Binnenmuren die hun steentje bijdragen

Rode keramische snelbouwstenen staan bekend om hun goede thermische en akoestische eigenschappen, uitstekende druk- en brandweerstand en opmerkelijke duurzaamheid. De grote bouwblokken bestaan voor minstens 20% uit perforaties – de gaten in de steen – waarvan de vorm verschilt van fabrikant tot fabrikant. Ze kunnen snel veel water opnemen en ook weer afgeven, de buitengewone vormstabiliteit voorkomt scheuren. De stenen zijn bedoeld om achteraf te bepleisteren. Ze worden gemetseld of verlijmd en zijn beschikbaar in verschillende diktes. Niet verwonderlijk dat snelbouwstenen veruit het meest gebruikte materiaal zijn voor de binnenmuren van een woning.

Torenhoge isolatiewaarde

Extra isolerende snelbouwstenen winnen terrein. Dat heeft alles te maken met de trend om energiezuinig te bouwen en met de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw en renovatie. Isolerende snelbouwstenen hebben grotere perforaties en zijn samengesteld uit keramisch materiaal met een speciale schuimstructuur. Dankzij de ingesloten lucht bereiken deze stenen een aanzienlijk hoger isolerend vermogen. Hun warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde ligt rond de 0,26 W/mK, wat aansluit bij de EPB-regelgeving. De afmetingen en de verwerking zijn gelijkaardig aan die van de klassieke snelbouwstenen, toch worden ze best verlijmd met een kleine voeg in plaats van gemetseld.

Fabrikanten slagen erin de isolerende snelbouwsteen nu en dan opnieuw uit te vinden. Door bijvoorbeeld het perforatiebeeld te draaien, krijgt zo'n steen een hogere isolatiewaarde en daalt de lambdawaarde tot 0,185 W/mK, terwijl de draagkracht dezelfde blijft. Deze snelbouwsteen is iets duurder, maar geleidt een pak minder warmte dan zijn voorgangers waardoor je kan besparen op de dikte van je isolatie.

Muren hebben oren

In een woning met een goede akoestische isolatie is het aangenaam om te leven. Storende omgevingsgeluiden van het verkeer of de buren maken er geen kans en tegelijk blijft je eigen geluid binnenskamers. Zowel je wooncomfort als je privacy varen er wel bij. Sinds 2008 legt de norm voor akoestisch comfort een minimale geluidsisolatie van 54 of 58 dB op. Dit betekent dat 80 dB geproduceerd in een woning wordt gedempt tot 26 of 22 dB in een aanpalende woning. Het geheime wapen is de akoestisch isolerende snelbouwsteen. In combinatie met het juiste isolatiemateriaal rekent deze massieve keramische steen niet alleen af met geluidsoverlast, hij zorgt ook voor een perfecte thermische isolatie. Ideaal dus voor rij- en halfopen woningen.

Ben je benieuwd naar de verschillende soorten snelbouwstenen, klik dan hier

In samenwerking met Nelissen Steenfabrieken

Meer nieuws van Nelissen Steenfabrieken

Batibouw 2018 - Vindt u een steen voor elke stijl

Kom naar Batibouw 2018 in Brussels Expo en bezoek hal 5, stand 511 van Nelissen Steenfabrieken.

Gevelstenen, de blikvanger van je woning

De gevel van een woning is een eyecatcher.

Isolatie en steenstrips: totaaloplossing

In één beweging je gevel isoleren en een volledig nieuwe look creëren? Dat kan!

GRATIS Nieuwsbrief