschikbaar is.
Resultaat: je zelfconsumptie neemt toe en je distributiekosten (goed voor zo’n 45% van je energiefactuur) dalen. Benieuwd? Ontdek dan de Niko Home Control starterskit energie bij deze doe-het-zelf zaken.

Compatibel met tal van toonaangevende merken

Dankzij de open architectuur is een Niko Home Control installatie compatibel met tal van toonaangevende merken. Je bedient alle essentiële functies van je verwarmingssysteem van Vaillant, Bulex, Saunier Duval, NIBE en Mitsubishi Electric via een touchscreen op een centrale plek in je woning. Of met je smartphone, waar je ook bent. Sinds kort is het ecosysteem verder uitgebreid dankzij de nieuwe partnerships met Daikin, Protherm en Danfoss. Ontdek een overzicht van de compatibele systemen en kies je favorieten. Regel of programmeer je systeem via je vertrouwde en intuïtieve Niko interfaces. Vergroot je comfort en bespaar energie met deze slimme koppelingen, ook wanneer je niet thuis bent.

Nog meer slimme koppelingen met IFTTT

Naast de officiële partnerkoppelingen, kan je nog heel wat andere zaken aan Niko Home Control koppelen. Via het online platform IFTTT bijvoorbeeld. De verwarming in je badkamer een uur vroeger dan gewoonlijk aanzetten omdat je een vroege vergadering in je agenda hebt? Je buitenverlichting die aanspringt op basis van de locatie van je gsm die het huis nadert? Het kan allemaal! Lees meer over de mogelijkheden.

Wil jij energie besparen door huisautomatisering en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met je installateur. Hij biedt je een volledige oplossing die niet alleen je energie-efficiëntie maar ook je comfort en veiligheid verbetert.