Zelf een betonplaat gieten

Gepubliceerd op 24 May 2020

Voor het plaatsen van je tuinhuis, tuinberging, fietsenhok, ... wil je zelf een betonplaatje gieten. Maar hoe begin je hieraan? Is het moeilijk?  Wij helpen je met dit handige stappenplan alvast op weg!

Stap 1 : Bepaal de plaats van je betonplaat

Duid de juiste plaats van je toekomstige betonplaat aan. Met houten planken & houten piketten maak je hiervoor een bekisting. Plaats de houten piketten om de 50 cm van elkaar. Zet de bekisting waterpas uit, en hou met enig verval rekening voor de afvoer van het regenwater!

Stap 2 : Plaats je plastiekfolie

Plaats een folie uit plastiek op de grond, en zorg dat hij over de bekisting komt. Plaats op regelmatige afstand een steen waar je later de wapeningsnetten kunt leggen. Het bewapingsnet van staal zal 3cm boven de plastiekfolie geplaatst worden, en op niet minder dan 3cm van de afwerkvloer of de randbekisting.

Stap 3 : Gieten van beton

Verdeel de betonmortel binnen de bekisting. Zorg er voor dat je van de eerste keer voldoende betonmortel aanmaakt om in 1 werkfase de betonplaat te kunnen gieten. Klop regelmatig met een rubberen hamer op de bekisting om het beton vrij van luchtbellen te maken.

Stap 4 : Betonplaat rechtmaken

De vers gegoten betonplaat maak je vlak, door gebruik te maken van een rechte rei.  Dit kan een houten balk zijn, of bijvoorbeeld een stukadoorslat. Het vlak maken doe je door met de rei heen en weer over de randbekisting te bewegen. Indien je merkt dat er nog ergens "putten" zijn, kun je nog wat extra beton aanbrengen.

Stap 5 : Betonplaat afwerken

De verse betonmortel laat je opstijven. Het oppervlak van de betonplaat kun je naar wens met een plastiek bord opschuren.  Zet het evenwel niet te vlak om faïencering te vermijden. Indien het buiten warm is, doe je er goed aan om de vers gegoten betonplaat goed te benevelen en te beschermen tegen de zon. Ook vorst & neerslag kunnen nefast zijn voor een mooi gegoten betonplaat! Hoe repareer je gaten of scheuren in je betonvloer? Ontdek hier een handig stappenplan met instructievideo’s.
Benieuwd naar meer? Op het online platform Atelier Knauf ontdek je professionele tutorials voor uiteenlopende klussen. Nog materialen nodig voor je van start kunt? Vind dan hier een Knauf-verkooppunt in je buurt.  

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan