Energie besparen met domotica

Gepubliceerd op 30 Juni 2015

Domotica maakt niet alleen je woning slimmer. Het zorgt er ook voor dat jij slimmer kunt omspringen met je energieverbruik. Zo kan een domoticasysteem verschillende grote toestellen in huis – een wasmachine, droogkast, vaatwasser of warmwaterboiler – op het goedkoopste elektriciteitstarief laten werken tijdens de voordelige daluren. Het systeem denkt voortdurend met je mee. Ben je vergeten de tuinverlichting uit te schakelen? Of hebben je kinderen overal in huis de lichten laten branden? Domotica lost dit voor je op zodat jij minder aan je hoofd hebt en tegelijkertijd geld bespaart.

Domotica houdt een oogje in het zeil

Wat is domotica nu eigenlijk? Domotica is een centraal elektronisch systeem dat alle elektrische toestellen in een woning bedient en beheert. Op die manier worden de verlichting, de verwarming, de koeling, de toegangscontrole, de beveiliging en het beheer van de huishoudapparaten automatisch bestuurd. De installatie is opgebouwd rond jouw gebruiksgemak, heeft een bediening waar je snel weg mee bent en is heel intelligent. Deze vernuftige technologie bevordert het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en het rationeel energiegebruik. Het systeem houdt een oogje in het zeil en drukt je met de neus op de feiten waardoor je de neiging hebt om actief energie te besparen.

Het hoogst mogelijke rendement

Domotica verhoogt ongemerkt je woon- en leefcomfort. Het houdt alles in de gaten en stelt elk defect meteen vast. Is er iets mis in huis, dan geeft het domoticasysteem je een seintje. Heeft je mazoutketel een onderhoud nodig of moet je boiler dringend worden ontkalkt? Dan word je automatisch verwittigd. Handig, niet? Want door je elektrische toestellen goed te onderhouden, zorg jij ervoor dat ze optimaal werken en zo weinig mogelijk energie verbruiken.

Elke zone doet een duit in het zakje

Met een centraal domoticasysteem kun je je woning in verschillende zones indelen. Elke zone kan afzonderlijk worden beheerd. Zo is het mogelijk om 's morgens vroeg de verwarming in de badkamer of in de keuken te laten aangaan, terwijl jij nog in bed ligt. Wanneer je opstaat, is die ruimte al aangenaam warm. Een poosje later springt de verwarming vanzelf naar een lagere stand, zodat je met een gerust hart naar je werk kunt vertrekken. Je verbruikt dus minder energie als je in elke kamer in huis de temperatuur apart kunt instellen.

Slimmer verwarmen en verlichten

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we thuis vertrekken en vergeten zijn de lichten uit te schakelen. Of dat we gaan slapen en er niet aan gedacht hebben om de verwarming lager te zetten. Deze vergetelheid leidt al snel tot een aanzienlijke energieverspilling. Kies daarom voor domotica met speciale sensoren, die nagaan of er al dan niet iemand aanwezig is in huis. Valt er een persoon te bespeuren? Dan bedienen licht- en temperatuursensoren de verlichting en de verwarming of de koeling. Maak ook gebruik van raamcontacten die de verwarming in een lagere stand zetten of uitschakelen zodra er een raam wordt geopend.

Energie besparen op warme dagen

Met domotica bespaar je zelfs op warme dagen energie. Wanneer de temperatuur binnenshuis stijgt, kun je met behulp van je domoticasysteem de zonwering of de rolluiken automatisch naar beneden laten gaan. Zo vermijd je dat je woning verandert in een sauna en dat je een energievretende ventilator of de airconditioning moet aanzetten. De domotica doet zijn werk zonder dat jij er naar moet omkijken. En dat voel je in je portemonnee!

Stop het sluipverbruik

Nog zo'n snufje om energie te besparen is de alles-uit-toets waarover je domoticasysteem beschikt. Bij het verlaten van de woning of voor het slapengaan kun je met één druk op deze knop alle elektrische apparaten in huis uitschakelen. Let wel, toestellen zoals de koelkast, de diepvries en het alarmsysteem blijven natuurlijk in werking. Alle niet-noodzakelijke sluipverbruikers verspillen dan geen energie meer. Televisies, computerschermen en andere elektrische toestellen die in stand-by staan, nemen immers ongemerkt een flinke hap uit je energiebudget.

Met domotica daalt je energiefactuur

Is een domoticasysteem duur? Helemaal niet! Door gebruik te maken van domotica ga je juist energie besparen. Sensoren, drukknoppen en vooraf ingestelde informatie regelen alles voor jou. Van de lichten en de verwarming tot de rolluiken en de sluipverbruikers in huis. Met een domoticasysteem krijg je bovendien een beter zicht op je energieverbruik. Zo kun je in de best mogelijke omstandigheden waken over de hoeveelheden water, gas, elektriciteit en stookolie die door je woning stromen. Domotica doet je energiefactuur alleen maar dalen, zoveel is zeker!

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan