9 vragen over Loxone Air beantwoord

Gepubliceerd op 21 December 2020

Meer dan zes jaar geleden introduceerde Loxone een eigen ontwikkelde draadloze technologie: Loxone Air. We verzamelden negen veelgestelde vragen en beantwoorden ze met plezier.

1. Dekt Loxone Air het hele bereik in mijn project?

Volgens gegevens van Eurostat is de gemiddelde Belgische woning 124 m² groot en de doorsnee Nederlandse woning 107 m². In commerciële projecten varieert dit van type project. Vanzelfsprekend vragen mensen zich dan af of de draadloze technologie bereik heeft in heel het project onafhankelijk van de grootte.

In het algemeen kan gezegd worden dat die verschilt van technologie tot technologie. Loxone Air gebruikt mesh technologie. Dit betekent dat elke draadloze component gegevens ontvangt en tegelijkertijd werkt als ontvanger en doorstuurpunt. De commando’s en gegevens worden doorgestuurd tot ze bij het betreffende onderdeel belanden. Moest een doorstuurpunt uitvallen, dan zal het netwerk zich uit zichzelf reorganiseren waardoor de gegevens alsnog hun doel bereiken. Zo kan dankzij meshtechnologie een groot bereik gedekt worden. Bovendien kan een Loxone installatie altijd worden uitgebreid dankzij bv. meerdere Air Base Extensions of een Tree to Air Bridge.

2. Waarom ontwikkelde Loxone een eigen draadloze technologie?

Loxone wenst een oplossing voor gebouwautomatisering te bieden die niet alleen in nieuwbouw, maar ook in bestaande projecten kan geïntegreerd worden. De beschikbare producten op de markt voldeden niet aan de eisen waardoor Loxone een eigen draadloze technologie ontwikkelde.
Gebouwen zijn een duurzame investering, dat is niet anders voor Loxone Air. In tegenstelling tot standalone producten, spelen de Loxone producten perfect samen. Bovendien blijft alles steeds up-to-date volgens de meest actuele technologie. Projecten kunnen steeds uitgebreid of gewijzigd worden. Loxone Air biedt de gewenste flexibiliteit.

3. Is draadloze gebouwautomatisering wel veilig voor onze gezondheid?

Vaak is er bezorgdheid over de vele draadloze schakelaars en sensoren. Maar is draadloze gebouwautomatisering effectief gevaarlijk voor mensen?
Draadloze technologie vormt vandaag de dag een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse leven. Overal wordt gebruik gemaakt van mobiel internet en ieder gebouw is uitgerust met WLAN. In vergelijking met een WLAN-netwerk wordt met Loxone Air minder dan een kwart van het zendvermogen gebruikt. Loxone Air ligt dus ver onder de wettelijke maxima en duidelijk onder die van Bluetooth of WLAN.
Een project uitgerust met Loxone Air betekent een systeem dat perfect samenwerkt. Communicatie tussen apparaten is alleen nodig als er informatie nodig is. Dit minimaliseert de elektrosmog of e-smog wat niet mogelijk is bij standalone oplossingen.
Een andere voorwaarde waarop u zich kan oriënteren is het stroomverbruik. Draadloze apparaten worden meestal gevoed met batterijen. Wanneer u apparaten gebruikt die weinig stroom verbruiken hebben deze geen constante vraag naar stroom en communiceren ze niet. Bij Loxone Air wordt er alleen gecommuniceerd wanneer er nood aan is. Loxone ontwikkelde eigen chips met een bijzonder laag stroomverbruik. De drukknop Loxone Touch is bv. voorzien van een knoopcelbatterij die gemiddeld twee jaar dienst doet.

4. Hoe betrouwbaar is Loxone Air?

Communicatie tussen zender en ontvanger moet gewaarborgd worden. Dat is precies zo bij Loxone Air. Wanneer het bv. te koud is in een ruimte, dan zal de Miniserver een commando uitsturen naar het stelventiel van de radiator. Nadien stuurt het stelventiel een bevestiging van ontvangst van het commando. Wanneer er geen bevestiging plaatsvindt, dan wordt het signaal opnieuw verstuurd. De gehele Loxone Air technologie werkt ook volgens dit principe: bij onbereikbaarheid van een apparaat wordt dit erkend en worden bewoners of Loxone Partners automatisch gewaarschuwd.

5. Zorgt Loxone Air ervoor dat ik ten volle kan genieten van alle Smart Home & Smart Building functionaliteiten?

Kort en krachtig: ja! Het Loxone gamma wordt voortdurend uitgebreid. Maar het is steeds belangrijk om te letten op de totaaloplossing. Alle draadloze producten komen best van één fabrikant. Zo wordt een eenvoudige en betrouwbare communicatie tussen alle randapparatuur gegarandeerd.
Het Loxone Air gamma bestaat uit meer dan 50 componenten: van de aanwezigheidsmelder, tot de plafondlamp, het stelventiel, de rookmelder, het raam- en deurcontact en nog veel meer. Dit zijn één voor één belangrijke componenten om functionaliteiten te integreren in woningen, commerciële projecten of andere toepassingen. Bovendien wordt het Air assortiment steeds aangevuld.

6. Hoe veilig is draadloos aangestuurde gebouwautomatisering?

Bij heel wat draadloze oplossingen gebeurt de communicatie niet versleuteld. Dit kan allerlei gevaren met zich meebrengen. Derden kunnen op dat moment data uitlezen, meeluisteren of zelfs toestellen beheren. Let daarom bij de aankoop van een draadloze oplossing dat de fabrikant een versleuteling aanbiedt. Bij Loxone Air is afluisteren niet aan de orde. De communicatie tussen alle Air componenten verloopt versleuteld en voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Elk Loxone project heeft een eigen encryptiesleutel waardoor dus ook aangrenzende installaties niet verstoord worden.

7. Blijven mijn draadloze producten steeds up-to-date?

Bij Loxone is het sleutelwoord: updatebaar. Echter is een groot aandeel van de draadloze producten die aangeboden worden op de markt dat niet. Je blijft dus afhankelijk van de technologie op het moment dat je het apparaat aankoopt. Uiteraard zijn er wel een aantal draadloze systemen die wel software updates aanbieden. Bij Loxone wordt er voortdurend gewerkt aan de software en de applicatie voor de aansturing van jouw project. Zo kunnen steeds nieuwe functies geïntegreerd worden en blijft elk project steeds up-to-date.

8. Welke functionaliteiten kunnen geïntegreerd worden met draadloze technologie?

Alles wat in een bekabelde installatie mogelijk is, is ook mogelijk dankzij draadloze technologie. Loxone biedt een oplossing in bestaande gebouwen voor verlichting, klimaatregeling, multiroom audio, veiligheid, toegangscontrole en zoveel meer!

9. Kan ik draadloze gebouwautomatisering ook zelf in gebruik nemen en installeren?

Een professionele oplossing voor gebouwautomatisering kan alleen door een deskundige geleverd worden. Loxone raadt dus zeker aan om de installatie en de inbedrijfstelling aan een professional over te laten. Bovendien zijn er installaties op het elektriciteitsnet of in de verdeelkast nodig die alleen uitgevoerd mogen worden door een gekwalificeerde elektricien. Vind een Loxone Partner in je buurt.

Zie je het allemaal graag eens zelf in actie? Dan kun je steeds een vrijblijvende Experience Tour* boeken in de demowoning van Loxone Benelux in de Kempen.

*Let op: wegens de coronapandemie kan het zijn dat fysieke infosessies tijdelijk niet kunnen doorgaan.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan