Welk materiaal heb je nodig?
Voorzie volgende benodigdheden vooraleer je aan de slag gaat: een stofzuiger, dozen met Staenisrooster, een laser om te nivelleren, een schroevendraaier, een grote mengkuip (50 à 70L), mixer, tuinslang, kant-en-klare isolatiechape in zakken. Bereken hier hoeveel isolatiechape je nodig hebt.
Voorbereiding
Voor je begint te vloeren doe je eerst nog enkele voorbereidende klussen. Tip: Ben je van plan om ook muren te plaatsen? Doe dit dan eerst. Zo zijn de verschillende ruimtes akoestisch van elkaar gescheiden voor je de vloeropbouw gaat plaatsen.
- Maak je zolderruimte leeg en stofzuig de ondergrond. (Je kan natuurlijk ook alles naar één kant verplaatsen en na het afwerken van deel 1 alles verhuizen op de nieuwe vloer om zo deel 2 te kunnen afwerken.)
- Draag de dozen met Staenisroosters naar boven. Een doos van 10 m² weegt ongeveer 9 kg en kun je gemakkelijk naar de zolder brengen.
- Ook de zakken voor de isolatiechape plaats je het best ook al op zolder. Een zak isolatiechape weegt gemiddeld zo’n 11 kg.
- Houd ook een tuinslang in de buurt, zo moet je geen emmers water naar de verdieping dragen.
- Zorg voor een kuip die groot genoeg is om 50 à 70 liter chape te kunnen mixen, gebruik hiervoor een mixer die ook gebruikt wordt om tegellijm te mixen. Zo kun je alles vlot en goed mixen en een goede mengeling bekomen.
Plaatsen van het Staenisrooster
Het Staenisrooster is een handig hulpmiddel om recht te chappen en je zoldervloer te plaatsen. Plaats het rooster volgens deze stappen:
- Bepaal de correcte hoogte van het Staenisrooster. Zorg ervoor dat je met de bovenkant van het rooster net iets hoger uitkomt dan de hoogste leiding. Aan de hand van een laser kun je deze hoogte instellen. Richt de laser op de bovenkant van de hoogste leiding. Zo kun je de hoogtes meten en kun je bepalen of je verlengpoten (van 9 tot 13 cm) nodig hebt om het Staenisrooster (standaard hoogte 4,5 tot 9 cm) te installeren.
- Begin met het plaatsen van enkele rijen Staenisroosters, de latten kun je eenvoudig in de poten klikken. Ook kun je een lat inkorten en een pootje zijwaarts in de lat klikken. Zo kan het Staenisrooster mooi overal op de muren aansluiten.
- Draai de Staenispoten met een schroevendraaier tot de correcte hoogte en plaats ze vlak a.d.h.v. een laser.
- Je kan het Staenisrooster fixeren door montageschuim te spuiten op de overgang van de poot naar de ondergrond en tussen de muur en het Staenisrooster.
Mix de isolatiechape
- Open de zak kant-en-klare isolatiechape voorzichtig met een schaar of mes.
- Neem een emmer en vul die met de benodigde aantal liters water.
- Maak, indien nodig, één bijgeleverd zakje met additieven voorzichtig open en voeg de inhoud toe ervan aan het water.
- Giet het water en de additieven in de grote mengkuip.
- Voeg de volledige inhoud van de zak isolatiechape toe aan het water.
- Mix of meng de isolatiechape voldoende tot een crèmige substantie.
Isolatiechape plaatsen
- Neem de kuip op, loop over het Staenisrooster en giet de inhoud van de kuip voorzichtig tussen de vierkante roosters.
- Gebruik een lang chape-ijzer (60 cm lengte en 1,8 mm dikte) of regel, en verdeel de isolatiechape mooi in de vierkanten. Vlak het af door op de Staenislatten af te slepen. Giet de isolatiechape beter iets te hoog dan te laag.
- Schraap na het drogen voorzichtig de overtollige isolatiechape af met een aluminium regel.
- Werk de isolatiechape af met OSB (traditioneel) of Durelis (groene) houten platen.
- Deze kunnen worden vastgeschroefd in de bovenzijde van een lat met een houtschroef die 2 cm langer is dan de dikte van de OSB-plaat.
- We raden aan om 2 lagen OSB geschrankt te plaatsen met een dikte van 12 en 18 mm. Je kan natuurlijk ook enkele beplating voorzien van minimum 18 mm, mocht je in hoogte beperkt worden. Bekijk hier de plaatsingsvideo.
Afwerken vloer
Jouw vloer is nu klaar om afgewerkt te worden met laminaat, parket, tapijt of vinyl.
Wil je meer weten over deze manier van vloeren? Laat je inspireren door voltooide projecten. Raadpleeg de website of neem contact op voor meer informatie.