Weet steeds wie voor je deur staat

Gepubliceerd op 13 January 2018
Bticino classe 300 videofoon
Bticino classe 300 videofoon

Stel je voor: je werkdag zit erop en net wanneer je met een glaasje wijn in de zetel zit om naar een film te kijken, rinkelt de bel van de voordeur. Of je bent aan het behangen en op het moment dat je een nieuwe baan inpapt, belt er iemand aan de poort. In zo'n situaties is een videofoon of een parlofoon erg handig om te checken wie er aanbelt. Tegenwoordig hoef je zelf niet thuis te zijn om deze bezoeker te zien en aan te spreken…

Hoe werkt een videofoon of een parlofoon?

Een videofoon en een parlofoon hebben beide een binnen- en een buitenpost. Het ene toestel bevindt zich binnenshuis, het andere hangt bijvoorbeeld aan de voordeur of aan de poort. Met een parlofoon kun je spreken met de persoon die aanbelt. Een videofoon gaat nog een stap verder en laat die persoon ook zien op een beeldscherm. Zo kun je eerst veilig nagaan wie er voor de deur of de poort staat en vervolgens beslissen of je opendoet.

Vaste en draadloze toestellen

Aan een video- en parlofoonsysteem kun je meerdere binnen- en buitenposten koppelen. In je woning is het geen overbodige luxe om videofoons of parlofoons in verschillende ruimten te plaatsen. Je kunt ze dan eveneens gebruiken als een intercom. Erg handig om bijvoorbeeld het hele gezin met één enkele oproep op te trommelen voor het avondeten. Een binnenpost is trouwens niet noodzakelijk een vast toestel. Je hebt ook de keuze uit draadloze videofoons en parlofoons.

Installatie bij nieuwbouw en renovatie

Bij de installatie van een vaste videofoon of parlofoon moet je heel wat kabels voorzien. Tijdens het bouwen van een nieuwbouwwoning vormt dat geen enkel probleem. Je kunt de kabels dan gemakkelijk laten leggen, ook als je om budgettaire of andere redenen de installatie van je videofoon of parlofoon nog even uitstelt. Om een videofoon optimaal te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je de buitenpost op de juiste hoogte monteert. Hang het toestel ongeveer op persoonshoogte want anders schiet je videofoon zijn doel voorbij. Bij de renovatie van een woning is het installeren van een videofoon of parlofoon een ander paar mouwen. Het is dan immers niet zo vanzelfsprekend om allerlei bijkomende kabels aan te brengen. In dat geval kies je best voor een draadloze videofoon of parlofoon zodat je gespaard blijft van flink wat slijp- en breekwerk.

Verzot op technologische snufjes?

Als je in huis meerdere parlofoons plaatst, kun je de binnenposten ook als een intercomsysteem gebruiken. Op die manier is het mogelijk om te communiceren tussen verschillende ruimten in de woning. Ideaal voor oudere bewoners of voor mensen met een handicap. Ben je verzot op technologische snufjes? Dan kun je je videofoon of parlofoon bedienen met een smartphone of een tablet. Belt iemand aan de voordeur, maar is niemand thuis? Het signaal wordt doorgestuurd naar de smartphone, ongeacht waar je je bevindt. Vanop afstand de deur openen of de camerabeelden bekijken … het kan allemaal. Sommige videofoons pakken uit met een functie waarmee je degene die aanbelt kunt fotograferen of filmen. De foto's of filmpjes worden opgeslagen in het geheugen van het toestel zodat je ze achteraf kunt bekijken. Een andere functie geeft je bezoekers dan weer de mogelijkheid om audio- of videoboodschappen achter te laten.

Meer comfort en veiligheid

Vandaag de dag zijn tal van woningen uitgerust met videofonie of parlofonie. Het verhoogt in grote mate je wooncomfort en je veiligheidsgevoel. Met een parlofoon kun je eerst een praatje slaan met de persoon die aanbelt. Een videofoon toont je ook nog eens discreet hoe die persoon er uitziet. Belangrijk is dat je de bezoeker goed kunt observeren. Een degelijke ingebouwde verlichting is dan ook een must. Daarnaast heb je de keuze uit een zwartwit- of een kleurenscherm. Met de groothoeklens en eventueel een bewegende camera kun je zelfs vaststellen of de bezoeker alleen is of niet. Maak je gebruik van een draadloze binnenpost? Dan ben je in staat om de oproep overal in huis en ook buiten de woning te beantwoorden. Zo houd je ongewenste bezoekers buiten en open je de deur, de poort of het elektrische deurslot voor anderen. De prijzen van videofoons en parlofoons liggen tegenwoordig niet meer zo ver uit elkaar, zodat videofonie snel terrein wint.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan