Witte vlekken op uw bakstenen gevel, wat nu?

Gepubliceerd op 31 August 2020

Bakstenen gevels kunnen met de jaren witte vlekken gaan vertonen. Zonde van dat ‘picture perfect’ plaatje … De boosdoeners zijn zout, kalk en andere mineralen die voorkomen in de cement. Hoe krijgt u de witte vlekken weer weg? Of beter nog, hoe voorkomt u ze? 

Waar komen de witte vlekken op uw gevel vandaan?

De witte vlekken op uw bakstenen gevels zijn uitbloeiingen. We lichten kort toe hoe ze ontstaan. Zout, kalk en andere mineralen die zich in de cement bevinden worden opgezogen door de stenen en afgezet aan het oppervlak van de gevel. Het resultaat: grauwe vlekken en sluiers op de gevel die geleidelijk aan groter worden. Wist u dat u dit soort vlekken grotendeels kunt voorkomen, simpelweg door voor de juiste bakstenen te kiezen?

Geïmpregneerde bakstenen voor preventieve bescherming

Wilt u uitbloeiingen op uw gevels zoveel mogelijk voorkomen, dan kiest u best voor geïmpregneerde bakstenen van Vandersanden. Door gevelstenen na het bakproces te bewerken met een speciale vloeistof, maakt Vandersanden ze waterafstotend. Op die manier krijgen uitbloeiingen minder kans. In één moeite is uw gevel beter beschermd tegen vervuiling door algen, stof en mos. Deze behandeling kost u geen euro extra en u profiteert van 25 jaar garantie tegen vergipsing. Komt dit advies te laat en vertoont uw gevel al uitbloeiingen, dan vindt u hieronder tips om de grauwe vlekken of sluier te verwijderen.

Een aanpak voor elk type uitbloeiing

De uitbloeiingen op uw gevel doen geen afbreuk aan de kwaliteit van uw gevel, maar ze zien er niet bepaald mooi uit. Om te weten hoe u de vlekken best verwijdert zonder uw gevel te beschadigen, moet u weten met welk type uitbloeiing u te maken heeft: zoutuitbloeiingen, kalkuitlogingen of vergipsing. Hoe ontdekt u over welke type het gaat? Een bizar maar nuttig advies: proef eens van de afzetting. Heeft deze een zoute smaak, dan gaat het om een zoutuitbloeiing. Goed om te weten: door te kiezen voor geïmpregneerde bakstenen kunt u uw gevel beschermen tegen zoutuitbloeiingen.

Hoe zoutuitbloeiingen verwijderen?

Zoutuitbloeiingen zullen uiteindelijk vanzelf verdwijnen, omdat ze geleidelijk oplossen in regenwater. U kunt dit proces versnellen door de bevlekte stenen regelmatig nat te maken met lauw water, bijvoorbeeld met een tuinslang. Herhaal deze behandeling en de vlekken zullen steeds minder worden. Gebruik geen agressieve reinigingstechnieken, zoals zuurhoudende producten, hogedrukreinigers en schurende materialen, want die kunnen het uitzicht van de gevelsteen blijvend beschadigen. De vlekken droog verwijderen kan ook. Dat doet u door met een zachte borstel licht over de uitbloeiing te borstelen.

Hoe kalkuitloging verwijderen?

Een ander soort witte uitslag op de gevel is het gevolg van kalk. In water oplosbare kalkdeeltjes in de mortel reageren op regenwater, worden door de baksteen uit de mortel gezogen en afgezet op de buitenkant. Als u deze uitbloeiing tijdig opmerkt, kunt u de kalkdeeltjes gewoon afspoelen. Merkt u de uitbloeiing niet op, dan ontstaat er op den duur een uitslag van calciumcarbonaat die u alleen nog maar met chemische reinigingsmiddelen kunt verwijderen. 

Uitbloeiverwijderaar kan helpen

U kunt eventueel een uitbloeiverwijderaar (een niet-agressieve zuuroplossing), geschikt voor bakstenen, gebruiken om de uitbloeiing te verwijderen. Volg de?gebruiksinstructies goed op en bevochtig de stenen voor u het product aanbrengt. Voer eerst een test uit op een aantal stenen alvorens u een volledige gevel aanpakt. Na gebruik van het product spoelt u voldoende en regelmatig na met zuiver water, zodat er geen restanten van het product achterblijven.

Hoe vergipsing verwijderen?

Vergipsing is de meest hardnekkige vorm van uitbloeiing. Enkel een mechanische reiniging kan nog helpen. Hoe gaat dit in z’n werk? Men straalt de dunne gipslaag eraf met een heel fijn granulaat. Daarbij zal steeds een gedeelte van de oppervlaktebezanding van de gevelsteen verwijderd worden. De kleur van uw gevel kan dus licht wijzigen. Om te vermijden dat de gevel nadien opnieuw vergipst, moet u deze na de mechanische reiniging laten hydrofugeren. Men impregneert de gevel met een transparant en waterafstotend middel zodat er geen vocht meer doorheen kan komen.

De gevelstenen van Vandersanden zijn de enige gevelstenen op de markt beschermd tegen witte vlekken en sluiers met 25 jaar garantie tegen vergipsing. Ontdek het brede assortiment en neem contact op met een ervaren adviseur voor advies. Tip: vraag uw gratis inspiratiebrochure aan en doe frisse ideeën op.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan