Project AZ Sint-Maarten: Legrand zorgt voor extra flexibiliteit

Automobilisten die dezer dagen aan de noordkant van Mechelen over de R6 rijden, kunnen er niet naast kijken: de nieuwe campus van AZ Sint-Maarten. Een indrukwekkend complex van 100 bij 200 meter, met zeven bouwlagen en een totale vloeroppervlakte van 105.000 vierkante meter. Na het opstarten van de ruwbouw in 2013, werden onlangs de deuren geopend voor de eerste patiënten.Na een uitgebreide marktprospectie en de goedkeuring van aannemer technieken Engie, werd beslist in zee te gaan met Legrand voor de levering van maar liefst 40 kilometer kabelgoten. Daar bleef het echter niet bij.

Maximaal inzetten op kabelgoten

Legrand beschikt over een ruim productassortiment afgestemd op toepassing in ziekenhuizen. Bovendien was de bouwheer van dit project reeds vertrouwd met de Legrand-producten op de bestaande campussen van AZ Sint-Maarten in Mechelen en Duffel.

“In een ziekenhuis wordt regelmatig verbouwd, en dus hebben we maximaal ingezet op kabelgoten, zodat onze eigen technici later altijd nog zelf de nodige aanpassingen kunnen doen,” zegt Jan Claesen, technisch directeur van AZ Sint-Maarten.

Alleen al in de gangen werd 40 kilometer kabelgoten geïnstalleerd. Daarbij kwamen dan nog de kabelladers voor de verticale tracés en de draadgoten in de kamers.

Naast de kabelgoten, stond Legrand ook in voor andere flexibele oplossingen, zoals de stand-alone zuilen in de administratieve afdelingen en oplossingen die beantwoordden aan de specifieke vereisten van de ICT-divisie.

Massa’s elektrisch materiaal

In het nieuwe gebouw is een bijzonder grote hoeveelheid elektrisch materiaal verwerkt. Zo lopen onder andere patiëntenoproepsystemen, televisie, brandsystemen en toegangscontrole allemaal over het datanetwerk. De 87 datakasten zijn van Minkels, onderdeel van Legrand Data Center Solutions, en werden op maat samengesteld door Legrand.

Claesen: “Elke component van de elektrische installatie kreeg een nummer, zodat ook zonder plan bij de hand, alle elementen makkelijk terug te vinden zijn.”

Als schakelmateriaal werd gekozen voor de Mosaïc-lijn. Alle stopcontacten kregen een kleur: rood voor UPS en wit voor een standaard stopcontact.

Gegarandeerde service

Niet alleen het technische aspect was echter belangrijk bij de keuze voor Legrand als leverancier. AZ Sint-Maarten ging resoluut voor de service die een grote, internationale speler als Legrand ook na de oplevering kan bieden.

“Een vitaal aspect in de continue werking van elk ziekenhuis,” besluit Jan Claesen. “Net als de tijdsdruk bij zo’n project trouwens. De snelle leveringsmodaliteiten van Legrand, ook bij onvoorziene obstakels, hebben er mee toe bijgedragen dat onze complexe werf netjes op tijd klaar was.”

In samenwerking met BTicino

Meer nieuws van BTicino

Legrand, Netatmo en BTicino bundelen de krachten

 De Legrand Group neemt met zijn merken Legrand, Netatmo en BTicino een leidende rol in de smart

GRATIS Nieuwsbrief