Welk oplaadpunt past bij jouw bedrijf?

Welk oplaadpunt past bij jouw bedrijf?

06/11/2023

Het groeiende aantal elektrische auto’s gaat hand in hand met de groei van het aantal oplaadpunten. Steeds meer ondernemers onderzoeken daarom de mogelijkheden van oplaadpunten bij hun bedrijfspand, omdat het verschillende voordelen heeft. Maar het ene oplaadpunt is het andere niet, hoewel ze best veel op elkaar lijken. In dit artikel lees je over de belangrijkste verschillen, zodat jij kunt bepalen voor welk oplaadpunt jij het beste kunt gaan.

Opladen via het stopcontact

Opladen via het stopcontact is een eenvoudige, maar trage en onveilige optie voor het opladen van je elektrische auto. Het vermogen waarmee je kunt laden via het stopcontact is heel beperkt. Je kunt denken aan ongeveer 3,5 kW, waarmee je al snel aan een laadtijd van ruim 16 uur zit.

En als je je elektrische auto aan dat stopcontact hangt, trekt de auto daar op volle kracht zoveel mogelijk vermogen uit. Als je bedrading helemaal netjes up-to-date is, is er nog niet zoveel aan de hand. Maar vaak is dat niet het geval. Als je bedrading er al een tijdje in zit, zijn je kabels namelijk dunner en heb je dus grotere kans op brand bij het laden via het stopcontact.

Laadpaal

Als ondernemer zit je eigenlijk helemaal niet te wachten op bovenstaande opties. Met het oog op snelheid en veiligheid is laden via een laadpaal veel aantrekkelijker. Zo’n laadpaal kan vaak een vermogen tussen de 11 kW en 22 kW kan leveren. Je laadtijd is daardoor een stuk korter.

Een laadpaal levert wisselstroom, die we ‘alternating current’ (AC) noemen. Jouw auto moet die AC omzetten in ‘direct current’ (DC) om de stroom op te slaan in de accu. Hoe efficiënt dat omzetten verloopt, verschilt per elektrische auto.

Doordat er bij bedrijven vaak meerdere mensen elektrisch rijden, is een investering in laadpalen al snel heel aantrekkelijk. Je bereikt dan namelijk een hogere bezettingsgraad en daarmee een grotere winst. En als je bij het laden van meerdere auto’s tegelijk dynamic load balancing inzet, maak je ook nog optimaal gebruik van je beschikbare stroom.

Snellaadpaal

Wil je sneller en efficiënter laden? Dan kunnen we een snellaadpaal aanbevelen. Het omzetten van AC naar DC gebeurt bij deze methode al in de snellaadpaal, waardoor de stroom gelijk naar je accu kan gaan. Een snellaadpaal kan hierdoor laden met een vermogen tussen de 50 kW en 350 kW. En dat scheelt je een hoop tijd.

Je voelt de bui misschien al hangen: je krijgt dan wel te maken met hogere kosten. Zo’n snellaadpaal is niet alleen in aanschaf duurder, maar ook de prijs waarvoor je de stroom afneemt is hoger.

Met laadpalen bij je bedrijfspand behaal je financiële voordelen, voldoe je aan wetgeving en bied je extra service aan je medewerkers en klanten. Ook goed voor je groene imago! Nu je weet welke opties er zijn, heb je waarschijnlijk een beter idee welk oplaadpunt bij jouw bedrijf past. Ontdek in ons gratis adviesrapport op maat wat er mogelijk is in jouw situatie.

Welk oplaadpunt past bij jouw bedrijf?

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.