Lijmen van bouwstenen beste garantie voor luchtdichte efficiënte gebouwschil

In 2021 is een E30 peil verplicht voor alle nieuwbouw woningen. Om dit te verwezenlijken staan de bouwsector en de leveranciers van materialen voor een grote uitdaging. 100% luchtdichtheid van de gebouwschil is immers een absolute noodzaak om energiezuinig te bouwen. Met haar massief YTONG bouwsysteem slaagt Xella er al jaren in om die luchtdichtheid te verzekeren.  De massieve volle blokken worden gelijmd in plaats van gemetst, wat voor ultradunne luchtdichte voegen zorgt. De YTONG bouwoplossingen zijn vandaag al volledig aangepast aan de normen voor Bijna Energie Neutrale (BEN) woningen.

Om luchtdichtheid te verzekeren en het E-peil van de woning te verlagen wordt het lijmen van bouwstenen nu ook steeds meer toegepast in de traditionele ruwbouw. Een traditionele ruwbouw met binnenmuur, buitenmuur en geïsoleerde spouw is immers erg gevoelig voor  luchtlekken door de grote hoeveelheid onderlinge aansluitingen.  

Maar enkel het toepassen van lijmtechniek volstaat niet om duurzame luchtdichtheid te garanderen. Een juiste materiaalkeuze voor de ruwbouw is even belangrijk. YTONG-blokken zijn groot van formaat, niet geperforeerd en hebben uiterst kleine maattoleranties. Dankzij hun grote maatvastheid en het ontbreken van holle ruimtes kan men door het verlijmen van YTONG blokken perfecte voegen creëren. De lijmlaag is ononderbroken en de verschillende bouwlagen passen perfect op elkaar. Door het grote formaat van de blokken gaat het verlijmen bovendien zeer snel en de kans op fouten (luchtlekken via de voegen) verkleint.

Omdat YTONG-blokken isolerend zijn in hun massa,  worden bouwknopen eenvoudig opgelost en is een luchtdichte muurschil verzekerd.  Het is niet nodig ingewikkelde materiaalcombinaties uit te voeren, zoals bijvoorbeeld aan de muurvoet. En omdat YTONG blokken geen holtes hebben, circuleert er nooit lucht in de muren zelf en is er geen risico op het ontstaan  van luchtlekken bij het plaatsen van bijvoorbeeld stopcontacten.

Ook voor het dak is YTONG een gemakkelijke en betrouwbare oplossing.  De cellenbeton YTONG dakplaten zijn dragend, licht en isolerend tegelijk. Ze sluiten perfect op elkaar aan, wat de luchtdichtheid bevordert, en hun isolatiewaarde vermindert niet doorheen de tijd, net zoals bij de YTONG-blokken.

Vergeleken met de traditionele ruwbouw, is het met cellenbeton veel eenvoudiger en minder tijdrovend om 100% luchtdichtheid van kelder tot dak te verzekeren”, aldus Nicole Wuyts, marketing manager Xella België. “Om het toekomstig E-peil te halen moet in de traditionele bouw gewerkt worden met een complexe combinatie van materialen met een groter risico op koudebruggen en warmteverliezen”, besluit Nicole Wuyts.  

In samenwerking met Xella BE nv

Meer nieuws van Xella BE nv

Futureproof bouwen met Ytong: comfortabel wonen in elke levensfase

Wie gaat bouwen, wil liefst zo lang mogelijk van z’n toekomstige woning genieten.

Bezuinig op je energie-uitgaven dankzij massieve buitenmuren met Silka-kalkzandsteen

Zonder de nodige isolatie gaat er zo’n 25% van de warmte in je woning verloren via de buitenmuren

Ytong en brandveiligheid, wat moet je weten?

Op zoek naar een degelijk bouwmateriaal? Dan is cellenbeton het overwegen waard.

7 handige tips om zelf Ytong te plaatsen

Cellenbeton is een dankbaar materiaal voor de zelfbouwer.

GRATIS Nieuwsbrief