Hoeveel kan ik besparen op mijn waterfactuur door regenwater te gebruiken?

Gepubliceerd op 25 Juni 2020

Door regenwater in te zetten waar het kan, kan je fiks besparen op je waterfactuur. Bovendien help je zo onze grondwaterreserves mee in stand houden. Benieuwd hoeveel jij jaarlijks kan besparen? Probeer de regenwatercalculator en krijg meteen een inschatting op maat.

Bereken je besparing makkelijk online

Op het lijstje van landen met waterstress valt Vlaanderen onder de categorie ‘extreme waterschaarste’. Spaarzaam omgaan met water is dus cruciaal. Waarom zou je geen regenwater gebruiken voor het doorspoelen van je toilet, voor het besproeien van je planten, of het wassen van je wagen? Dat kan door regenwater dat op je dak valt, af te leiden naar een regenwaterput. Benieuwd hoeveel jij jaarlijks kunt besparen op je waterfactuur door regenwater te gebruiken? Ontdek het via de regenwatercalculator.

Eyeopener: met een hellend dak bekleed met kleidakpannen, kan je tot 95% van het hemelwater dat erop valt recupereren als je een regenwaterput voorziet. Ontdek hier de ideale kleipan voor jouw project.

Regenwater hergebruiken: de voordelen

Het inzetten van regenwater heeft heel wat voordelen die je niet meer zal willen missen. We hebben het al gehad over de terugkerende besparing op je waterfactuur. Leer hier hoeveel jij kan besparen. Maar er is meer.

  • Regenwater bevat minder kalk, bijgevolg zullen de leidingen en huishoudtoestellen die op regenwater zijn aangesloten langer meegaan.
  • Door regenwater te gebruiken voor een aantal toepassingen, help je de grondwaterreserves in stand houden.
  • Regenwater moet niet meer gezuiverd worden, in tegenstelling tot grondwater. Door regenwater te gebruiken ontlast je de afvalwaterstations zodat die beter en goedkoper kunnen functioneren.

Waterpasserende kleiklinkers helpen de grondwatervoorraad op peil houden 

Wat met regenwater dat niet opgevangen kan worden? Dat sijpelt in de bodem, zou je denken. Klopt, maar dit gaat erg langzaam gezien de toenemende hoeveelheid verharde oppervlakte. En op sommige plaatsen kan regenwater zelfs niet meer in de grond dringen. 

Dat heeft twee belangrijke gevolgen:

  1. onze natuurlijke grondwatervoorraad raakt niet voldoende aangevuld, wat op termijn kan wegen op de drinkwaterproductie.
  2. een groot deel van het regenwater dat op daken of verharde oppervlakken valt, belandt in onze rioleringen. Die kunnen de toevloed van regenwater en afvalwater niet altijd slikken, waardoor we wateroverlast krijgen.

Als verharde oppervlakken kies je best voor slipvaste kleiklinkers met waterdoorlaatbare voegen, zogenaamde ‘Passaqua’ waterpasserende kleiklinkers. Dankzij de waterpasserende voeg infiltreert het regenwater snel op een natuurlijke wijze in de bodem. Daardoor blijft de grondwatervoorraad beter op peil en wordt het overstromingsrisico ingeperkt. Leer meer over de werking van waterpassende kleiklinkers. Bereken snel online hoeveel kleiklinkers jij nodig hebt voor je project.

Zin om te besparen op je waterfactuur? Ontdek hoeveel jij jaarlijks kan besparen door regenwater op te vangen en in te zetten. Waterpasserende kleiklinkers laten het regenwater dat niet opgevangen kan worden, vlot infiltreren in de bodem. Bezoek een van de Wienerberger showrooms voor persoonlijk advies. Je neemt er bovendien gratis stalen mee naar huis. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan