Domotica: minder handelingen, meer comfort
Je bent eruit, je wil graag domotica integreren in je woning. Gelijk heb je, want je zal de vele voordelen niet meer willen missen. Met één knop alle lichten kunnen doven wanneer je uitgaat is een leuk extraatje. Maar het zijn vooral de geprogrammeerde ‘sferen’ die jou het leven makkelijker maken. Tv-avondje gepland? Eén druk op de knop en het licht wordt gedimd, de gordijnen gaan dicht, en de tv springt aan. Handig!
Welk domoticasysteem past bij mij?
Of je nu bouwt of verbouwt, het is altijd mogelijk om van je woning een smart home te maken. De meeste domoticasystemen werken via buskabels, hierop kan je makkelijk systemen als Niko Home Control, Teletask en Qbus aansluiten. Met Niko Home Control bijvoorbeeld, bedien je je verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, zonwering en nog veel meer vanop één centrale plek via een touchscreen, je tablet of smartphone. Kan je geen busbekabeling meer installeren in je woning, ontdek dan de systemen van Qbus of LOGO! van Siemens.
Je domoticasysteem installeren: een stappenplan
Door je domoticasysteem zelf te plaatsen, kan je fiks besparen. Hieronder ontdek je een handig stappenplan voor het installeren van een domoticasysteem. Je nodige materiaal bestel je makkelijk online, tegen scherpe prijzen.
Stap 1: bepaal wat jij wil kunnen met je installatie
Alles start met een goede planning. Bepaal eerst waar je je stopcontacten, utp-aansluitingen, tv-aansluitingen, lichtpunten … wil. Stel jezelf de vraag: wat wil ik geautomatiseerd hebben? Als je bijvoorbeeld rolluiken, screens of gordijnen wil bedienen, dan moet je daar de nodige kabels voor voorzien. Wil je stopcontacten mee schakelen, dan moet je dat aangeven. Ben je eruit? Duid dan op een grondplan aan waar je alles wil voorzien.
Stap 2: bepaal de gewenste ‘sferen’
Eens je alles hebt aangeduid voor elke ruimte, laat je je plannen even rusten. Na een paar dagen bekijk je ze opnieuw. Zit alles op zijn plaats? Dan kan je de sferen gaan bepalen. Onder ‘sfeer’ verstaan we wat er moet gebeuren als je op een bepaalde knop klikt, of een bepaald commando geeft met je smartphone. Een voorbeeld: je komt thuis met een koffer vol boodschappen. Met één commando op je smartphone gaat je garagepoort open en springen de lichten in je garage, keuken en berging aan. Bedieningen als deze kan je ook programmeren voor schakelaars of drukknoppen in je woning. Of je integreert een touchscreen in je woonkamer, om van daaruit je volledige installatie te bedienen. Nadat je de gewenste sferen hebt bepaald, beschik je over het situatieschema dat je nodig hebt bij de elektrische keuring van je installatie.
Stap 3: maak een technische planning op
Als je schema’s goed opgebouwd zijn, is de rest een koud kunstje. Nu is het vooral belangrijk om de juiste kabels te voorzien van de verschillende punten waar je iets moet bedienen, of van waar het bediend moet worden. Zet dit alles op papier voor ieder punt in je woning. Tijdens de werken zal je blij zijn dat je op dit lijstje kan terugvallen. Is je lijst volledig? Maak dan een flexibele planning op voor de uitvoering van de werken.
Stap 4: teken alles af op de muren
Is je werf klaar voor de elektriciteitswerken? Neem dan je plannen uit stap 1 erbij en teken met krijt af op de muren wat waar moet komen. Zodra er een ruimte klaar is, laat je een ander je werk controleren. Ondertussen ga jij aftekenen in een volgende ruimte. Alle ruimtes doorlopen? Geef dan op elke muur de contouren van de inbouwdozen aan met alcoholstift. Teken de inbouwdozen steeds wat groter af dan ze eigenlijk zijn, zodat er de nodige ruimte is om ze vast te zetten. Nog nooit zelf elektriciteit gelegd? Teken dan ook de leidingen af, zodat je meteen ziet waar je moet slijpen of frezen.
Stap 5: slijpen, kappen en potjes inbouwen
Neem vervolgens je slijpschijf of sleuvenfrees erbij en slijp alle potjes en leidingen in de muur. Het uitkappen doe je best met een breekhamer, maar het kan ook met een hamer en een beitel. Voorzie overal genoeg ruimte om inbouwdozen en kabels in de muur te steken. Vervolgens steek je alle inbouwdozen in de muren. Maak de muur goed nat voor je hieraan begint. Op die manier kan de mortel traag uitdrogen en zal hij harder worden.
Stap 6: leg de kabels
Bij het leggen van de kabels komt je plannetje uit stap 2 goed van pas. Leg de kabels steeds soort per soort. Een mogelijke volgorde is deze: eerst de kabels van je lichtpunten, daarna je stopcontacten, dan je rolluikkabels, dan je utp-kabels, dan je alarmkabels en dan je stuurkabels. Een goede tip: als je een kabel laat vertrekken aan je elektrische bord, zorg dan dat die lang genoeg is. Kabels die naar boven gaan, geef je een lengte mee tot bijna op de grond. Kabels die naar onder gaan geef je lengte tot aan het plafond. Zo kan je de kabel in je elektrische bord laten lopen zoals je zelf wil. Noteer de kabelnummers op plastic tape met alcoholstift. Zodra je de kabels gelegd hebt, strijk je de sleuven dicht met mortel. Daarna leg je de kabels vast op de betonplaat. Werk hier altijd van het punt in de muur, richting het elektrische bord.
Stap 7: stel het elektrische bord samen en programmeer je installatie
Bij stap 2 heb je alvast de kringen en sferen bepaald. Je weet dus welke automaten en modules je nodig hebt. Op basis van je situatieschema, maak je een eendraadschema. Dat schema heb je nodig voor de keuring van je installatie, maar het is ook handig om je elektrische bord samen te stellen. Welke automaten er in je elektrische bord moeten komen, welke modules er achter welke automaat moeten komen … De volledige installatie wordt hier schematisch weergegeven. Het opstellen van het eendraadschema kan je mits de nodige kennis perfect zelf, maar kan je ook door een ervaren specialist laten doen. Als je weet hoeveel automaten en welke modules je allemaal nodig hebt, kan je de grootte van je elektrische bord of zekeringskast bepalen aan de hand van het aantal modules dat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je wat extra ruimte hebt, zodat je later nog uitbereidingen kan doen. Daarna moet je je domotica-installatie nog programmeren. Tip: programmeer de controller volledig voor je aan de installatie van je elektrische bord begint en kabels gaat aansluiten. Dat maakt het testen zoveel eenvoudiger.
Stap 8: sluit het elektrische bord aan
Tot slot sluit je het elektrische bord aan. Dat doe je best voor de chape op de kabels ligt. Merk je tijdens het aansluiten toch nog een probleempje, dan kan je nog een kabel vervangen, bijtrekken of aanpassen. Als de chape al ligt, is dat een pak moeilijker. Begin met alle stopcontacten, doe daarna de lichtpunten, daarna de rolluiken en andere automatiseringen om te eindigen met de stuurkabels van je systeem. Alles aangesloten? Dan kan je testen. Als dan alles werkt kan je verhuizen!
Overweeg je om domotica te integreren in je woning? Ga dan voor zelfbouw met ondersteuning aan internetprijzen, want zo kun je fiks besparen. Je nodige materialen bestel je makkelijk online. Succes!