Ytong 07: beter, goedkoper én gezonder bouwen met isolerende bouwblokken

Gepubliceerd op

Een energiezuinige woning bouwen, daar komt veel bij kijken. Zo moet je in Vlaanderen aan de EPB-eisen voldoen: vereisten rond energieprestatie, thermische isolatie en het binnenklimaat. Bouw je met Ytong 07 blokken van Xella, dan ben je goed op weg. Ytong 07 blokken zijn zowel dragend áls isolerend. Je hebt geen extra isolatie nodig, bouwt zonder koudebruggen en bent zeker van een luchtdicht resultaat. Deze bouwblokken van de nieuwste generatie isoleren extra goed. Bovendien verkrijg je een woning die ademt, wat vochtproblemen helpt vermijden.

Hou rekening met de EPB-eisen

Een energiezuinige woning, wie wil dat nu niet? Een energiezuinige woning biedt niet alleen veel wooncomfort, maar verbruikt ook weinig energie voor verwarming en koeling. Dit betekent lagere energiekosten en een positief effect op het milieu door de vermindering van CO2-uitstoot.

Bovendien is bijna-energieneutraal bouwen verplicht. Als bouwer of verbouwer ontsnap je dus niet aan de normen voor energieprestatie en binnenklimaat (EPB). De EPB-normen zijn vastgelegd door de overheid en moeten ervoor zorgen dat nieuwe woningen energiezuinig zijn.

De EPB-eisen voor nieuwbouwwoningen omvatten onder meer belangrijke normen rond energiezuinigheid, thermische isolatie en luchtdichtheid. Enkele voorbeelden:

 • Het E-peil geeft de globale energiezuinigheid van de woning aan. Hoe lager het E-peil, hoe beter. Het E-peil van een nieuwbouwwoning mag maximaal E30 zijn.
 • Het S-peil of schilpeil geeft weer hoe isolerend de buitenschil van de woning is. Ook hier geldt: hoe lager, hoe beter. Het S-peil van een nieuwbouwwoning mag maximaal S28 bedragen.
 • Het K-peil geeft het totale isolatieniveau van de woning weer. Het K-peil mag maximaal K40 zijn.
 • De constructiedelen van de woning moeten voldoen aan bepaalde Umax-eisen (uitgedrukt in W/m²K). Zo mogen buitenmuren, vloeren, daken en plafonds een U-waarde van maximaal 0,24 W/m²K halen.

Bekijk hier een overzicht van alle EPB-eisen.

Door te bouwen met Ytong 07 blokken, wordt het een stuk eenvoudiger om aan de EPB-eisen te voldoen. Hieronder leggen we je uit waarom. Vraag hier je gratis infogids aan en leer meer over energiezuinig bouwen met Ytong.

Ytong 07: luchtdicht bouwen en isoleren in 1 moeite

Een energiezuinige woning is goed geïsoleerd en luchtdicht, zodat warmteverliezen worden geminimaliseerd. Koudebruggen wil je zoveel mogelijk vermijden, want dat zijn de onzichtbare energievreters in je huis. Denk daaraan wanneer je je bouwmaterialen kiest.

De bouwknopen ter hoogte van de muurvoet, dakopstand, ramen en deuren hebben met Ytong 07 blokken geen koudebruggen en zijn direct EPB-aanvaard.

Uitstekende isolatiewaarde, uniek op de markt

Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe energiezuiniger die is. De nieuwste generatie Ytong 07 blokken heeft een gecontroleerde lambdawaarde van 0,072 W/mK, en voldoet daarmee ruimschoots aan de strenge 2023 normen en de voorwaarden voor bijna energie neutraal bouwen (BEN-bouwen). Omdat de blokken worden verlijmd, zijn de voegen dun en luchtdicht.

De standaard Ytong 07 blokken zijn 30 cm dik. Die dikte is ideaal om aan de huidige EPB-eisen te voldoen, gelet op het maximale S-peil en de maximale U-waarde van de muren.  Voor passieve of bijna-energieneutrale woningen zijn er blokken beschikbaar met diktes van 40 en 50 cm. Als je kiest voor crepi (sierpleister) als afwerking, blijft de muurdikte sowieso beperkt.

Waarom kiezen voor Ytong 07 blokken?

Ytong 07 blokken in cellenbeton bieden belangrijke voordelen ten opzichte van klassieke bouwmethodes (snelbouwsteen, betonblokken …). Een overzicht:

 1. Uitstekende thermische isolatie: De lambda-waarde van Ytong 07 blokken is 0,072 W/mK, wat betekent dat deze blokken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor heeft je woning minder energie nodig om te verwarmen en te koelen, wat leidt tot lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.
 2. Snelle opbouw: De lichte Ytong 07 blokken zijn veel groter dan snelbouwstenen. Je hebt maar 6,6 blokken nodig per m². De blokken worden verlijmd en het aanbrengen van extra isolatie is overbodig. Dit betekent dat de bouwtijd van je woning met deze blokken veel korter is dan bij andere bouwmethodes. Bijgevolg profiteer je van een snellere oplevering.
 3. Lagere bouwkosten: Ytong 07 blokken zijn zowel dragend als isolerend. Omdat je niet bijkomend hoeft te isoleren, bespaar je op de kosten van isolatiemateriaal en op de kosten voor de plaatsing ervan. Zo bouw je algauw 5 à 10 procent goedkoper.
 4. Luchtdicht: Ytong 07 blokken worden gelijmd, wat een hoge luchtdichtheid garandeert. Bovendien hebben ze geen holtes, waardoor je ook op lange termijn luchtlekken vermijdt. Verder hoef je geen dure accessoires te gebruiken om de luchtdichtheid in de muren te garanderen.
 5. Blijvende isolatieprestaties: Terwijl isolatiematerialen (rotswol, glaswol, minerale wol …) mettertijd verslijten, blijft de isolatiewaarde van cellenbeton onveranderd gedurende de ganse levensduur van de woning.
 6. Ecologisch materiaal: Ytong 07 blokken zijn gemaakt van duurzaam materiaal dat volledig recyclebaar is. Na het eerste gebruik kan het cellenbeton opnieuw grondstof worden voor het volgende product, zonder kwaliteitsverlies. 
 7. Hoge brandwerendheid: Ytong 07 blokken hebben een hoge brandwerendheid, wat betekent dat ze onbrandbaar en onontvlambaar zijn en bijdragen aan een veiligere woning.
 8. Flexibiliteit: Ytong 07 blokken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor ze flexibel kunnen worden gebruikt bij verschillende bouwprojecten en ontwerpen. De blokken laten zich eenvoudig aanpassen met de zaag.
 9. Eenvoudige afwerking: De afwerking kan rechtstreeks op de blokken worden aangebracht. Voor de keuze van de gevelbekleding zijn er diverse mogelijkheden: gevelsteen, crepi (sierpleister), plaatmaterialen of hout. Om gevelbekleding in hout of plaatmateriaal te bevestigen zijn geen speciale luchtdichte bevestigingsmiddelen nodig.
 10. Toekomstbestendig: Als je met Ytong 07 bouwt, bouw je levenslang. Ytong muren zijn eenvoudig aanpasbaar aan toekomstige noden. Zo evolueert je huis met je mee.

Geschikt voor BEN-woningen, passiefwoningen en meer

BEN-bouwen is verplicht, maar met de Ytong 07 blokken kan je nog een stap verder gaan. Zo geldt in Brussel al de passiefnorm. Een passiefhuis is een woning die zo goed geïsoleerd is dat het bijna geen energie nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Een passiefwoning wordt gebouwd met aandacht voor oriëntatie, isolatie, luchtdichting en ventilatie. Het resultaat is een woning die tot 90% minder energie verbruikt dan een traditioneel gebouwde woning.

Of wat dacht je van een nul-energie woning? Dit type woning produceert net zoveel energie als ze verbruikt. Dit wordt bereikt door middel van een combinatie van energiebesparende maatregelen en de installatie van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of warmtepompen.

Of je nu een BEN-woning, passiefhuis of nul-energiewoning voor ogen hebt, je project kan perfect met Ytong 07 blokken worden uitgevoerd. Ytong 07 is een type cellenbeton dat speciaal is ontworpen voor energie-efficiënte bouwprojecten. Deze specifieke variant van Ytong heeft een nog hogere isolatiewaarde en isoleert dus nog beter.

Plannen voor het bouwen van een energiezuinige woning? Ytong 07 blokken zijn ideaal om mee te bouwen volgens de EPB-normen omdat ze een uitstekende thermische isolatie hebben en een hoge luchtdichtheid bieden. Je hoeft niet extra te isoleren, je project schiet goed op en je komt goedkoper uit dan wanneer je kiest voor klassieke bouwmethodes. Vraag je gratis brochure aan of bezoek een handelaar in je buurt.

Tip: Als je zelf aan de slag gaat met de Ytong-bouwblokken, bespaar je extra. Meld je aan voor een gratis opleiding van een halve dag en leer hoe je zelf je energiezuinige woning kan bouwen met Ytong.

   

standaard