Woon langer thuis dankzij zorgdomotica

Gepubliceerd op 29 March 2021

Vlaanderen telt steeds meer 65-plussers. Tussen 2017 en 2027 wordt er een stijging van maar liefst 20% verwacht. De oorzaak hiervan: een vergrijzing van de bevolking. Maar, niet alle woningen zijn aangepast aan de behoeften van alleenstaande senioren. Zorgdomotica is hiervoor de oplossing.

Zorgdomotica: wat is dat?

Zorgdomotica is een vorm van woonautomatisatie die gericht is op ouderen die alleen wonen. Dit smart home systeem zal bepaalde functies toevoegen en taken automatiseren om het comfort en de veiligheid van de bewoner te verhogen.

Hoe wordt het gebruikt?

Het concept van zorgdomotica lijkt misschien nog abstract. Onderstaande voorbeelden zullen alles duidelijk maken.

Passieve controle

Iedereen is op zijn privacy gesteld. Alleenstaande senioren ook. Een actieve bewaking is dus geen goed idee. Gelukkig laat zorgdomotica zoals die van Loxone een passieve controle toe. Is er gedurende lange tijd geen beweging gedetecteerd, dan worden contactpersonen automatisch op de hoogte gebracht.

Licht- en audiomeldingen

Heel wat senioren zijn slechthorend. In dat geval zijn lichtmeldingen een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan snel knipperende rode verlichting in geval van brand of een blauwe lichtpuls wanneer het tijd is om medicatie te nemen.

Daarnaast helpen audiomeldingen als geheugensteuntje. Met een text-to-speech boodschap wordt men eraan herinnerd wanneer er nog een deur geopend is of de kookplaat aanstaat.

Valpreventie

Zorgdomotica zal ook valpartijen voorkomen. Door de verlichting te automatiseren hoeft men niet telkens naar een lichtschakelaar te wandelen. Wordt er toch een valpartij geregistreerd? De woning brengt familieleden of zorgverleners direct op de hoogte. Zo kan men snel hulp bieden.

Levensstijl monitoring

Domotica in zorgwoningen houdt allerlei statistieken bij. Dat kan nuttig zijn om afwijkingen in het leefpatroon te ontdekken, zoals een toename van het aantal toiletbezoeken tijdens de nacht. Zorgverleners kunnen de bewoner hierop aanspreken en proactief problemen aanpakken.

Langer thuis wonen: de voordelen

Senioren blijven graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen omwille van sentimentele redenen. Het is namelijk de plaats waar ze een groot deel van hun leven hebben doorgebracht – eventueel samen met hun gezin. Er zijn dan ook enorm veel herinneringen aan verbonden. Hiervan afscheid nemen is niet eenvoudig.

Daarnaast is er nog de budgettaire kant. Een kamer in een rust- en verzorgingstehuis kost handenvol geld. Voor heel wat mensen is het financieel interessanter om zo lang mogelijk thuis te blijven.

De verhuis naar een serviceflat of zorgcentrum betekent vaak dat men moet afscheid nemen van sociale contacten in de buurt. Buren en vrienden die men al jaar en dag kent. Dat is nog een belangrijke reden waarom heel wat senioren het comfort van hun eigen woning verkiezen.

Zorgwoningen krijgen een premie

Er is momenteel een premie verkrijgbaar voor bepaalde woningaanpassingen voor 65-plussers (de Vlaamse aanpassingspremie). Om voor deze premie in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan de voorwaarden voor een zorgwoning.

Benieuwd hoe domotica jou kan helpen? Download de informatiebrochure en/of vraag raad aan een expert bij jou in de buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan