Je opgewekte energie slim inzetten en zo besparen? Ontdek een handige energiemanager!

23/03/2021

Met zonnepanelen zet je in op hernieuwbare energie en draag je je steentje bij aan een schone planeet. Daarnaast hoop je natuurlijk dat je investering ook wat opbrengt. Nu de terugdraaiende teller is afgeschaft, is het belangrijk om zoveel mogelijk van de energie die je opwekt, meteen te verbruiken. Kwestie van het maximum uit je zonnepanelen te halen. Ontdek hoe je dit aanpakt. 

Verbruik je opgewekte stroom meteen zelf

Hoe zorg je ervoor dat je maximaal profiteert van jouw opgewekte energie? Laat dat maar over aan de ‘Energiemanager’ van Loxone. Die zorgt ervoor dat jouw energie altijd optimaal wordt beheerd. Produceren je zonnepanelen meer stroom dan er op dat moment wordt verbruikt, dan schakelen bepaalde verbruikers automatisch in. Opgewekte stroom gaat dus niet verloren, maar wordt bijvoorbeeld ingezet om je elektrische wagen op te laden. Evengoed gebruik je deze energie voor je waterboiler, zodat je ’s avonds kan genieten van een warme douche. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid, gezien je verschillende verbruikers met verschillende prioriteiten kan laten aansturen. Slim energie sparen in je woning, in een bedrijf of in een commercieel project? Neem contact op met een projectadviseur van Loxone voor advies op maat.

Gebruik doelgericht opgeslagen zonne-energie

Je zonnepanelen halen hun hoogste rendement rond de middag, wanneer er veel zon is. Maar de kans is groot dat je dan niet thuis bent. Bijgevolg gebruik je op dat moment maar weinig van je opgewerkte energie. De energie die je niet meteen verbruikt, de overtollige stroom, wordt dan aan het elektriciteitsnet afgegeven. Op die manier daalt het rendement van je zonnepanelen. Dit rendementsverlies kan je gelukkig vermijden door op momenten dat je zonnepaneleninstallatie veel elektriciteit produceert, bepaalde verbruikers in te schakelen. In een Loxone Smart Home gebeurt dit volledig automatisch. Daar werken alle handelingen – van zonwering tot verwarming, van koeling en ventilatie tot verlichting – perfect samen om energie optimaal in te zetten. Benieuwd? Vraag je gratis magazine ‘Create automation’ aan, ontdek inspirerende smart home-projecten en boek nu een vrijblijvende Experience Tour in de demowoning.

Maak je zonnepaneleninstallatie slim

Loxone verdeelt je zelfgeproduceerde stroom automatisch, voor een optimale energiebalans. Is er een stroomoverschot, dan beginnen je wasmachine, droogkast, vaatwasser enzoverder automatisch te werken. Jij bepaalt welke toestellen voorrang krijgen op basis van de energieproductie op dat moment. Je draait bijvoorbeeld eerst een wasje, en daarna laadt je fietsbatterij op. Het is maar wat jij belangrijk vindt! Je Loxone Miniserver zorgt de klok rond voor een slim energiemanagement. Daarbij heb je altijd een scherp zicht op de statistieken. Wat is de stroomproductie van je zonnepanelen? Hoeveel energie wordt er verbruikt? Hoeveel gaat er naar de thuisbatterij? Hoeveel wordt er aan het elektriciteitsnet afgegeven? Je kijkt het makkelijk na via de Loxone app. Ontdek slimme oplossingen waarmee je het rendement van je zonnepanelen optimaliseert.

Digitale meter? Zo haal je het maximum uit je zonnepanelen!

Al een digitale meter in huis? Dan is intelligent energiemanagement nog voordeliger voor jou. Dankzij Loxone wordt je zelfgeproduceerde stroom optimaal ingezet. Zo hoef je minder overtollige elektriciteit af te geven aan het stroomnet aan een lager tarief, en stijgt het rendement van je zonnepanelen. Een goede tip: combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij, want daarmee kan je opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, opslaan voor later. Als het energieverbruik in je woning laag is, wordt de overtollige stroom automatisch opgeslagen in je thuisbatterij, volledig automatisch. Zo gaat je zelfgeproduceerde elektriciteit niet verloren en heb je een back-up bij een stroomuitval.

Beheer het opladen van je elektrische wagen

Dankzij Loxone kan je het dynamisch opladen van de elektrische wagen in je woning of gebouw intelligent aansturen, beheren en visualiseren én tegelijkertijd het energieverbruik optimaliseren. Definieer de laadstroom, start en pauzeer het laadproces op elk moment via de Loxone App, of stel vaste laadtijden in om te profiteren van het lage nachttarief. Als je je wagen op een bepaald tijdstip nodig hebt, kan je het zo inplannen dat het opladen een paar uur eerder begint. Indien je meer energie nodig hebt om je wagen op te laden, zal het Loxone systeem apparaten met lagere prioriteit uitschakelen om het opladen van je wagen te voltooien. Hierdoor is er geen gevaar voor overbelasting van de stroomvoorziening. Leer meer over de mogelijkheden. Goed om te weten: het Loxone-systeem is compatibel met veel oplaadpunten voor elektrische voertuigen op de markt.

Wil jij slim energie besparen in je woning, bedrijf of commercieel project? Loxone vertelt je graag meer over de mogelijkheden van de Loxone technologie (zonnepaneleninstallatie, thuisbatterij, energiemanagement, …). Vul onderaan deze pagina het formulier in. Een Loxone medewerker neemt dan gauw contact met je op. Ontdek ook het magazine ‘Create automation’, boordevol tips & tricks en indrukwekkende casestudies.

In samenwerking met Loxone Benelux

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.