De impact van Loxone Smart Home op het EPB-dossier

Gepubliceerd op 08 August 2019

Een goed EPB-dossier (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) is tijdens het bouwen van je woning is enorm belangrijk. Een EPB-studie bekijkt naast de bouwschil van de woning ook verschillende vormen van verwarmen, ventileren... Het resultaat van deze studie zal de toekomstige energieprestatie bepalen. 

Meer wooncomfort?

Als je je woning vandaag al zo energiezuinig mogelijk (ver)bouwt dan verdien je die investering terug in de toekomst. Energiezuinig (ver)bouwen is goed voor het milieu, is dankzij lage energiekosten goed voor jouw portefeuille en zorgt bovendien voor een hogere waarde van jouw woning op de immomarkt. Allemaal mooie voordelen, maar hierdoor lijkt een situatie te ontstaan waarbij een woning slechts afgerekend wordt op één aspect terwijl we de belangrijkste rol ervan niet mogen vergeten, namelijk het bieden van een aangenaam wooncomfort.

Goed ingepakt

Men beweert al wel eens dat een energiezuinige woning begint bij de bouwschil. Een goede isolatie en luchtdichtheid zorgen immers voor een hoger wooncomfort. Dit is waar, maar helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn want er wordt niet gedacht aan de nadelen die dit teweegbrengt. Doordat je woonst zo goed ‘ingepakt’ is, gaat er geen energie verloren, maar dit zorgt er tegelijkertijd ook voor dat warmte moeilijk buiten geraakt. Daarom is het uitermate belangrijk om goed na te denken over een efficiënte zonwering en ventilatie, zoniet krijg je te kampen met (te) warme ruimtes.

Loxone Smart Home

Gelukkig heeft men hier over nagedacht en kan dit heel simpel opgelost worden. Warmte komt de woning binnen via zonnestralen op de ramen. Door het plaatsen van externe zonwering heb je een energie-efficiënte oplossing om jouw woning koel te houden. Wanneer je hier nog een goede nachtelijke ventilatie aan toevoegt, kan dit een temperatuurdaling tot 10 graden opleveren, aldus specialist Renson. Belangrijk hierbij is dat deze systemen automatisch kunnen functioneren, dus ook wanneer je niet thuis bent. Waar stand-alone oplossingen rekenen op manuele handelingen (met bedenkelijke resultaten), neemt een Loxone Smart Home deze taken volledig op zich en garandeert het op elk moment van de dag de perfecte comforttemperatuur en een optimale luchtkwaliteit. Dit zorgt dan op zijn beurt voor het primaire doel van de woning: zorgen voor een ongeëvenaard wooncomfort.

Andere troeven

Een Loxone Smart Home helpt naast energiezuinigheid uiteraard ook nog op andere gebieden. Buiten het automatisch sturen van de ventilatie en de zonwering, kunnen er immers nog andere zaken geïntegreerd worden. Denk hierbij aan intelligente verlichting, slimme verwarmings-koelingssystemen, enzovoort.

Verlichting

Op het vlak van energiezuinige verlichting, gaat er niets boven de LED verlichting van Loxone. De LED Spots, LED Strips en LED Pendulum Slim zijn naast allemaal 24V ook nog eens intelligent aan te sturen. Valt er voldoende licht in de ruimte? Dan dient er uiteraard geen licht aan te gaan. En wanneer niemand aanwezig is in de ruimte gaat de verlichting uit. En het mooiste? Het gebeurt helemaal vanzelf. 

Verwarming

Ook een slim verwarmingssysteem kan zorgen voor een energiezuinige woning. Bij een conventioneel systeem regelt één thermostaat de gehele woning. Hierbij heb je helaas geen controle over de individuele temperatuur in elke aparte ruimte. De ruimtes waar je niet aanwezig bent, worden dus ook verwarmd. In een Loxone Smart Home is een individuele ruimteregeling wel mogelijk dankzij een intelligente en automatische sturing van het verwarmingssysteem. Dit zorgt voor een verlaging van het energieverbruik en zorgt in elke ruimte voor de ideale en gewenste comforttemperatuur. Voeg hier nog de ventilatie en automatische zonwering aan toe en dan bekom je de beste energie-optimalisatie.

Andere ontwikkelingen

De markt staat niet stil en er komen continu nieuwe en innovatieve ontwikkelingen. Zo kwam Eneco onlangs in het nieuws met een slimme boiler. Een intelligente module voor het optimale gebruik van bijvoorbeeld zonne-energie kan ook heel eenvoudig geïntegreerd worden in het Loxone Smart Home. Er wordt ook heel vaak een thuisbatterij aangeraden om het gebruik van groene energie te optimaliseren. De opgeslagen energie kan automatisch door het Loxone systeem gebruikt worden op de meest optimale momenten. Bovendien is het niet enkel zeer milieuvriendelijk, ook de Vlaamse regering biedt zelfs premies voor wie kiest om op deze manier energiebewuster te leven. 

Loxone is BEN, dus je hebt er een energiebewuste partner bij wanneer je een Loxone Smart Home bouwt.

Wil je dit graag allemaal zelf ervaren? Boek dan nu één van de vrijblijvende Experience Tours in onze demowoning.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan