Waarom kiezen voor baksteen? Lieven De Groote van MAKER architecten licht toe.

Gepubliceerd op 17 March 2022

Volgens ir-architect Lieven De Groote van MAKER heeft baksteen als bouwmateriaal enorm veel te bieden. In een interview met Wienerberger vertelt hij enthousiast over de esthetiek, duurzaamheid én sociale meerwaarde van baksteen. Het Gentse ontwerpbureau waar hij aan de slag is, heeft dan ook een grote voorliefde en voorkennis in duurzaam bouwen, met een sterke focus op circulariteit.

Duurzame materialen met uitstraling

“Architecten staan bekend als esthetiekfreaks”, weet Lieven. “Toch zie ik in eigen land dat heel wat bureaus zich een esthetiek toe-eigenen die volgt uit het proces of uit de constructiewijze. De tijd van de witte kubussen is voorbij. Ik zie nu eerder een tendens naar het reduceren van de afwerkingsmaterialen. De ruwbouw wordt de afbouw. Het zijn vooral de meest duurzame materialen die in dit geval stand houden en die mogen dan zelfs een uitstraling van ruwbouw hebben. »

Benieuwd naar de duurzame keramische oplossingen van Wienerberger? Vraag gratis de ‘Bouw- en verbouwgids van de toekomst’ aan,

Ondersteuning van het sociale weefstel

« De producten van Wienerberger lenen zich goed voor circulair bouwen. De firma ontgint lokaal, de milieu-impact is relatief goed bij omkeerbare toepassingen, het product is kwalitatief en duurzaam. Maar belangrijk vind ik ook het sociale aspect: De Belg is het gewoon om te metselen, we hebben een baksteencultuur. Daar zit een hele economie, een traditie en een knowhow achter. Kiezen voor baksteen helpt dus het sociale weefsel te ondersteunen.”

Lees meer over de duurzaamheidsinspanningen van Wienerberger.

Over MAKER architecten

MAKER architecten is een Gents ontwerpbureau met een grote voorliefde en voorkennis in duurzaam bouwen. Het bureau zoekt in zijn ontwerpoplossingen naar duurzame oplossingen, met een sterke focus op circulariteit. Gedurende de laatste jaren heeft het bureau kennis en ervaring opgebouwd waarbij kruisbestuiving tussen onderzoek en ontwikkeling enerzijds en de realisatie van projecten anderzijds gefaciliteerd wordt. MAKER streeft door ontwerpend onderzoek en ontwerpend documenteren naar een maximale herbruikbaarheid van de toegepaste materialen en naar toekomstbestendige en veranderingsgerichte oplossingen.

Recuperatie van dakpannen en gevelstenen

Op de werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk sloeg Wienerberger de handen in elkaar met MAKER architecten om de recuperatie van de dakpannen en gevelstenen van 18 bestaande woningen te begeleiden. Na de selectieve sloop begeleidde Wienerberger het testen van de recuperatiematerialen en het onderzoek om deze opnieuw correct te kunnen verwerken. Concreet kozen de ontwerpers hier voor metselwerk met een kalkmortel. Zo blijft de gevelsteen achteraf ook nog perfect te recupereren.

Op zoek naar de ideale gevelsteen voor jouw project? Vind snel je match via de handige productzoeker van Wienerberger. Vraag zeker ook je gratis inspiratiebrochure aan en maak een afspraak voor een bezoek aan een Wienerberger-showroom.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan