Zelf chape maken: wat zijn de juiste verhoudingen?

01/07/2024

Wil je een nieuwe vloer plaatsen, dan heb je eerst een stevige ondergrond nodig. Daarom komt er tussen de uitvullaag en de vloerafwerking een dekvloer of chape. Wil je zelf chape maken, dan moet je de juiste samenstelling van chape te weten komen én de precieze verhoudingen bij de hand hebben. Leer alles wat je moet weten om zelf chape te maken en ontdek een handig zelfbouwsysteem dat het leggen van chape supereenvoudig maakt.

Waarom een chape of dekvloer aanbrengen?

Om een afwerkingslaag (tegels, parket, …) op je vloer te kunnen plaatsen, moet die egaal glad zijn. Dat lukt met een dekvloer of chape. Een chape biedt een sterke basis voor je vloer, beschermt nutsleidingen en draagt bij tot een lange levensduur van je vloer. Chape is verplicht, maar ook gewoon een goed idee. Je kan je chape kant-en-klaar laten leveren, ze zelf aanmaken, of een chapesilo laten leveren voor grotere hoeveelheden. Zelfs het leggen van je chape kan je zelf, ook als je geen ervaring hebt! Ontdek een handig zelfbouwsysteem.

Soorten chape en hun samenstelling

Chape bestaat doorgaans uit zand, cement en water. Voor je enthousiast naar de bouwmarkt rijdt, moet je weten dat er verschillende soorten chape zijn. Er zijn dus andere samenstellingen mogelijk. Zo bestaat er naast cementgebonden chape (ook wel traditionele chape) ook chape op basis van gips (anhydriet vloeichape) en uitvulchape met een isolerende werking (isolatiechape). Welke soort chape jij best gebruikt, hangt af van hoe je vloer is opgebouwd en waaraan de chape juist moet voldoen. Ontdek snel de meest geschikte vloeropbouw voor jouw nieuwe vloer.

De samenstelling van traditionele chape (zandcement chape)

Dit keer hebben we het over de publiekslieveling onder de chapes: zandcement chape. Deze cementgebonden dekvloer kan je gebruiken als vlakke ondergrond voor alle types vloerbekledingen zoals tegels, laminaat, parket enzovoort. Welke soort cement heb je nodig voor zandcement chape, en welke soort zand kies je best? Wat zijn de juiste verhoudingen? Je leest het allemaal verderop in dit artikel. Budgettip: ontdek dit handige zelfbouwsysteem voor je in zee gaat met een chapper.

Chape maken: welke cement kiezen?

Als je zandcement chape wil maken, heb je de keuze uit verschillende soorten cement. Je gekozen cement bepaalt mee de uiteindelijke sterkte van de dekvloer. Veelgebruikte soorten cement zijn portlandcement (CEM I) en portlandcomposietcement (CEM II). Maar ook hoogovencement (CEM III) en samengesteld cement (CEM V) zijn kanshebbers. Meestal kiest men voor het cementtype CEM II met een sterkteklasse van 32.5. Dit type cement laat zich bij temperaturen tussen 10 en 20 graden Celsius gemakkelijk verwerken. Bij zeer lage temperaturen krijgen cementtypes CEM I, CEM III A en CEM II de voorkeur. En bij zeer hoge temperaturen ga je voor CEM III B en CEM II, afhankelijk van de samenstelling.

Welke sterkteklasse moet je cement hebben?

De meest voorkomende sterkteklassen van cement zijn 32.5, 42.5 en 52.5. Ligt de temperatuur van de ondergrond of van de omgevingslucht tussen 10° Celsius en 25° Celsius, dan kies je de sterkteklasse op basis van de droogtijd die je wil bereiken. Voor een normale verharding kies je sterkteklasse 32.5, voor een snellere verharding is sterkteklasse 42.5 beter geschikt. Bij een temperatuur boven de 25° Celsius zit je goed met sterkteklasse 32.5. Is de temperatuur lager dan 10° Celsius, dan kijk je best uit naar een sterkteklasse van 42.5.  

Welk zand gebruiken voor chape?

Een veelgemaakte fout bij het maken van chape is te fijn zand gebruiken. Voor het aanmaken van traditionele chape (zandcement) gebruik je bij voorkeur grof rivierzand met een korrelgrootte van 04/07. Door de grove ronde korreldikte is dit zand heel makkelijk te verwerken en bekom je een sterkere chape met minder krimpspanningen.

Zelf chape maken: wat is de juiste verhouding tussen zand en cement?

Niet alleen het soort cement bepaalt de sterkte van je chape. Ook de verhouding zand/cement speelt een belangrijke rol. Wat is de juiste verhouding tussen zand en cement? Dat hangt ervan af. Komt er een afwerkingslaag op de chape, dan gebruik je best één deel cement op vier à vijf delen zand. Komt er geen afwerkingslaag op de chapelaag, wat bijvoorbeeld het geval is bij het toepassen van een uitvullaag, dan is de verhouding één deel cement op acht delen zand (stabilisé). De ideale mengverhouding van zand en cement is afhankelijk van de afwerklaag. Bij twijfel kan je contact opnemen met je leverancier. Goed om te weten: ga je chape maken om te gebruiken met het handige Staenis zelfbouwsysteem, dan gebruik je één deel cement op vijf delen grof rivierzand voor een optimaal resultaat.

Hoeveel chape heb ik nodig?

Bij een klassieke zandcement chape zonder vloerverwarming is een minimum chapedikte van zes cm aangeraden. Bij een klassieke zandcement chape met vloerverwarming, of in een garage, hanteer je best een minimum dikte van zeven à acht cm. Als je voor een chapedikte van zes cm gaat, heb je 120 kg chape nodig per m². Ga je voor een chapedikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien. Bij een chapesilo is het cement en zand volledig droog, waardoor het gewicht iets lager zal liggen per m³. Bereken makkelijk online hoeveel chape jij nodig hebt voor je dekvloer. In één moeite ontdek je wat je allemaal nodig hebt om je chape zelf te plaatsen.

Hoe zelf chape maken?

Kleine hoeveelheden chape kan je aanmaken op een waterdichte folie. Daarop kan je het zand en het cement makkelijk mengen. Voor grotere hoeveelheden chape gebruik je beter een betonmolen. Meng eerst het zand en de cement, volgens de eerder besproken verhouding. Zodra je een homogene massa bekomt, voeg je water toe met een sproeier tot je een aardevochtig mengsel krijgt. Het traag toevoegen van water met een sproeier zorgt ervoor dat je klonters cement vermijdt bij het aanmaken in een betonmolen. Een goede test: knijp eens wat mengel tot een bol. Valt de bol uit elkaar, dan is het mengsel nog te droog en moet je water toevoegen.

Plaats makkelijk zelf je chape vloeropbouw

Weet je al wie je chape gaat leggen? Ook als je geen ervaring hebt, kan je makkelijk zelf je chape vloeropbouw plaatsen. Met het Staenis zelfbouwsysteem plaats je je vloeropbouw snel en vlak, zonder gevaar voor barsten. Dat levert je in verschillende situaties een mooie besparing op, bovendien kan je zelf kiezen wanneer je aan de slag gaat. Ook handig: zijn de chapewerken op één dag niet helemaal klaar, dan kan je op een later tijdstip verder chappen zonder tijdsdruk. Ontdek alle voordelen van het Staenis zelfbouwsysteem.

Bespaar met het Staenis zelfbouwsysteem

Hoe werkt het Staenis zelfbouwsysteem? Het kunststoffen Staenisrooster bestaat uit latten en in hoogte regelbare poten, die je eenvoudig in elkaar klikt en in hoogte regelt met een schroevendraaier. In deze roosters komt dan je chape. Tijdens het aandammen en uitvlakken volg je makkelijk de hoogte referentiepunten van het Staenisrooster. Benieuwd? Ontdek wat de beste vloeropbouw is voor jouw werf via het vloeropbouw overzicht. Je Staenisrooster, de nodige vulmiddelen en het plaatsingsgereedschap bestel je makkelijk online.

Traditionele chape maak je met zand, cement en water. Met het handige Staenisrooster plaats je makkelijk zelf je chape vloeropbouw. Chape voor gebruik met dit zelfbouwsysteem maak je volgens een mengverhouding van vijf delen grof rivierzand op één deel cement. Na het mengen voeg je water toe, tot je een goede brij bekomt. Maak kennis met het Staenis zelfbouwsysteem en leer hier hoe je van start gaat met het creëren van je vloeropbouw.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.