Duurzaam bezig: alle keramische producten van Wienerberger krijgen voortaan een circulaire verpakking

Gepubliceerd op 14 February 2022

Bij Wienerberger maken ze van duurzaamheid een prioriteit, bij alles wat ze doen. Zo hebben ze hun verpakkingsconcept bestudeerd en grondig bijgestuurd. Resultaat: de volledige verpakking wordt circulair. Voortaan kunnen de verpakkingen van de Wienerberger-bakstenen, -dakpannen en co dus makkelijk hergebruikt worden voor hetzelfde doel. En dat scheelt een hoop plasticafval!

Gigantische afvalberg  

Indrukwekkend: in 2019 produceerden we allen samen in België 1,9 miljoen ton verpakkingsafval. Plasticafval is goed voor bijna 20% van dit duizelingwekkende totaal. De bouwsector is verantwoordelijk voor een deel van dat verpakkingsplastic. Verpakkingsplastic is voor veel producenten bovendien een onvermijdelijk iets. Zo is de plastic hoes belangrijk voor een veilig en correct transport van bouwmaterialen die gestapeld zijn op een pallet.

100% circulaire verpakking

Om die nood aan een kwalitatieve verpakking te verzoenen met zijn duurzaamheidsambities, heeft Wienerberger zijn verpakkingsoplossing volledig herdacht. Het resultaat is een 100% circulaire verpakkingshoes. Tot hiertoe gebruikt Wienerberger een bedrukte krimpfolie. Voor het verpakken volgens het krimpprocedé is relatief veel materiaal nodig. Bovendien verliest de bedrukte folie bij recyclage zijn transparantie, waardoor die niet circulair is binnen dezelfde toepassing.

Volledig transparante rekhoes

“Om komaf te maken met die nadelen, ontwikkelden we een nieuwe folie in de vorm van een rekhoes”, vertelt CMO Katrien Nottebaert. “Ze is volledig transparant en wordt net als de bestaande krimphoezen voor 30% gemaakt uit Post Consumer Recyclaat, dat is plasticafval afkomstig uit jouw en mijn keuken. Een concept ontwikkeld door een multidisciplinair samenwerkingsverband waarin Wienerberger een actieve rol speelde, waarvoor we in oktober 2019 al de Ufemat Packaging Award wonnen! Het feit dat de hoes niet bedrukt wordt, maakt dat ze perfect te recycleren en te verwerken is tot een nieuwe transparante folie en dus volledig circulair is.”

Voor de verpakking rond de pallets is door de overstap naar een rekfolie bovendien tot 30% minder materiaal nodig. Dit omdat de folie vooraf wordt opengerekt om ze rond de stenen of pannen te doen spannen. Dat in tegenstelling tot een krimphoes waarbij men een ‘te grote’ hoes via verhitting doet krimpen.

Extra informatief jasje

De veiligheidsinformatie en branding op de verpakkingen brengen ze bij Wienerberger aan met een dunne banderol rond de rekhoes. Vergelijk het met het etiket op een colaflesje. Alleen op deze flinterdunne folie passen ze inkt toe. Die folie bedraagt minder dan 5% van het totale verpakkingsgewicht en is volledig recycleerbaar. De recyclage en de triage van de folie en banderol gebeurt via het Clean Site System van Valipac. Wienerberger neemt de nieuwe verpakkingsoplossing vanaf nu in gebruik op verschillende productiesites, om dit daarna toe te passen op zijn volledig productieapparaat. Binnenkort zal ze dus opduiken in het straatbeeld.

Retourpalletten

Ook voor de pallets heeft Wienerberger een circulaire oplossing in de vorm van retourpalletten. Hun dakpannen worden al geleverd op retourpalletten en nu rollen ze dit ook uit voor hun snelbouwstenen. De ambitie is dit later ook toe te passen voor gevelstenen. To be continued!

Benieuwd naar de duurzame keramische oplossingen van Wienerberger? Vraag gratis de ‘Bouw- en verbouwgids van de toekomst’ aan, ontdek het gamma online en maak een afspraak voor een bezoek aan een Wienerberger-showroom.

Al gehoord over de gloednieuwe, innovatieve productielijn voor baksteenstrippen van Wienerberger? Die zorgt voor een volledig CO2-neutrale productie, een primeur in de baksteenindustrie. Maar er is meer! Lees het artikel.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan