Welk materiaal kies jij voor je gevel?

materiaal gevel

De buitengevels vormen de ‘smoel’ van je woning. Welk materiaal of afwerking past het beste bij jouw huis? Ontdek de verschillende soorten gevelmaterialen en hun eigenschappen.

Betrouwbare klassieker: de baksteen

Succes van de baksteen

Bakstenen zijn nog steeds populair. De reden van hun succes? Ze zijn zeer duurzaam en scoren hoog op het gebied van thermische en akoestische isolatie. Bovendien bestaan ze in verschillende kleuren, vormen en texturen waardoor er voor ieder wel wat wils is. Je kunt bijvoorbeeld in het aanbod machinaal gemaakte bakstenen kiezen voor strengpersstenen, die zijn onderling gelijk, of voor handvormstenen die zijn onregelmatiger en zien er handgemaakt uit. 

Verken je ideale baksteen

Je kunt inspiratie opdoen in flyers of online óf je kunt je toekomstige bakstenen gaan bekijken in de toonzaal. Maar het is ook interessant om referenties op te vragen en de bakstenen ‘in het echt’ te gaan bekijken. Bezoek verschillende (kijk)woningen waar de bakstenen gebruikt zijn en krijg zo een beter beeld. Wist je trouwens dat de bakstenen op de verschillende paletten best onderling gemengd worden? Zo vallen de kleurverschillen, die tijdens het productieproces ontstaan zijn, minder fel op. 

Manier van bouwen

Tussen de bakstenen zitten voegen die kunnen variëren in kleur en breedte en bepalen mee de gehele look. Naargelang de keuze van de voeg ziet je gevel er immers heel anders uit. De trend van nu is om de voeg zo dun en onopvallend mogelijk te maken. Dit kan door de gevelstenen te lijmen of dun te metselen. Het resultaat is een redelijk egale muur waarbij het lijkt dat de gevelstenen gestapeld zijn. Bij dunmetselen zit er een laagje (gekleurde) dunmortel tussen de bakstenen waardoor er achteraf niet meer opgevoegd moet worden. 

Ecologische keuze

Bakstenen zijn zeker nog van deze tijd, ook als je graag energiezuinig en milieuvriendelijk wilt bouwen. Dankzij hun thermische inertie zijn ze geschikt voor lage-energiewoningen en passiefhuizen. Dit wil zeggen dat ze zonnewarmte opslaan en langzaam terug afgeven. Hierdoor wordt de temperatuur binnenshuis op peil gehouden. Bakstenen zijn milieuvriendelijk en dankzij hun samenstelling uit klei gemakkelijk te recycleren. De stenen zelf zijn ook gemakkelijk te recupereren na afbraakwerken, als je de gedroogde mortel kunt verwijderen. 

Superrecht en -sterk: de betonsteen

Strakke look

Zie je graag een strakke look? Dan is betonsteen misschien iets voor jou. Deze waardige concurrent voor baksteen heeft een grote maatvastheid en een hoge druksterkte. Hierdoor kunnen de stenen heel precies gemetst of gelijmd worden. Betonstenen worden voornamelijk gebruikt voor moderne woningen maar komen ook tot hun recht in andere bouwstijlen. Ook in betonsteen heb je een ruime keuze in kleuren, vormen en texturen. Momenteel populair zijn betonstenen waarin kwarts verwerkt wordt. Bij mooi weer weerkaatsen de deeltjes het zonlicht. 

Aandachtspunten bij muuropbouw

Betonstenen zijn iets minder winddicht dan bakstenen. Dit kun je oplossen door holle betonblokken te gebruiken voor je binnenmuren. Die hebben wel minder druksterkte, dus je maakt de dragende muren best iets dikker. Voorzie bij de opbouw ook uitzetvoegen die de werking van het beton opvangen. Zorg ook voor een goede spouwventilatie aangezien de betonstenen niet zoveel water absorberen en het sneller naar de spouw afvoeren. 

Verschillende gevelbekledingen

Gladde look met gevelpleister

Gevelpleister is toepasbaar in verschillende kleuren en texturen. Er bestaan twee verschillende soorten: dampopen minerale pleister op basis van cement en synthetische waterafstotende pleister op basis van kunstharsen. Een minerale pleister moet vermengd worden met water terwijl een synthetische gemakkelijk zo aangebracht kan worden. Deze kun je bovendien dunner aanbrengen, scheurt minder snel en wordt minder snel vuil. Bij een synthetische gevelpleister heb je meer risico op eventuele vochtproblemen. Terwijl een natuurlijke minerale pleister van bijvoorbeeld hydraulische kalkmortel damp-open, zelfreinigend en waterkerend is. 

Het kleine, fijne broertje van de baksteen: steenstrippen

Steenstrips zijn kleine schijfjes baksteen van ongeveer twee centimeter breed. Ze hebben dezelfde kwaliteiten en kleurmogelijkheden als baksteen maar niet dezelfde dragende kracht. De steenstrippen worden tegen een muur of isolatieplaat gelijmd met een flexibele, vorstbestendige cementlijm. Je kunt kiezen tussen individuele steentjes of strips op voorgevormde panelen. Wanneer de steenstrippen ingevoegd zijn, zie je geen verschil meer met een gewone gemetste gevel. De prijs van steenstrippen ligt 20 procent hoger dan die van gewone bakstenen. 

Geventileerd systeem met gevelplaten

Gevelplaten worden geplaatst volgens een geventileerd en geïsoleerd systeem. Op de gevel wordt een raster in metaal of hout voorzien. Vervolgens wordt de bekleding op dit raster gemonteerd. De spouw, een holle ruimte tussen de muur en de gevelbekleding, wordt gedeeltelijk opgevuld met isolatie. Zo heb je een spouwmuur met natuurlijke ventilatie waarbij ook het condensatievocht en insijpelend regenwater wordt afgevoerd. Met gevelplaten kun je in alle richtingen uit: er is een grote keuze in vorm, materiaal en afmetingen. Bovendien kun je er zowel in nieuwbouw als renovatie mee aan de slag. 

Houten gevelbekleding geeft je woning een warme, natuurlijke look. De plankjes kun je horizontaal of verticaal (laten) plaatsen. Je kunt kiezen voor puur hout, thermisch behandeld hout of houtcomposiet. Ga je voor puur hout, dan kun je een duurzame houtsoort kiezen zoals Europees hardhout of tropisch hout. Maar thermisch behandeld grenenhout bijvoorbeeld is ook zeer interessant. Hout heeft meestal de neiging te vergrijzen en vraagt iets meer onderhoud, wel kun je het behandelen zodat het beter bestand is tegen wisselende weeromstandigheden, verkleuring, schimmels en insecten. Toch zal je het af en toe moeten ontmossen. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger want dat beschadigt het hout. Houtcomposiet is een mix tussen kunststof en hout. Je combineert als het ware de warme look van hout met de duurzaamheid van kunststof. 

Gevelplaten in vezelcement kun je gebruiken in elke bouwstijl. Vezelcement is een mineraal composiet dat bestaat uit een mengeling van kalksteen en mergel. Het heeft een mooi, glad oppervlak en is verkrijgbaar met een natuurlijke kleurschaking of gekleurde coating. Vezelcement is geluidsisolerend, brandveilig, vochtvrij en bestand tegen alle temperaturen en levende organismes zoals schimmels, bacteriën en ongedierte. 

Gevelplaten in pvc of kunststof zijn gemakkelijk te bewerken en kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden met profielen en een tandgroefsysteem. Pvc is duurzaam, recyclebaar, schokbestendig en rotvrij. Het draagt bij tot een uitstekende thermische en akoestische isolatie van je woning. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in de gewone standaardkleuren maar ook in een uitgebreid assortiment kleurlakken. 

Gevelplaten in metaal zoals aluminium, staal, zink of koper zorgen voor een strak, modern, industrieel effect. 

Aluminium wordt meer en meer gebruikt in woningen omdat het onder andere mooie reliëfconstructies mogelijk maakt. Het is een licht maar sterk en duurzaam materiaal. Dankzij een coating is het roestvrij en beschermd tegen alle weersinvloeden. Onderhoud je het goed, dan gaat het een leven lang mee. Het nadeel is wel dat slechts een deel gerecycleerd kan worden.

Staal is een ander populair materiaal. Dit is wel volledig recyclebaar. Het is dun, supersterk, brandveilig en milieuvriendelijk. Dankzij de flexibiliteit van het materiaal laat het zich gemakkelijk bewerken. Bovendien is het thermisch en akoestisch isolerend, bestand tegen vocht, corrosie, schimmels en ongedierte. Je kunt kiezen uit een mat, glanzend of gepolijst staal. Of wat dacht je van staal met een textuur, geweven, geparelstraald of gekleurd staal? 

Zink

Zink is duurzaam, waterdicht, onbrandbaar en onderhoudsvriendelijk materiaal dat gemakkelijk te recycleren is. Het materiaal is licht en  flexibel waardoor het gemakkelijk te plaatsen is. Om corrosie te voorkomen wordt het vaak op een houten draagstructuur bevestigd. De natuurlijke grijze kleur van zink maakt het zeer tijdloos. Na verloop van tijd kan er wel een donkere zilverachtige beschermende laag of patine vormen. Heb je liever dat het materiaal zijn oorspronkelijke look behoudt, dan kun je kiezen voor een geprepatineerde uitvoering. Wil je liever een accent toevoegen? Dan kun je kiezen voor gekleurde zink. 

Koper

Koper voegt schoonheid toe aan je woning maar heeft ook andere troeven. Zo is het zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen zonlicht, corrosie, water en koude. Daarnaast is het onbrandbaar, milieuvriendelijk en recycleerbaar. Bovendien is het zeer plooibaar en dus gemakkelijk om mee te werken. Vooraf kies je voor natuurlijk of voorgepatineerd koper. Natuurlijk koper evolueert doorheen de tijd van glanzend oranje, over bruinoranje naar het typische kopergroen. Voorgepatineerd koper heeft die kopergroene tint al. De patine beschermt bovendien tegen alle weersinvloeden, onderhoud is dus niet nodig. Wil je graag het exclusieve cachet van koper, dan zul je toch dieper in de buidel moeten tasten. 

  • Keramische geveltegels

Keramische tegels worden regelmatig als accent gebruikt omdat een volledige gevel met tegels druk kan overkomen. Net als baksteen bestaan keramische tegels uit gebakken klei. De geveltegels zijn verkrijgbaar in diverse formaten, kleuren en oppervlaktestructuren. Ze worden via een draagstructuur aan een dragende gevel bevestigd en vormen zo een goede thermische isolatie als buitenschil met verluchte spouw. Ze zijn zeer duurzaam en gebruiksvriendelijk. Laat de keramische tegels in een patroon leggen en voeg zo een persoonlijke touch toe. 

  • Gevelleien 

Er zijn twee soorten gevelleien: natuurlijke leien en kunstleien. Natuurleien zijn gemaakt van leisteen en kunstleien zijn gemaakt uit vezelcement. Die laatsten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren maar ook in de natuurlijke look. Leien zijn zeer licht en kunnen op verschillende manieren geplaatst worden met een ruitvormige dekking, dubbele dekking of met een open voeg. Ze kunnen strak gemodelleerd worden rond elk type woning. Bovendien zijn leien ook bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zijn ze duurzaam en vormen ze een isolerende en ademende huid rond je woning. 

  • Glastegels

Glastegels of glasdallen halen het licht naar binnen en zorgen tegelijkertijd voor voldoende privacy. De tegels bestaan uit twee lagen tegen elkaar geperste glasvlakken met daartussen een holte met lucht. Glastegels zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie. Ze worden samen met bakstenen in de gevel gemetst en zijn beschikbaar in verschillende maten en kleuren. Je kan kiezen voor een glazen accent of een volledige wand in glastegels. Glasbeton bestaat integendeel tot glastegels uit grote panelen met glasdallen. Hou er rekening mee dat zo’n muur niet als draagmuur kan fungeren. Een kader in hout of aluminium is ook mogelijk.

Een natuurlijk accent met een plantengevel 

Heb je graag een groen accent tegen je gevel? Dan kun je gaan voor verticale groenbekleding. Hiervoor wordt een speciale onderconstructie tegen een dragende structuur gemonteerd. De eigenlijke plantengevel is opgebouwd uit verticaal boven elkaar gemonteerde bakken. Deze bakken worden opgevuld met een schuim dat grip geeft aan de planten enerzijds en het nodige water opslaat anderzijds. Men kiest voornamelijk traag groeiende planten die weinig zorg nodig hebben en bestand zijn tegen ziektes en ongedierte.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief