Zekeringkast kiezen voor je woning? Hiermee houd je rekening.

12/02/2025

Wil je de elektrische installatie van je woning (laten) vernieuwen of plaatsen? Dan mag de ideale zekeringkast niet ontbreken. Wat zijn zoal de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van je zekeringkast? We zetten ze voor je op een rij en vergemakkelijken je keuze met de keuzehulp van Zelektro.be.

1. Voldoe aan het AREI

In het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) vind je de algemene bepalingen en voorschriften voor elektrische installaties in België. Voor huishoudelijke installaties is boek 1 van AREI van toepassing. Ga je je elektriciteit vernieuwen, dan moet je dus op de hoogte zijn van de recentste versie van het AREI. Ook bij de vernieuwing van je zekeringkast moet je installatie aan bepaalde normen voldoen. Denk maar aan de juiste dimensionering van de kabels, het gebruik van de juiste zekeringen, de correcte plaatsing van differentieelschakelaars,... Informeer je dus goed op voorhand.

2. Bepaal wat je nodig hebt

Bij de keuze van een zekeringkast is het belangrijk om je elektriciteitsbehoeften in kaart te brengen:

  • het aantal stopcontacten en lichtpunten,
  • komen er (in de toekomst) zonnepanelen, een laadpaal of een warmtepomp,
  • zal er elektrisch gekookt worden of op gas,
  • de locatie van de wasmachine en de droogkast,

Verder is het ook belangrijk om te weten of je een monofasige installatie (2x230V) hebt of over een meerfasige installatie (3-polig 3x230V of 4-polig 3N400V) beschikt. Dit bepaalt mee de opbouw van je zekeringkast.

3. Kies de indeling en capaciteit

Eens de behoeften in kaart zijn gebracht, kan het aantal automaten en differentieelschakelaars worden bepaald. Voorzie zeker ook wat extra plaats voor eventuele uitbreidingen/aanpassingen in de toekomst. Hiervoor kan het interessant zijn een iets grotere zekeringkast te kiezen dan initieel nodig is.

4. Denk aan de veiligheid

‘Safety first’ is belangrijk bij elke elektrische installatie. Rust daarom je zekeringkast zeker uit met differentieels en automatische zekeringen. Een differentieel beschermt je tegen elektrische schokken bij onrechtstreekse aanraking. Zodra er een verliesstroom optreedt, schakelt het differentieel de elektrische installatie uit. De automaat daarentegen onderbreekt de elektrische kring als door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Voorzie eventueel ook een overspanningsbeveiliging om je apparatuur te beschermen tegen pieken in de netspanning.

Kies je kant-en-klare zekeringkast met de Zelektro-keuzehulp

Heb je hulp nodig of ben je niet helemaal zeker hoe je een zekeringkast het beste opbouwt? Met de zekeringkastenkeuzehulp vind je in een paar klikken de geschikte zekeringkast.

Wat zijn de voordelen van deze keuzehulp?

  • Selecteer snel de geschikte zekeringkast voor jouw project in een paar eenvoudige stappen, zonder technische expertise.
  • Bekijk direct welke opties, functionaliteiten en prijzen beschikbaar zijn.
  • Werk tijdbesparend dankzij het volledig voorbedrade en gemonteerde eindproduct.
  • Ontvang snel offertes voor jouw gepersonaliseerde configuraties.
  • Kies uit kasten van drie topmerken: Gewiss, Legrand en ABB.

Wil je liever meteen een compleet overzicht van de standaard voorbedrade zekeringkasten? Deze vind je op de Zelektro-website.

Heb je vragen? Neem hier contact op. Het Zelektro-team staat klaar om je te ondersteunen en te adviseren bij het maken van de juiste keuze.

In samenwerking met Zelektro.be

Ontdek meer

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.