Zelf een betonplaat gieten

Voor het plaatsen van je tuinhuis, tuinberging, fietsenhok, ... wil je zelf een betonplaatje gieten. Maar hoe begin je hieraan? Is het moeilijk?  Wij helpen je met dit handige stappenplan alvast op weg!


Stap 1 : Bepaal de plaats van je betonplaat

Duid de juiste plaats van je toekomstige betonplaat aan. Met houten planken & houten piketten maak je hiervoor een bekisting. Plaats de houten piketten om de 50 cm van elkaar. Zet de bekisting waterpas uit, en hou met enig verval rekening voor de afvoer van het regenwater!

Stap 2 : Plaats je plastiekfolie

Plaats een folie uit plastiek op de grond, en zorg dat hij over de bekisting komt. Plaats op regelmatige afstand een steen waar je later de wapeningsnetten kunt leggen. Het bewapingsnet van staal zal 3cm boven de plastiekfolie geplaatst worden, en op niet minder dan 3cm van de afwerkvloer of de randbekisting.

Stap 3 : Gieten van beton

Verdeel de betonmortel binnen de bekisting. Zorg er voor dat je van de eerste keer voldoende betonmortel aanmaakt om in 1 werkfase de betonplaat te kunnen gieten. Klop regelmatig met een rubberen hamer op de bekisting om het beton vrij van luchtbellen te maken.

Stap 4 : Betonplaat rechtmaken

De vers gegoten betonplaat maak je vlak, door gebruik te maken van een rechte rei.  Dit kan een houten balk zijn, of bijvoorbeeld een stukadoorslat. Het vlak maken doe je door met de rei heen en weer over de randbekisting te bewegen. Indien je merkt dat er nog ergens "putten" zijn, kun je nog wat extra beton aanbrengen.

Stap 5 : Betonplaat afwerken

De verse betonmortel laat je opstijven.  Het oppervlak van de betonplaat kun je naar wens met een plastiek bord opschuren.  Zet het evenwel niet te vlak om faïencering te vermijden. Indien het buiten warm is, doe je er goed aan om de vers gegoten betonplaat goed te benevelen en te beschermen tegen de zon.  Ook vorst & neerslag kunnen nefast zijn voor een mooi gegoten betonplaat!

 

In samenwerking met Knauf

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van Knauf

Knauf EasyFiller 45, onmisbare voegenvuller

Een uitstekende hechting, een groot vulvermogen en een constante afbindtijd.

CeraPoxy werkt keramische tegels duurzaam af

Geen professional of bouwheer die het belang van een goede voeg onderschat.

Knauf Twinfit 034, duurzame oplossing voor hellende daken

Minerale glaswol combineert uitstekende thermische en akoestische isolatie

Verbeterde isolerende gipsplaat lost verwachtingen in

Knauf heeft de prestaties van de innovatieve isolerende gipsplaat InTherm PUR verder verbeterd, v

GRATIS Nieuwsbrief