Een veilige thuis met behulp van slimme domotica-oplossingen

15/02/2021

Inbraken gebeuren vooral tijdens de donkere maanden en wanneer de bewoners niet thuis zijn. Omdat we meer thuiswerken krijgen inbrekers minder kansen, maar toch is het belangrijk om alert te zijn. Gelukkig hoef je niet voortdurend het ‘fort’ bewaken en kan je slimme woning je hierbij helpen. Ontdek domotica-toepassingen die de veiligheid bij jou thuis vergroten.

Een veilige thuishaven? Onder controle!

Je woning is normaal je veilige haven, maar vanaf je de deur achter je sluit kun je daar niet meer zo zeker van zijn. Inbrekers krijgen zo de kans om je domein te betreden. Maar je kunt niet altijd alles in de gaten houden… Of toch? Slimme domotica geeft je zicht op, en controle over je woning, thuis en vanop afstand. Hiermee vergroot je het veiligheidsgevoel én je gemoedsrust.

Inbraakveilige oplossingen

Aanwezig wanneer je er niet bent

Wanneer je gaat werken, op uitstap of vakantie gaat, krijg je liever geen inbrekers over de vloer. Sociale controle kan in je afwezigheid helpen, maar niet iedereen wil of kan zijn buren met deze taak opzadelen. Daarom is het handig om ook dan de indruk te kunnen wekken dat je thuis bent. Bedien bijvoorbeeld met tijdschakelaars, je smartphone of tablet je (buiten)verlichting, gordijnen en rolluiken en misleid zo mogelijke inbrekers.

Verwelkom of verjaag bezoek

Connecteer met je woning via videofonie, parlofonie of camerabewaking en profiteer van een extra paar ogen. Detecteer bijvoorbeeld met slimme camera’s beweging in de buurt van je huis en krijg automatisch een melding en bijhorende videobeelden. Staat er iemand aan je voordeur terwijl je op het werk bent? Communiceer dan via je slimme deurbel. Geef via een ingebouwde luidspreker de poetshulp, koerier of een familielid instructies of de toegang tot je woning en schrik indringers af met je ‘aanwezigheid’ vanop afstand. Of wat dacht je van een slim slot dat je via vingerafdrukdetectie of via je smartphone kunt openen en blokkeren? Handig, want zo kan er ook niemand binnen als je bijvoorbeeld je sleutels verliest.

Domotica alarmsysteem

Wil je liever geen alarmsysteem die verbonden is aan een alarmcentrale? Dan kun je de hulp van een domotica-alarmsysteem inschakelen en zo kosten besparen. Vingerafdrukscanners, bewegingsmelders, beveiligheidscamera’s, binnen- of buitensirenes, … de mogelijkheden waarop je kunt rekenen zijn uitgebreid. Niet alleen word je gewaarschuwd, je kunt ook tijdig ingrijpen. Laat bijvoorbeeld alle lichten in huis aangaan, regel de toegang tot je woning of laat rolluiken automatisch naar beneden gaan wanneer beweging rond het huis opgemerkt wordt.

Slimme raam- en deursensoren

Wil een inbreker je ramen of deuren forceren? Dankzij slimme deur- en raamsensoren worden trillingen en bewegingen geregistreerd en gaat er een alarm af die de inbrekers wegjaagt. Installeer eventueel een binnencamera die je meteen een bericht stuurt bij ongewenst bezoek.

Veiligheid in de ruimere zin van het woord

Maar niet alleen op gebied van inbraakveiligheid kan domotica een nuttige aanvulling zijn. Ook om je woning te besparen van schade en hoge kosten komt het van pas.

Brandveiligheid

Slimme brand- en rookmelders vergroten het veiligheidsgevoel in huis. Zo kun je meteen ingrijpen wanneer het alarm klinkt of wanneer je een waarschuwing ontvangt via je tablet of smartphone. Bovendien controleren bepaalde rookmelders zelfs hun eigen levensduur zodat je ze tijdig kunt vervangen voordat ze stuk gaan.

Detecteer onregelmatig verbruik

Wil je hoge verbruiksfacturen voorkomen? Via een slim domoticasysteem houd je de vinger aan de pols. Je wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd wanneer er een gas- of waterlek is en sluit via het systeem de leidingen bij hoog verbruik tijdig af.

Veilig systeem

Vaak heerst er nog de bezorgdheid dat je domoticasysteem kwetsbaar is voor digitale criminelen. Die angst is meestal ongegrond. De betere slimme domoticasystemen zijn immers hackproof. Natuurlijk is het belangrijk om je eigen digitale veiligheid te garanderen en je wifinetwerk goed te beveiligen.

Interesse in een slim domoticasysteem om je veiligheid thuis te verbeteren? Kom er meer over te weten in de artikels over domotica en beveiliging van onze redactie en onze partners.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.