Welk domoticasysteem kiezen?

Gepubliceerd op 20 September 2019

Een automatisch scenario instellen voor je rolluiken. De temperatuur in je woning regelen vanop afstand. Muziek streamen in elke kamer van je huis. Alle verlichting in de woning uitschakelen met één druk op de knop. Domotica maakt het mogelijk. Maar hoe vind je het domoticasysteem dat bij jouw situatie en behoeften past? Ontdek een handig stappenplan!

1. Lijst je eisen op.

Er zijn diverse domoticasystemen op de markt, het ene al wat complexer dan het andere. Welk systeem jij best kiest, hangt af van je behoeftes. Denk daarom eerst eens na: wat verwacht je allemaal van je domoticasysteem? Domotica biedt je extra comfort en veiligheid, laat je toe om energie te besparen en om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Waar leg jij de prioriteiten en welke functies wil je allemaal automatiseren? Een specialist in je buurt kan je helpen bij het in kaart brengen van je behoeftes. Vind hier jouw specialist en neem vrijblijvend contact op.

2. Kies tussen een gesloten en een open systeem.

Bedenk vervolgens of je voor een gesloten of een open systeem gaat. Het verschil? Een gesloten systeem is niet compatibel met een ander systeem. Je kunt dus niet uitbreiden met componenten van een andere fabrikant. Je bent gebonden aan één fabrikant. Wanneer die niet langer investeert in het systeem dat jij gebruikt, is dat nadelig voor jou. Je profiteert niet van verbeteringen en het is niet langer evident om herstellingen te doen. Een open domoticasysteem daarentegen is compatibel met alle apparaten binnen een bepaalde standaard. Zo garandeert de KNX-standaard dat alle aangesloten fabrikanten compatibel zijn met elkaar. De aanwezigheidsdetector van een fabrikant kan perfect een verlichtingsdimmer van een andere fabrikant aansturen. Ontdek hier hoe het werkt.

3. Let op gebruiksvriendelijkheid.

Domotica biedt heel wat mogelijkheden. Wil je maximaal profiteren van de voordelen? Kijk dan uit naar een systeem dat je makkelijk zelf kunt bedienen. Met een gebruiksvriendelijk systeem ben je minder afhankelijk van derden en kun je ten volle alle functies benutten. Win de nodige informatie in. Kun je makkelijk zelf scenario’s instellen, of heb je hiervoor de hulp van een installateur nodig? Ontdek de nieuwe oplossing voor slimme domotica, die programmatie overbodig maakt.

4. Maak je keuze: een centraal of een decentraal systeem?

Bij de centrale systemen gebeurt de controle en bediening vanuit een centrale unit. Als er een bepaald onderdeel niet meer werkt, kun je je systeem niet meer bedienen. Bij een decentraal systeem daarentegen zijn alle onderdelen intelligent. Het systeem is niet afhankelijk van de centrale unit. Is er een onderdeel stuk, dan blijft de rest gewoon werken en kun je de installatie nog altijd bedienen. Een decentraal systeem heeft dus zijn voordelen. Laat je adviseren door je specialist in de buurt.

5. Kies tussen een bekabeld of een draadloos systeem.

Bij een bekabeld systeem zijn alle onderdelen met elkaar verbonden via kabels. Gelet op de bediening en programmatie is dit een snelle en stabiele oplossing. Bij een draadloos systeem zijn er geen kabels nodig. De componenten communiceren via infrarood, radiofrequentie of powerline. Niet zeker wat jij best kiest: bekabeld of draadloos? Win advies in bij een specialist.

Interesse in een future proof domoticasysteem? Bezoek de Concept Store en ontdek de talrijke mogelijkheden van domotica. Neem contact op met een verdeler in de buurt voor professioneel advies op maat. Vraag ook je gratis infobrochure aan

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan