Gevelstenen en dakpannen: deze factoren bepalen mee de prijs van jouw project

Gepubliceerd op

De keuzes die je maakt voor je (ver)bouwproject bepalen mee het prijskaartje ervan. Vandaag ontdek je welke factoren de prijs van je gevelstenen en dakpannen beïnvloeden. Handig om mee te nemen bij je keuze, zeker als je op je budget moet letten.

Deze factoren bepalen mee de prijs van je dak

Een duurzaam dak, dat haast geen onderhoud vraagt. Willen we dat niet allemaal? Met keramische dakpannen heb je keuze te over. Van strak tot sterk golvend, van titaanwit tot zwart geglazuurd. Dakpannen zijn een budgetvriendelijke keuze. En door rekening te houden met enkele aandachtspunten kun je extra besparen op de kostprijs van jouw project.

1. Welk formaat heeft de dakpan?
Zo heeft het gekozen formaat van de dakpan een invloed op de prijs van je dak. Grotere dakpannen zijn per stuk doorgaans iets duurder dan kleinere dakpannen. Maar langs de andere kant geldt: hoe groter de dakpan, hoe sneller de plaatsing. Wat nu? Alles bij elkaar genomen, komen grotere dakpannen meestal goedkoper uit dan kleine voor grote dakvlakken met een regelmatige vorm. Wanneer de dakvlakken kleiner zijn, of onregelmatig van vorm, is het meestal voordeliger om een pan van middelgroot formaat te nemen tussen de 16 en 21 stuks/m². Vind hier de geschikte kleipan voor jouw project en ontdek hoeveel dakpannen jij nodig hebt per vierkante meter.

2. Hoe complex is de dakstructuur?
Maar er zijn nog meer factoren die de prijs van je dak beïnvloeden. Misschien heb je een speciaal ontwerp voor je dak in gedachten. Hou er dan rekening mee dat hoe complexer de dakstructuur en hoe meer details er zich bevinden in het dak, hoe duurder het dak zal worden. Het aantal werkuren loopt dan immers snel op.

Deze factoren bepalen de prijs van gevelstenen

Ook bij de keuze van je gevelstenen kun je alle kanten uit. Dankzij het ruime aanbod kleuren en de vele stijlen en formaten druk je vlot je eigen stempel. Maar hoe zit het met de prijs? De prijs per vierkante meter wordt beïnvloed door 3 belangrijke factoren: het formaat van de gevelsteen, de complexiteit van het ontwerp en de stijl van de gevelsteen. Belangrijk: vergelijk prijzen van gevelstenen altijd per vierkante meter, en niet per baksteen. Op die manier hou je ook rekening met het verwerken van de stenen op de werf, transport, etc.

1. Welk formaat heeft de gevelsteen?
Het formaat van de gevelsteen die je kiest, heeft een grote impact op het uitzicht van je gevel. Zo zijn grotere gevelstenen ideaal om een robuuste, monolithische look mee te creëren. Met kleinere bakstenen heb je dan weer meer vrijheid om te spelen met kleuren en details in de gevel. En de prijs? Van grotere gevelstenen zijn er minder nodig per vierkante meter. Dat betekent: minder werk voor de metser, waardoor de klus sneller rond is. Bekijk een overzicht van diverse formaten en collecties gevelstenen bij Wienerberger. Vind hier de juiste baksteen voor je gevel.

2. Hoe complex is het ontwerp?
Hoe je gevel er moet uitzien, bepaal je in samenspraak met je architect. Je kunt je daarbij laten inspireren door de meest uiteenlopende projecten. Let wel, een complex ontwerp kan impact hebben op de prijs per vierkante meter van de bakstenen. Dat kan het geval zijn als je diverse gevelstenen combineert, of een speciaal metselverband kiest. Ook de gekozen voeg kan het geheel meer of minder complex maken. Kies je voor een dunne voeg, voor verlijmen of dunbedmortel, dan heb je meer bakstenen nodig per vierkante meter. Aan de andere kant hoef je bij bepaalde voegtypes niet op te voegen, wat de werken wat goedkoper maakt. Ontdek hier diverse mogelijke voegtypes.

3. Wat is de stijl van de gevelsteen?
Keramische gevelstenen zijn duurzaam, bovendien heb je heel wat keuzevrijheid. Dit zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het uitzicht en de sfeer van een gevelsteen worden sterk beïnvloed door het gebruikte materiaal en hoe de steen gevormd, gebakken of nabehandeld wordt. Wasserstrich gevelstenen bijvoorbeeld, worden ontkist met behulp van water. Hierdoor blijft de natuurlijke kleur van de klei puur en ontstaat er een bijzondere textuur. Strengpersstenen hebben dan weer een strak uitzicht. De productiemethode en nabehandeling hebben ook een invloed op de prijs van de stenen. Ontdek de collecties gevelstenen van Wienerberger, opgedeeld volgens stijl en productiemethode. 

Graag meer info over de duurzame dakpannen en gevelstenen van Wienerberger? Vraag je inspiratiegids kleidakpannen en/of gevelstenen aan en bezoek een van de showrooms voor advies. Tip: via de online referentietool vind je woningen met de gevelsteen of dakpan van je keuze in jouw buurt.