Gevel en dak: een belangrijke esthetische en praktische keuze




Je gevel en je dak zijn het visitekaartje van het huis. Ze zijn niet alleen de eerste elementen van je woning die opvallen, ze moeten je ook beschermen tegen koude en vocht. Het uitzicht bepaalt ook voor een groot deel de waarde van je woning als je die later zou willen verkopen. Tegenwoordig kan zowat alles wat gevel en dak betreft, volledig volgens eigen smaak en voorkeur. Je kiest best voor materialen die tijdloos mooi zullen blijven. Zoals bakstenen en kleidakpannen. Of voor designgevels een metaalsoort zoals aluminium. Ontdek enkele kwaliteitsvolle en duurzame materialen. Wil je ook BEN bouwen? Schrijf je in voor de BEN-challenge!
Keramische kleidakpannen: de totaaloplossing voor gevel en dak
Ruime keuze bouwmateriaal
Schoonheid en duurzaamheid, het zit er bij Wienerberger ingebakken. Met merken als Terca, Koramic en, Porotherm heeft Wienerberger maar liefst 600 verschillende kleidakpannen, gevelstenen en kleiklinkers in zijn assortiment. Een enorme keuze dus.
Kleidakpannen
De keramische pannen van Wienerberger kunnen tegen een stootje. Ze zijn uv-bestendig en kleurvast, vormvast en krasbestendig, en hebben een vorstbestendigheid van 30 jaar.
Kleidakpannen van Koramic zijn dé creatieve en betaalbare oplossing voor de woning van morgen. Niet alleen geven ze dak en gevel een uniforme uitstraling, ze staan ook garant voor een uitstekende regendichtheid, een grote onderhoudsvriendelijkheid, en een lange levensduur. Door het dak en de gevel als het ware in een enveloppe van kleidakpannen te wikkelen, kunnen koudebruggen tot een minimum worden herleid. Bijkomend voordeel is dat eenzelfde aannemer de werken kan uitvoeren. Zo wordt er tijd gewonnen, zijn er geen coördinatieproblemen en kan je zekerder zijn van een vlekkeloze technische uitvoering.
Meer weten? Ga naar www.wienerberger.be
Eco-brick bakstenen: maximaal isoleren zonder woonruimte verliezen
Smalle gevelsteen
De Eco-brick van Wienerberger beantwoordt aan alle kwaliteitsvereisten voor keramische gevelstenen en toch is hij 25 tot 35 mm dunner dan een traditionele keramische gevelsteen. Hierdoor kan bij eenzelfde muurdikte tot 35 mm méér geïsoleerd worden en kan je dus flink wat besparen op je energiefactuur. Zo kan je de isolatiedikte verhogen zonder woonruimte te verliezen.
Eco-brick is verkrijgbaar in tal van tijdloze kleuren, waaronder enkele volstrekt nieuwe tinten. De steen kan bovendien verwerkt worden volgens de klassieke technieken met de traditionele tools. Er is geen aparte kennis of extra ervaring voor vereist.
Eco-brick: méér dan enkel een slanke lijn
De Eco-brick heeft ook voordelen voor ons milieu. Door zijn kleinere volume en gewicht vergt hij minder grondstoffen, en ook voor de productie en het transport is er minder energie nodig. Het gevolg: minder uitstoot van CO2.
Meer info? www.wienerberger.be
Circulair bouwen met ClickBrick bakstenen: makkelijk demonteren en hergebruiken
Circulair bouwen
Circulair bouwen wint steeds meer veld. Dakpannen, straatstenen en ook bakstenen lenen zich uitstekend voor circulaire bouwprojecten dankzij hun lange levensduur en hun mogelijkheden tot hergebruik en recyclage.
Bakstenen worden bij afbraak vaak gerecycleerd als granulaat voor wegenbouw of betonfabricage. Maar circulair ontwerpen en bouwen gaat verder dan ‘downcycling’ – het produceren van ‘minderwaardige’ materialen. De kringloopeconomie beschouwt gebouwen als een ‘mijn van materialen’ en het afval als grondstof. Door materialen uit de bestaande gebouwen te recupereren, kan het ontginnen van nieuwe grondstoffen worden vermeden.
Een eerste stap om bakstenen te kunnen hergebruiken in nieuw metselwerk, is het inzetten van kalkmortel als metselspecie. Kalkmortel is achteraf gemakkelijk te scheiden van de bakstenen, zodat de stenen met maar weinig verlies kunnen worden gerecupereerd.
ClickBrick
Met ClickBrick gaat Wienerberger nog een stap verder, richting de ultieme circulariteit. Dankzij dit systeem kunnen alle bakstenen volledig worden hergebruikt. Bij dit circulaire systeem worden gevelstenen op een droge manier – dus zonder gebruik van mortel of lijm – op elkaar gestapeld, en met behulp van rvs-clips aan elkaar vastgemaakt. Later kan je de bakstenen gemakkelijk ‘afstapelen’ en op een andere plek opnieuw gebruiken.
Geen lijm of mortel
Het principe van ClickBrick is even eenvoudig als geniaal: grootformaat geperforeerde strengpersstenen worden gestapeld en met behulp van een rubberen hamer en roestvrijstalen clips en spouwankers onderling met elkaar verbonden en aan het binnenspouwblad verankerd. Dat gaat snel en gemakkelijk, wat zorgt voor minder arbeidskosten. Vakkennis van metselen of lijmen is niet nodig – een belangrijk pluspunt, gezien de schaarste aan geschoolde vakmensen. En doordat er geen lijm of mortel aan te pas komt, hebben weersomstandigheden geen invloed op het bouwproces.
Tijdens vorstperiodes en regen kan gewoon worden doorgewerkt. Droog op elkaar stapelen, zonder een tussenlaag van mortel of lijm, heeft nog een ander voordeel: vervormingen zijn niet mogelijk. En geen mortel betekent ook geen kalkuitslag op de gevel. Bekijk hoe je met ClickBrick circulair bouwt.
Snel en eenvoudig te verwerken
ClickBrick wordt op de werf geleverd als een compleet pakket, met alle bakstenen en alle nodige hulpstukken. De stenen zijn op maat gekalibreerd en hebben zowel aan de onder- als aan de bovenkant een groef. De stenen worden met elkaar verbonden door middel van speciaal gevormde rvs-clips die zich in de groef vastklemmen. Op deze manier ontstaat een solide geveloppervlak dat vervolgens door middel van spouwankers stevig verankerd wordt aan het binnenspouwblad van de gevel. Ontdek hoe eenvoudig ClickBrick werkt.
Monolithisch gevelbeeld
Aangezien de gevelstenen droog worden gestapeld, is er geen sprake van een voeg. Het ontbreken van voegmateriaal betekent niet alleen dat ontsierende kalkuitbloei uitgesloten zijn. De smalle voegen, samen met de grootte van de stenen, zorgen tevens voor een origineel gevelbeeld. Een ClickBrick-gevel is één puur bakstenen, monolithisch, kleurintensief vlak. Omdat er tussen de bakstenen geen voegen zijn, komen de kleur, de vorm en structuur van de bakstenen ten volle tot hun recht. Standaard is het Wienerberger ClickBrick-assortiment verkrijgbaar in 7 kleuren en texturen.
Getest en goedgekeurd
Uit een studie van de VUB blijkt dat na 30 jaar de restwaarde na demontage nog 70% bedraagt en dat 100% van het materiaal kan worden hergebruikt. Bij demontage na 50 jaar is de restwaarde nog altijd 56%.
Ook in de levenscyclusanalyse (LCA) scoort ClickBrick opvallend goed. Gezien de lage milieu-impact kreeg het systeem inmiddels het cradle-to-cradle-silvercertificaat. Dit certificaat wordt uitgereikt aan producten die natuurlijk worden afgebroken of voortdurend in het industriële proces kunnen worden hergebruikt. Bakstenen hebben een heel lange levensduur, en het ClickBrick-systeem heeft maar twee materialen nodig: baksteen en metaal. Elk van die componenten kan worden weggehaald met een minimum aan arbeid en zonder de stenen te beschadigen, en vervolgens opnieuw worden gebruikt.
In Nederland werden de voorbije jaren al tientallen projecten uitgevoerd met ClickBrick. Inmiddels lopen er ook in ons land diverse werven.
Meer info: https://www.wienerberger.be/Gevel/systemen/clickbrick/
Aluminium designprofielen Renson Linarte: design, creativiteit en kwaliteit
Linarte gevelbekleding
Met Linarte heeft Renson – specialist in ventilatie en zonwering – nu ook een eersteklas gevelbekledingssysteem in het assortiment. De aluminium Linarte-profielen zijn licht, sterk en onderhoudsvriendelijk, en je kan ze eindeloos combineren en toepassen volgens je eigen smaak. Met Linarte kan je behalve je muren ook je garagepoort of voordeur afwerken. Je kan de profielen eveneens doortrekken tot onder je terrasoverkapping, tot in je interieur , zonder onderbreking, er hout of ledstrips in laten verwerken, en ze doortrekken tot in een bloembak, een zitbank of een vrijstaande wand in de tuin. Het resultaat is altijd een stijlvol geheel met een strakke verticale belijning en een heel persoonlijk karakter.
Makkelijk te bevestigen
Linarte bestaat uit individuele aluminium profielen die met behulp van kunststof clips één voor één schroefloos en onzichtbaar op een horizontale achterliggende draagstructuur worden bevestigd. Zo kunnen ze uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen en kunnen maatafwijkingen in de breedte worden opgevangen.
Een nieuwe bevestigingsmethode zorgt er nu voor dat een houten lattenwerk overbodig wordt en dat je door middel van een kunststof koppelstuk de draagprofielen rechtstreeks met afstandsschroeven in de binnenmuur kan vastschroeven. Het grote voordeel is dat de totale opbouwdikte van een Linarte-wand 4 cm kleiner wordt. Ook verminderen zowel de kost van het bevestigingsmateriaal als de installatietijd. En doordat er geen hout nodig is, verhoogt de duurzaamheid van de gevel.
Enorm veel mogelijkheden
De profielen zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren en in twee uitvoeringen - Block (beschikbaar in twee dieptes: 16 en 30 mm) en Even – die je onderling naar hartenlust kan combineren tot een unieke wand. Een compleet gamma afwerkingsprofielen zorgt voor naadloze aansluitingen op hoeken en aan geïntegreerde ramen en deuren.
Totaalinrichting
Met de aluminium profielen kunnen ook poorten, deuren, de videofoon of de brievenbus haast onzichtbaar in de gevel worden weggewerkt. Je kan nog verder personaliseren met ledverlichting of houten inserts als invullingen. Of laat Linarte van naast de voordeur buiten naar binnen doorlopen tot in de inkomhal. Zo worden buiten en binnen één geheel.
Je kan de Linarte-profielen zelfs doortrekken in de tuin. Een vrijstaande wand (Linarte Icon), design tuinverlichting (Linarte Outdoor Light), een bloembak of een zitbank (Linarte Modulo): alles kan je laten passen in hetzelfde plaatje.
Meer weten? Bezoek www.renson-outdoor.com