Een extra verdieping bouwen op je woning? Met Ytong natuurlijk!

Gepubliceerd op 15 Maart 2022

Te weinig plaats in huis, of is extra leefruimte welkom? Dan kun je overwegen om je woning uit te breiden in de hoogte of de breedte. Vandaag ontdek je hoe je een extra verdieping kunt bouwen op je woning. Kies je Ytong als bouwmateriaal, dan hoef je zelfs geen extra isolatie te voorzien. Maar er zijn nog meer redenen om voor deze lichte bouwblokken te kiezen.

Meer plaats in huis met een dakopbouw

Een eigen appartement in de woning van je ouders. Een privé yogazaal. Een XL-slaapkamer voor je opgroeiende tiener. Of gewoon ruimer en comfortabeler wonen. Het wordt mogelijk als je je woning uitbreidt. Is er daarvoor niet voldoende ruimte achter of naast de woning, dan is in de hoogte uitbreiden een interessante piste. Optoppen heet dit in het vakjargon. Met Ytong, een licht bouwmateriaal, hoeven de funderingen van de woning niet veel extra gewicht te dragen. Ontdek alle voordelen in deze gratis infobrochure.

Een interessant alternatief voor verhuizen

Een dakopbouw of optopping is toch een grote ingreep? Klopt, maar wel een met veel impact. Zo levert een extra verdieping op een huis of garage met plat dak tot wel 30% extra ruimte op. Maar ook een nokverhoging van een huis met een schuin dak is mogelijk. Omdat je heel wat ruimte wint, kan je woning optoppen een interessant en budgetvriendelijk alternatief zijn voor verhuizen. Met de lichte Ytong-bouwblokken schiet je snel op, zodat je in no time van extra woonruimte geniet. Bekijk de introductievideo en maak kennis met Ytong.

Laat eerst de situatie onderzoeken

Voor je enthousiast begint te plannen, eerst even dit: uitbreiden in de hoogte is niet altijd vanzelfsprekend. De stabiliteit van de woning moet goed zijn en de fundering draagkrachtig genoeg. Laat die aspecten grondig nakijken door een specialist (bv. een ingenieur stabiliteit) voordat je een optopping overweegt. Verder heb je voor een dakopbouw altijd een vergunning nodig. Informeer bij je gemeente naar de eisen.

Ga voor een lichte constructie

Als je woning in aanmerking komt voor een optopping, kun je gaan uitkijken naar geschikte bouwmaterialen. Om te voorkomen dat de constructie en fundering van je woning versterkt moeten worden, hou je de dakopbouw best zo licht mogelijk. Met lichte bouwmaterialen zoals Ytong schieten de werken snel op. Da’s niet onbelangrijk omdat men het dak van de woning wegneemt om de nieuwe verdieping te bouwen. En de woning ligt best niet te lang open, voor ze opnieuw wind- en waterdicht is.

Ytong vs. houtskelet: welk materiaal kiezen?

Misschien dacht je spontaan aan houtskeletbouw voor het realiseren van je extra etage, maar dat is niet de goedkoopste keuze. Cellenbeton of Ytong is een stuk betaalbaarder, bovendien biedt het belangrijke isolatievoordelen. Dit zowel op het vlak van thermische als akoestische isolatie. Ytong isoleert zelfs zo goed dat er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Deze blokken zijn bouwmateriaal en isolatie in één. Je hoeft dus geen extra isolatie te voorzien. Handig en budgetvriendelijk!

Een dakopbouw met aangenaam woonklimaat

Ytong isoleert dus uitstekend. Geen enkel massief bouwmateriaal scoort beter op het vlak van thermische isolatie. Hoe dat komt? Ytong is gemaakt uit kalk, cement en zand. Het bestaat voor meer dan de helft uit minuscule, versteende cellen die gevuld zijn met lucht. De miljoenen kleine luchtbellen zorgen voor een optimale isolatie en buffer tegen de koude. In je Ytong-woonuitbreiding blijft het tijdens de winter dan ook aangenaam warm.

Indrukwekkend: een muur opgetrokken met Ytong-blokken en afgewerkt met een gevelsteen, crepi, of een andere afwerking voldoet aan de huidige EPB-eisen zonder dat je bijkomend isolatiemateriaal moet gebruiken. Er zijn zelfs speciale blokken voor passief- en BEN-woningen.

Weinig extra belasting voor je fundering

Ytong cellenbeton is een bouwsysteem dat snel werkt. De blokken zijn licht van gewicht, waardoor ze makkelijk hanteerbaar zijn. Zo kan men snel en efficiënt bouwen. Dankzij het lage gewicht zijn er vaak geen maatregelen nodig om de fundering te versterken of om het gewicht op een andere manier af te dragen.

Ook voor dragende constructies

Ytong-blokken mogen dan wel licht zijn, ze zijn ook sterk en geschikt voor dragende constructies. Ytong-muren zijn robuust omdat de voegen gelijmd worden met lijmmortel (dunne voegen) en omdat de blokken niet hol zijn. Dit in tegenstelling tot de traditionele bouwsystemen waarbij men holle stenen metst of lijmt.

Nog sneller bouwen met het Ytong Cascosysteem  

Kies je voor het Ytong Cascosysteem, dan schiet je project nog sneller op. Bovendien ben je zeker van een duurzaam en energiezuinig resultaat. Met Ytong Casco muren voldoe je snel aan de huidige EPB-eisen en door extra isolatie toe te voegen kan de passief- of BEN-norm snel gehaald worden. Op het einde van de levenscyclus is het materiaal bovendien volledig recycleerbaar. De verticale dragende wandpanelen, de vloerplaten, de binnenwanden, de lateien en dakplaten worden allemaal geplaatst met een kraan. De afwerking is eenvoudig. Ontdek het Ytong Cascosysteem.

Prefab maatwerk van hoge kwaliteit

Met het Ytong Casco-snelbouwsysteem realiseer je prefab maatwerk van hoogstaande kwaliteit met de unieke eigenschappen van Ytong. Het gebruikte cellebeton is drie keer zo licht als standaardbeton. Ideaal voor residentiële nieuwbouwprojecten met repetitief karakter. In drukke steden, of bij kleinere renovaties worden ook Ytong-blokken gebruikt omdat er dan geen kraan nodig is, wat de logistiek vergemakkelijkt.

Wil jij je woning uitbreiden met een extra verdieping? Bouw je met de lichte bouwblokken van Ytong, dan schiet je project snel op. Omdat ze sterk isolerend zijn, bespaar je op isolatiemateriaal maar woon je toch energiezuinig. Dankzij deze eenvoudige bouwmethode kun je ook zelf aan de slag, ook als je geen ervaring hebt. Benieuwd? Schrijf je in voor een gratis opleiding.