Efficiënt besparen op elektriciteit? Met smart home innovaties.

09/06/2021

Niemand ontvangt graag energiefacturen en al zeker niet als je minder zou kunnen betalen. Hoe maak je efficiënt gebruik van je duurzaam opgewekte energie en houd je je elektriciteitsverbruik beter in de hand? Think smart met een slimme digitale meter en geconnecteerde apparaten! Verrijk je kennis met deze tips.

Overschakelen op de digitale meter

Dankzij de digitale meter voor elektriciteit en gasverbruik met ingebouwde communicatietechnologie heeft de netbeheerder en de energieleverancier vanop afstand zicht op de correcte gegevens van het energieverbruik en -injectie van hun klanten. Hierdoor kunnen op termijn de werkingskosten weggelaten worden. Moet er iets worden aangepast zoals een uurtarief of de gebruiker? Dan gebeurt dit veel sneller en gemakkelijker.

De digitale meter een vloek of een zegen?

Voor de consument is een digitale meter op zich geen garantie voor lagere verbruikskosten. Maar meten is weten. De afschaffing van de terugdraaiende teller is voor vele zonnepaneelhouders een zware dobber. Bovendien wordt er binnenkort rekening gehouden met pieken in het verbruik. Slim gebruik maken van je (duurzame opgewekte) energie wordt dan nóg belangrijker. Oplossingen zoals een thuisbatterij en een hoger zelfverbruik kunnen helpen. Maar ook het inzicht krijgen in je verbruik en je gedrag hierop aanpassen helpt je besparen. We bespreken enkele mogelijkheden.

Een slimme digitale meter

Koppel je een slim energiebeheersysteem, ook wel HEMS (Home Energy Management System) of CEMS (Customer Energy Management System) genoemd, op je digitale meter aan, dan heb je via de aangesloten apps, de gegevens en bij uitbreiding je energieverbruik, beter in de hand. Om toegang te krijgen tot de gebruikerspoorten P1 en S1, op je digitale meter, respectievelijk voor elektriciteit- en gasverbruik, deze te openen en terug sluiten moet je contact opnemen met je netbeheerder Fluvius.

Via je digitale meter kun je dan je energieproductie en -verbruik in de gaten houden zonder te moeten wachten op de jaarlijkse energieafrekening. En het kan nog gemakkelijker. Laat je slimme apparaten rechtstreeks met je digitale meter communiceren en automatisch werken via actieve vraagsturing. Zo kunnen je geconnecteerde toestellen werken op momenten wanneer de elektriciteit het goedkoopst is of wanneer er energie geproduceerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen die werken wanneer de energieproductie van zonnepanelen piekt. Lees hier meer over het slim maken van je digitale meter. Ontdek hoe je alles uit je digitale meter haalt.

Slim gebruik van energie en huishoudelijke apparaten

Minder energie verbruiken en een lager kostenplaatje, daar dromen we toch allemaal van? Ook zonder slimme digitale meter kun je je woning transformeren tot een ‘smart home’ en gebruik maken van geconnecteerde apparaten. Wat is er zoal mogelijk met deze ‘nieuwe domotica’ op vlak van elektriciteitsbesparing?  Enkele voorbeelden.

Slimme stopcontacten en verlichting

Plug je je apparaten in op slimme stopcontacten, dan kun je via een app het stopcontact bedienen op afstand en er gegevens van doorkrijgen. Schakel bijvoorbeeld een toestel uit dat je bent vergeten uit te zetten, controleer het verbruik ervan of programmeer wanneer een toestel actief via een actief stopcontact. Zo is het handig om het sluipverbruik van energievretende toestellen te detecteren en in te grijpen.

Verlichtingsoplossingen zoals slimme ledlampen die automatisch aan of uit gaan bij het betreden of verlaten van je woning, of verlichting die je op afstand bedient of met één druk op de knop dooft, helpen je besparen. Lampen die je via de smartphone dimt of van kleur laat veranderen, of waarmee je de indruk wekt dat je thuis bent, zorgen voor extra comfort en veiligheid. Ontdek hoe je met huisautomatisatie ontdekt of je de lichten hebt uitgedaan.

Slimme verwarming, koeling en ventilatie

De grote slokop wat energieverbruik betreft is waarschijnlijk je verwarmingssysteem. Kun je hierop besparen, dan haal je er heel wat voordeel uit. Met een slimme thermostaat bijvoorbeeld waarmee je op afstand de temperatuur in huis regelt, die de verwarming lager zet als je het huis verlaat, of die je inzicht geeft in je verbruik zodat je bepaalde gewoontes kunt aanpassen. Via slimme thermostaatkranen kun je bijvoorbeeld de temperatuur per kamer regelen.

Op het juiste moment ventileren en koelen kan je daarnaast ook heel wat energieverbruik besparen. Ventileren komt in de zomer komt bijvoorbeeld beter van pas wanneer het frisser is. Zo hoef je minder te koelen en bespaar je ook daarop.

Geconnecteerde toestellen

Je wasmachine laten draaien op het moment dat je zonnepanelen veel energie opwekken zodat je niet te veel op het elektriciteitsnet injecteert? Dat kan door je toestellen via een app te bedienen ook wanneer je niet thuis bent. Wel vooraf even de was in je wasmachine steken! Heel veel is mogelijk, vraag raad aan je elektricien of Smart Home specialist om meer te ontdekken.

Lees ook:

Waarom de nieuwe generatie domotica zo aantrekkelijk is.
Installeer zelf je Smart Home met geconnecteerde oplossingen en verbeter zo de veiligheid en het energieverbruik.
Een slimme woning creëren? Da’s zo gefikst, met geconnecteerd schakelmateriaal!
Energie besparen en zuinig verwarmen anno 2021: ontdek onze tips.
Je opgewekte energie slim inzetten en zo besparen? Ontdek een handige energiemanager!
Hoe optimaliseer je je energieverbruik? Ontdek onze tips!

Benieuwd hoe innovaties je helpen bij het verminderen van je energieverbruik? Lees meer artikels over elektriciteit, verlichting en domotica.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.