Resultaten van nationale enquête bekend
Duizend Belgen namen deel aan een onafhankelijke enquête* over de emotionele gevolgen van een woninginbraak. Het onderzoek kwam er op initiatief van het Inbraakpreventieplatform. Deze vzw wil ons bewust maken van de risico’s op, en de nasleep van, een woninginbraak. Dit zijn de learnings!
Meerderheid slachtoffers ervaart emotionele impact
Les 1: een woninginbraak doet wat met ons. Het grote merendeel van de slachtoffers ondervindt emotionele of zelfs fysieke gevolgen. Slecht slapen, concentratieproblemen, boosheid, neerslachtigheid en irritatie zijn maar enkele gevoelens waar slachtoffers mee te kampen krijgen.
Niet meer gerust na een inbraak
Om nog even in te gaan op les 1: het verliezen van het veiligheidsgevoel thuis is een vaak terugkerend effect bij slachtoffers. Een spijtige zaak, want als je je ergens veilig moet kunnen voelen, is het toch wel in je eigen woning. Benieuwd hoe goed jouw woning beveiligd is tegen inbraak? Doe de InbraakPreventieCheck! Je ontdekt meteen waar de zwakke plekken zitten en hoe je deze beveiligt.
We doen pas aan preventie na een inbraak
Les 2: we komen pas in actie na een inbraak. Inderdaad, de meeste veiligheidsmaatregelen worden pas na een woninginbraak genomen. Waarom wachten met het beveiligen van je woning tot je het slachtoffer wordt van een inbraak? Check actuele tips voor een betere beveiliging in en rond je woning en ga ermee aan de slag! Zo bespaar je jezelf en je huisgenoten heel wat narigheid.
Inbreker raakt meestal binnen via raam of deur
Les 3: woninginbraken gebeuren vooral via een raam of deur op de benedenverdieping. Dat die op slot zijn, houdt de inbreker niet tegen. Je zorgt dus best voor bijkomende beveiliging. Leer meer over populaire inbraakmethodes (de Bulgaarse methode, lock picking, hengelen … ) en scoor specifieke preventietips.
Hoe inbraakveilig is jouw woning? Doe de check!
Doe de InbraakPreventieCheck en ontdek in enkele stappen hoe goed jouw woning beveiligd is tegen inbraak. Wil je nog een stap verder gaan? Laat je dan gratis en vrijblijvend adviseren door een onafhankelijk expert. Je steekt er vast wat van op! Vind hier een expert in jouw gemeente.
Het Inbraakpreventieplatform is er voor jou
Hoe gaat de Belg om met de beveiliging van zijn woning en de gevolgen van een woninginbraak? De tweejaarlijkse nationale enquête van het Inbraakpreventieplatform in samenwerking met iVOX leverde interessante inzichten op. Aan de hand van dergelijke onderzoeken brengt het platform het gedrag, de visie en de gevoelens van de Belg rond woninginbraken en inbraakpreventie in kaart. Jouw voordeel? Op www.inbraakpreventieplatform.be ontdek je actuele preventietips en handige tools om je woning inbraakveiliger te maken. Te checken dus!
*Enquête in samenwerking met FOD Binnenlandse Zaken. Het onderzoek is representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.