Energie besparen en zuinig verwarmen anno 2021: ontdek onze tips

Gepubliceerd op

Benieuwd naar tips om comfortabel energie te besparen? Wij vertellen jou hoe je slim energie verbruikt en zo je elektriciteitsrekening binnen de perken houdt. Het kan allemaal dankzij huisautomatisering. 

Verwarm enkel waar het nodig is en bespaar op verwarmingskosten

Huisautomatisering zorgt niet alleen voor meer comfort, het helpt je ook om energie te besparen. Met Niko Home Control, het huisautomatiseringssysteem van Niko, maak je van jouw huis een slim huis. Dat biedt interessante mogelijkheden. Zo kan je elke ruimte van je woning apart verwarmen, enkel wanneer dat nodig is. Bij een nieuwbouwwoning bespaar je op die manier tot 14% op verwarmingskosten. Bij een renovatie loopt de besparing op tot 18%. Maak kennis met Niko Home Control.

Schakel overbodige verbruikers uit met één commando  

Waarom zou je energie verbruiken waar je niets aan hebt? Met de alles-uitfunctie van Niko Home Control kan je je woning in ecostand zetten. Hierdoor schakel je in één moeite overbodige verwarming, verlichting en toestellen uit. Dat lukt ook als je niet thuis bent, via de Niko Home app op je smartphone. Zo heb je altijd controle over het energieverbruik in je woning, waar je ook bent. Graag meer info over de mogelijkheden? Vraag je gratis infobrochure aan of bezoek de virtuele showroom van Niko om het systeem in je eigen tempo te ontdekken.

Blijf flexibel dankzij energiebesparende detectoren

Niko Home Control kan je energieverbruik heel precies in de gaten houden en beheren. Maar je kan nog specifieker gaan, door detectoren te gebruiken. Zo kunnen bewegingsmelders je verlichting, airco of ventilatie activeren als dat nodig is, en ze weer uitschakelen wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd. Het licht in je garage dat aanspringt zodra er je bent, en na enkele minuten weer uitgaat. Handig toch?

Verbruik wanneer dat voor jou het voordeligst is

Programmeer tijdsschema's om jouw verbruik te optimaliseren. Wanneer wil jij dat je boiler water opwarmt of dat jouw wasmachine aanspringt? Door timers toe te voegen aan de schakelbare stopcontacten verbruik je enkel energie wanneer jij dat wil. Niet zeker hoe je dit best aanpakt? Laat je gerust begeleiden door je plaatselijke elektrische installateur.

Hou je verbruik in de gaten

Snel even het elektriciteits-, gas- of waterverbruik van je woning checken? Het kan via het touchscreen van je Niko Home Control installatie, of vanop afstand via de Niko Home app op je smartphone. Ook de opbrengst van je zonnepanelen en het verbruik van diverse toestellen kan je zo op de voet volgen. Je behoudt steeds de volledige controle over je woning.

Krijg handige alerts

Wanneer er zich een abnormaal elektriciteits- of gasverbruik voordoet, krijg je automatisch een melding via de Niko Home app. Zo helpt het systeem onaangename verrassingen op je energiefactuur voorkomen. Ook bij overproductie van jouw zonnepanelen krijg je een melding, zodat je op die momenten een aantal toestellen kan inschakelen.

Profiteer maximaal van je zonne-energie

Heb jij zonnepanelen op je dak? Met de nieuwe digitale energiemeter is het extra interessant om je energieverbruik af te stemmen op de productie van je zonnepanelen. Niko Home Control helpt je met het automatisch aansturen van je apparaten op basis van je zelf opgewekte zonne-energie. Daardoor verhoogt je zelfconsumptie en dalen je distributiekosten (goed voor zo’n 45% van je energiefactuur). Ontdek snel hoe het werkt.

Bedien je verwarming en toestellen vanop afstand

Je kan ook toestellen van andere merken via Niko Home Control aansturen. Je kan jouw systeem koppelen aan de centrale verwarmingsinstallaties van partnermerken zoals Mitsubishi Electric, NIBE, Vaillant en Bulex. Zo kan je bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen of de keteltemperatuur tijdelijk verhogen wanneer je voldoende zonne-energie opwekt, waar je ook bent. Wist je dat je via het online platform IFTTT Niko Home Control zelfs kan koppelen aan meer dan 500 verschillende slimme toestellen? De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Neem contact op met je plaatselijke elektrische installateur voor advies.

Zin om jouw energieverbruik en -productie te optimaliseren en zo te besparen? Dankzij Niko Home Control is huisautomatisering toegankelijk voor elk project en elk budget. Je leest er alles over in deze gratis brochure. Vind hier een verdeelpunt of installateur om jouw plannen te realiseren.